bugün

maglev

1905'te alınan, 1940'larda ilk çalışan örneği yapılan, 1960'larda "hadi yapalım lan artık" denilen, 1973'te rafa kaldırılan ve 1984'te kısa mesafelerde kullanıma sokulan trendir.

bu trenin olayı ray yerine kılavuz hatta, hiçbir yere dokunmayan, kaldırma ve itme gücünü tek motorla çalışan manyetik alandan almasıdır. ray gibi bir derdi olmadığından sürtünme nedenli aşınma söz konusu değildir. aynı nedenle raylar üzerinde giden trenlere göre çok daha hızlı hareket edebilmektedir. aynı nedenle çok daha konforlu ve sarsıntısız bir yolculuk sağlamaktadır.

günümüzde kısa mesafelerde kullanılmakla birlikte uzun mesafeler için henüz yeterli değildirr. bunun yanında kullanımda olan türleri genelde turistleri gezdirmek için kullanılan düşük hızlı modellerdir.

özellikle japonya'da uzun yolculuklar için geliştirilmesi sürmektedir ve pek çok ülkede de bu sistemi kullanan hızlı tren rotaları gündemdedir. bu trenler 500 km/s hızların üzerine çıkabilmektedirler.

çalışma prensibi açısından görsel:
görsel
http://upload.wikimedia.o.../c2/Maglev_Propulsion.svg

çalışır örnekler:

1- yamanashi-japonya:
görsel
2- emsland-almanya:
görsel
3- osaka-japonya:
görsel
4- daejeon-güney kore:
görsel
not: daejeon'dakinin markasına dikkât. bize dünyanın en sikik metro trenlerini satan şirket, ibb'den aldığı paraları buna yatırıyor işte. adamlar haklı tabiî; bulmuşlar tavukları yolup duruyorlar.

örnek düzenek:
görsel