bugün

soy ağacı araştırması yapacaklara tavsiyeler

eğer büyüklerinizin ilçe ve köy bilgilerini biliyorsanız, bunun yanında sülale adınızı da ilişkilendirebilirseniz osmanlı arşivlerinde 1830 yılına ait nüfus defterlerinden bulabilirsiniz. ayrıca temettuat(emlak) defterlerinden de isim bilgilerine ve ne iş yaptığına da ulaşabilirsiniz ve mahkeme kayıtlarının olduğu, içerisinde renkli hikayelerin ve isimlerin olduğu şeryye sicilleri.

eğer büyüklerinizin bi memuriyeti, muhtarlık, imamlık veya özel bi durumu(eşkiya, ticaret adamı vs) var ise bu daha da kolay hale getirebilir araştırmanızı. ayrıca 1923-1926 yılları arasında mübadillerin de kayıtları mevcut buradan da isimlere ulaşılabilir, tabi bu sadece mübadiller için. elde edilen belgeler osmanlıcadır, sonra bu ne ya karıncaları resmetmişler demeyin * .

tüm bu eylemlere başlamadan önce nüfus dairesinden dedenize ninenize ve onların babaları anaları ve yine onların da babaları analarına ait eğer kayıtlarda varsa vukuatlı nüfus kayıt örnekleri çıkarın. hatta ulaştığınız son kuşağın kardeşleri (büyük büyük amca dayılarınız) için de çıkarttırın. geçmişle ilgili anı hatıra isim lakap olay vs toplayacağınız büyüklerinizi sorulara boğun. her kelime işinize yarayabilir.

zor bir süreçtir, umutsuzluğa kapılmayın. kendim için böyle bi araştırma yaptım ve hatipoğullarından hamza nın torunu olduğumu öğrendim. rastgele.