bugün

nükleer enerji

bu enerji nedir, ne değildir aşağıdaki açıklayıcı yazıyla size öğretecektir. tabii üşenmeyip okursanız.

Nükleer santral, bir veya daha fazla sayıda nükleer reaktörün yakıt olarak radyoaktif maddeleri kullanarak elektrik enerjisinin üretildiği tesistir. Radyoaktif maddeler kullanılmasından dolayı diğer santrallerden farklı ve daha sıkı güvenlik önlemlerini, teknolojileri içerisinde barındırır.

Nüklleer enerji için inşa edilen, nükleer reaktörün içinde olanlara bakalım önce. Yani enerjinin kalbine yolculuk, bizi daha bilinçlendirecektir.

Enerjinin kalbinde, uranyum vardır. Uranyumun içinde bulunan nötronlara, dısarıdan nötron verilir. Nötron + ya da - olmadığından, protonun artısından ve elektronun eksisinden etkilenmeyip, merkeze cok rahat ilerler. Hiçbirsey onu durduramaz ve gider merkeze çarpar.

Merkeze çarptığı zaman, 1 nötron, 2,2 nötronu dışarı saçılmaya zorlar. Böylelikle nötronlar, zincirleme reaksiyona başlar. Bütün nötronlar birbirine sürtünür, hareket eder ve ortaya çok büyük bir ısı çıkar. Bu ısı ve hareketlilik kontrol edilebilirse ve üzerinden su geçirilir ise bu su, çok yüksek derecelere ulaşır. Nükleer reaktörün kalbinde olanlar bundan ibarettir.Bunun kimyadaki adı, zenginleştirilmiş uranyumdur, ısıyı gerçekleştirende budur.

Elde edilen bu buhar daha sonra elektrik jeneratörüne bağlı olan buhar türbinine verilir. Su buharı, türbin mili üzerinde bulunan türbin kanatları üzerinden geçerken daha önceden almış olduğu ısıl enerjiyi kullanarak, türbin milini döndürür. Bu mekanik dönme hareketi sonucunda alternatörlerde elektrik elde edilir. Jeneratörde oluşan elektrik ise iletim hatları denilen iletken teller ile kullanılacağı yere gönderilir. Türbinden çıkan, ısıl enerjisi yani sahip olduğu basınç ve sıcaklığı düşmüş olan buhar, tekrar kullanılmak üzere yoğuşturucuda (kondenser) yoğuşturulup su haline dönüştürüldükten sonra, tekrar reaktörün kalbine gönderilir. Yoğuşturucu da su buharının faz değişimini yapabilmek için çevrede bulunan deniz, göl gibi su kaynaklarını soğutucu olarak kullanır.
Uranyum, sadece su ısıtmaz, aynı zamanda radyasyonda üretir. Bunun için reaktör, cok kalın beton ve çelik ile örtülür.

1986-1994 yılları arası, Çernobil nükleer felaketinden sonra yayılan radyasyon ve radyoaktif maddelerin kanser ve çesitli hastalıklar yapması sonucunda toplam 985.000 kişi hayatını kaybetti.

2011 yılında, Japonya`nın yaşadığı tsunami sonrası, nükleer enerji santralleri yapım ve inşasında, çok daha yüksek teknoloji kullanılmaktadır, gelişmiş ülkeler tarafından. Güvenlik tedbirleri alındığında, aslında karşı olunacak bir enerji değildir. Fakat bizden çok daha fazla, teknolojik açıdan, gelişmiş ülkelerde bile böyle felaketler yaşanıyor ise bir kez daha oturup düşünmek gerekli, bu santralleri kurmadan önce.

Alternatif enerji kaynakları, Güneş ve Rüzgar enerjisidir. Ülkemizde bol olan iki enerji kaynağı. Ağir sanayii, enerji ihtiyacını karşılayacak şekilde, en kısa zamanda bu zararsız, doğanın bize sunduğu enerji kaynaklarından, yararlanmamız ve yaymamız gereklidir.
Kaynak : http://www.nabu.de http://www.wikipedia.org