bugün

evden çalışmak

Gün itibari ile 5. ayımı doldurduğum çalışma şekli. Tabi yanlış anlaşılma olmasın yaptığım iş bilgisayar başında para kazanmak ister misiniz başlıklı işlerden değil *
Çevremden aldığım özlem duyulan çalışma ortamı imajını gördüğüm için yazmak istedim. bir nevi olumlu olumsuz yönlerini yazacağım. iyi de bundan bize ne diyenler buradan itibaren yollarını ayırabilirler.

Öncelikle daha az olan olumlu yanları,

+ Yaptığınız işe kendinizi verebildiğiniz zaman ofis ortamında olduğundan daha verimli çalışabiliyorsunuz.
+ Trafik derdiniz yok. ofisiniz ve yatağınız arasındaki süre sadece ve sadece 30 sn.
+ Ofiste insanlarla gün içinde yaşayacağınız problemler minimum düzeyde.
+ Yatağınıza yatarak çalışabilirsiniz (fakat tavsiye etmem)
+ Çalışma saatlerine uyduğunuz sürece hangi şehirde hangi koşulda çalıştığınız çok önemli değil. istedğinizde ailenizin yanında, istediğinizde wifi erişimi olan parkta, deniz kenarında, cafede çalışabilirsiniz. (cafe maliyeti inanılmaz yükseltiyor çok kısıtlamak zorunda kaldım)

Olumsuz yanları,

- Uç noktada disiplin istiyor. caydırıcı etmen çok fazla evdeki herşey işi bırakıp başka şeylere odaklanmanız için size baskı yapıyor.

- Çevreden gelen "Oh kafan rahat istediğin saatte başlayıp istediğin saatte bitirebiliyorsun" algısı tamamen yanlış, her çalışan gibi benim de 9.00 da mesaiye başlamam gerekiyor aksine herkes akşam 18:00 sularında ofisi terk ederken, benim terk edebilecek bir ofisim olmadığı için iş kitleme durumlarından daha çok muzdarip oluyorum.

- Evden çalışırken denetim daha sıkı oluyor, atılan maile yazılan bir mesaja biraz geç dönmeniz kafadalarda soru işaretine neden olabiliyor ve çalışırken 15 dk'da bir nasıl gidiyor mesajı görmeniz can sıkıcı olabilir. Burada yöneticiniz ile ilişkiniz önemli ben erken dönemde kendisine bu tavrının beni nasıl etkilediğini anlattım sağolsun o da bu soruyu günde 2 3'e düşürdü.

- En dertli olduğum konulardan birisi, asosyallik had safhaya çıkıyor. iş arkadaşları ile diyalog sadece mail, anlık mesajlaşma uygulamaları ve kısmen telefondan sadece iş üzerine olunca sosyal bir iş çevresi şansınız kalmıyor. bunun yanısıra evde yalnız yaşıyorum, yaşadığım şehirde de fazla arkadaşım yok. işten sonra da yorgunum uzanayım biraz game of thrones'un yeni bölümü de çıkmış onu da izlerim derseniz iyice mal olup çıkıyorsunuz. bu sabah markete giderken gördüğüm komşuma günaydın demek isterken sesim çıkmadı lan. en son insan göreli baya uzun süre olmuş.

- Bir yerden sonra iş ve özel hayat algınız karışmaya başlıyor (kendini sürekli işte hissetmek gibi) hoş bir durum değil. ben bunu ayrı bir masa alıp orada çalışıp, çalışmadığım zamanlarda oraya yaklaşmıyorum.

- Patronlar için saatin kaç olduğu önemli değil siz her zaman ofiste olan nöbetçisiniz. Baştan sınırı net çizmezseniz iş dışında bir yaşantınız olmayacağına garanti veririm.

- Çaylar, kahveler şirketten değil cebinizden *

- insanları inandırmak zor, komşu teyzenin evden çalışıyorum dediğinizde vah vah iş bulamamış garibim utanıp söyleyemiyor demesi veya ev sahibinin uyuşturucu mu kaçırıyor bu pezevenk kirayı aksatmıyor ama evden çıktığını görmedim şeklinde bakması normal gelmeye başlıyor.

işin özü birçok kişinin hayal ettiği gibi güllük gülistanlık bir olgu değil. ama bazen düşünüyorum ofiste çalışsam daha mı iyi olur diye sonra tekrar vazgeçiyorum. Ama asosyallik mevzusunu çözemezsem işim zor sözlük. çok yalnızım *