bugün

kıbrıs fatihi ecevit değil erbakan

küçük koalisyon ortağının tek başına bir hükmü olmadığını bilmeyen dangozun mantık dışı hedesidir.

herşeyden önce türkiye cumhuriyeti o devirlerde bir devletti.haliyle alacağı kararları öyle 1 kişinin keyfine göre değil ortak akılla hareket ederek alıyordu hele de savaş gibi hayati bir konuda.

dolayısı ile 74 kıbrıs barış harekatı sadece bülent ecevitin yada başka birinin kararı değildir.hükümetin,genelkurmayın,cumhurbaşkanının hatta dönemin anamuhalefet partisi olan süleyman demirelin başında bulunduğu adalet partisinin de müşterek katkı ve desteğiyle alınmış zaruri bir karardır.

zira kıbrısta bir darbe olmuştu ve rumlar türkleri katlediyordu.hızlı bir adım atmak lazımdı ama bir yandan da meşruiyetten şaşmadan bu adımları atmak lazımdı.

diplomasi yoluyla sonuç alınamayacağı anlaşılınca önce birinci çıkarma yapıldı , adaya çıkıldı.sonra tekrar görüşmeler başladı.cenevre konferansında yine bir sonuç alınamayacağı anlaşılınca dönemin chp'li dış işleri bakanı turan güneş görüşmeler sırasında eceviti aradı ve o meşhur 'ayşe tatile çıksın' sözünü söyledi. ayşe, turan güneş'in kızıydı. dinlemeye karşı şifreli bir dildi. böylece daha cenevre konferansı dağılmadan esas harekat olan 2.çıkarma başladı.

elbette harekat kararı sadece turan güneş ve bülent ecevitin ikisinin aldığı bir karar değildi.belirttiğim üzere cumhurbaşkanıyla,genelkurmayıyla,hükümetiyle,meclisteki diğer partileriyle hep birlikte müzakere edilmiş ve öyle alınmış bir karardı. son raddeye kadar diplomasi yolunun kullanılması, diplomasi kanalları tıkandığı takdirde de tüm dünyayı karşımıza alma pahasına garantör devlet olarak gereken askeri müdahaleyi yapmayı kararlaştırdılar ve bu karara göre tüm adımlar atıldı.

sonuçta bir öncelik sırası vermek gerekirse tabiki bülent ecevit o günkü hükümetin başbakanı olarak icranın başı sıfatıyla büyük pay sahibi kişidir o yüzden de adı kıbrıs fatihine çıkmıştır ama işte atılan her adımı meşru olan o süreçte her ilgili devlet görevlisinin karınca kararınca bir payı vardır. aslan payı da kıbrısta savaşan mehmetçik'e aittir.