bugün

devlet laik olur birey laik olamaz

laikliğin tanımı ve uygulanış şekli hakkında zerre kadar fikri olmayan uydurma akıllıların karşı çıktığı gerçeklik.

laiklik bir sistemdir, yaşam biçimi değildir. ben istediğim dini yaşarım hatta hiçbir dine de mensup olmayabilirim. benim dinimin gerekliliklerini nerede ve ne şekilde yerine getireceğime bireyler karar vermez ancak buna devlet ve devlet kurumları karar verebilir.

devlet yasalar ile bana sen burada bu şartlar altında dini inancın gereği olan davranışları veya simgeleri taşıyamassın bunun sebebide yaptığın iş gereği tarafsız olman gerekliliğidir diyebilir.

ama bunu laik olduğunu iddia eden bir birey söylerse kafayı gömdümmü olduğu yere çökertirim. çünkü insanlar kendilerinden olmayanların davranış biçimlerine müdahale etmeye çok meraklıdırlar ki en bariz örneği günümüzde yaşanmaktadır.

bu sebeptendir ki bir birey ben laikliğe inanıyorum, laik sistemi destekliyorum diyebilir ama ben laikim dedimi çıkıp adama sorarlar sen kimsin ki bireylerin dinsel inançlarını yaşam şekline karışıyorsun diye sonra da sap gibi kalırsın ortada.

laiklik devletin ve devlet kurumlarının teminatı altındadır. laikliğin temel ilkeleri tehlikeye girdiğinde laikliğin savunma mekanizması devletin kurumlarını kullanarak -yargı olmadı tsk- harekete geçer ve tehlike giderilene kadar mücadele eder.