kuran müslümanlığı

şimdi burda anahtar kelime 'kur'an'a hangi niyetle' baktığımız olacaktır. efenim, kur'anda ayetler genellikle 'açık uçludur' yani siz herhangi bir fikri savunurken 'cımbızla' herhangi bir ayeti kur'anın 'anlam bütünlüğünden, siyak sibağından, diğer ayetlerle bağlantısından' koparıp alabilir ve görüşlerinizi delillendirebilirsiniz. nitekim islam tarihine baktığımız zaman hemen hemen bütün mezhepler, siyasi oluşumlar, tarikatlar, cemaatler, tasavvuf ehli 'kur'an'Dan delil getirerek' görüşlerini savunmuşlardır, üstelik kur'an'ın ana konusu olan 'tevhid' düşüncesine tamamen aykırı fikirler ileri sürerek. hem ayetleri bu şekilde cımbızla çekmişler, hem de o dönemde 'hadis darphanesi' olarak ünlenen küfe'de hadis üretim işine girişmişlerdir. bu ikisi kolkola gitmiştir. şimdi önümüzde çok çetrefilli ve birçok yanlışın olduğu bir geçmiş durmakta. islam o karanlıklar içinde miniminnacık bir noktadan aydınlanmakta. peki bu mesele nasıl çözülmeli? elbette 'peygamberin yaşam biçimi' ön plana çıkarılarak ve 'ilk dönem müslümanların kur'an'ı nasıl anladığı ve yorumladığı' üzerinde durularak.

edip yüksel'in yaptığı gibi, ilk dönem müslümanlar kur'an'da hararetle 19 mucizesi filan aramıyorlardı. çünkü buna ihtiyaç yoktu. edebiyat bilgileri çok iyi olduğu için 'kur'an'ın edebi mükemmelliği' onlara yetiyordu. o nedenle kur'an'da bizzat kendisinin herşeye yeteceğini ifade etmekteydi.

sonra ilk dönem müslümanlar 'dikkatle' peygamberin davranışlarını takip etmekteydiler. onun davranışlarını 'bir tefsir' gibi algılıyorlardı. o nedenle peygamberin hayatı dediğimiz 'siyer' çok önemlidir kur'an'ı anlamada.

yani bir peygamber günümüzde yaşasaydı hangi davranışlarda bulunurdu? mesela türbe ziyaretleri yapar, türbenin yanında namaz kılar mıydı? ya da güç uğruna her türlü haksızlığa göz mü yumardı? müslümanların meselelerini o dönem nasıl halletmişti? şimdi yaşasa müslümanların sorunlarına nasıl çözüm yolları üretirdi...

bunlar kritik sorular. peygamber bakışıyla kur'an'ı ele almak ve değerlendirmek durumundayız. sadece 'kur'an' olursa tehlikeli sulara açılırız demektir...