bugün

rogue one a star wars story

--spoiler--

disney, seride kilit bir rolü olan ve senaryosu uğruna george lucas'ın episode iii'ten shaak ti'nin ölümünün de dahil olduğu birkaç sahneyi çıkardığı 2 oyunluk force unleashed serisini diğer star wars içerikleriyle beraber yok saydıktan sonra death star planlarının çalınması ve rebel alliance'ın kurulma hikayesi havada kaldığından, ara bir film ile bu iki önemli olaydan birinin boşluğunu doldurmuş oldular.

film güzeldi, force awakens'de bazı yerlerde feci sıkılmama rağmen bu filmde bir an olsun sıkılmadım. yaratılan karakterler güzel. oyunculuk gayet iyi, müthiş değil belki ama kesinlikle kötü değil. yaratılan atmosferin ilk çekilen üçlemeyle uyumu ikinci üçleme ve force awakens'dan çok daha önde. tarkin ve leia'yı animasyon montajla da olsa görmek, vader'ı force grip atarken, milleti deşerken görmek zaten ayrı bir zevkti. ama beni en çok gaza getiren ve nostalji katsayımın tavan yapmasına sebep olan sahne ise, asi üssünde imparatorluk telsizlerini dinleyen askerin kulaklığı atıp koşarak senatörün yanına gitmesi ve rogue one'ın scarif'e girdiğini haber vermesi, ardından tüm pilotların x-wing, y-wing ne varsa kapıp scarif'e gitmesi, tüm filonun ışık hızından çıkıp bir anda çatışmaya başlamasıydı. tam bir star wars klişesi, fakat kesinlikle baymıyor, tersine çok feci gaza getiriyor*. arka planda efsane müziğin çalması ise bu hazzı katlıyor*

ayrıca şu da dikkatimi çekti, disney force unleashed'ı yok saydıktan sonra george lucas'ın içine çok oturmuş olsa gerek, force awakens ve rogue one'da güzel göndermeler vardı. örneğin force awakens'da death star'ın bir boy büyüğü ve daha gelişmişi gibi duran, direk gezegenin içine yerleştirilmiş gezegen imha ediciye "starkiller" isminin verilmiş olması. starkiller, force unleashed serisindeki ana karakterimizin darth vader tarafından verilmiş kod adı. starkiller ismi aynı zamanda george lucas'ın skywalker'dan önce düşündüğü soyad. fakat hakim olan jedi yanlısı temaya göre fazla saldırgan görüneceğinden değiştirmiş. sonrasında da bunu force unleashed'da kullanmış. diğer bir gönderme ise, rogue one'da gördüğümüz, death star'ın ana mühendisi olan galen erso. force unleashed'ın ana karakteri olan starkiller kod adlı karakterimizin asıl adı "galen" marek. sınırsıza yakın bir isim seçeneği varken bu ismin tercih edilmesi bu işte lucas'ın parmağının olduğunun kanıtı olarak görülebilir.

--spoiler--

edit: imlâ.