bugün

türkiye iş bankası

iş Bankası Munzam Sandık Vakfı nın % 41,5, Atatürk adına Cumhuriyet Halk Partisi nin % 28,1 hissedarı olduğu, kalan hisse senetleri ise ımkb ve londra borsası nda işlem gören (% 30,4), atatürk tarafından kurulmuş, halk arasında yerleşik kanaat nedeniyle devlet bankası farzedilen türkiye nin ilk özel bankasıdır.

Türk bankacılık sektörüne birçok ilkle çok şey katmış, hala katmakta olan, nerde olursanız olun yakınlarda bir şubenin olduğunu (ziraat bankasından sonra en çok şube açan banka) bileceğiniz, 2006 itibariyle türkiye nin en büyük özel bankası.

içerden bakıldığında; işbankasının yaklaşık 19 bin çalışanından birisinizdir, işe giriş sadece memur – uzman yardımcısı veya müfettiş yardımcılığı sınavları ile olabilir son dönemde ise operasyon merkezine yönelik (lise mezunu) eleman alımları yapılmakla birlikte bu kademede istihdam edilen elemanların diğer kadrolarda çalışması ancak üniversite mezunu olduklarında mümkün olabilmektedir. işbankası çalışanı olarak çalmadıkça ya da banka kültürüne çok ciddi şekilde ters gitmedikçe, ülkenin en korkunç kriz dönemlerinde bile (bkz: 2001 krizi ve işten çıkarılan 50 bine yakın bankacı) işten çıkarılmayacağınızı bilirsiniz. Cebinizden kuruş çıkmadan türkiye nin en pahalı özel hastanelerinde tedavi imkanı sağlayan sağlık yardımı, (birde çeşme-bayramoğlu kampları, çamlıca-kalamış lokalleri vardır) ve güvenlik duygusu sizi bir türlü bu bankadan koparamaz. Sanılanın aksine son derece düşük maaşlarınızı almaya başladığınız çalışma yıllarınızın ilkinde; yok ben burda durmam dersiniz, sonra bir bakmışsınız ki böyle diye diye yıllar geçmiş ve siz iş aramaya yönelik kılınızı bile kıpırdatmamışsınız. Dolayısıyla işbankası afyon gibidir. Çekmeye başladınız mı feci alışkanlık yapar. Üniversite de ilgili bölümlerde okumuşsanız özellikle insan kaynakları ile ilgili aldığınız teorik eğitimin uygulama alanının işbankası olmadığını acı bir şekilde anlarsınız. Çünkü 19 bin çalışandan birisinizdir ve sizden belkide daha üst düzey itaatkar bir çalışan her zaman alınabilir ve alınmaktadır da. Dolayısıyla gece 9 lara kadar süren şube çalışmalarına; zaten oldukça düşük bir maaş karşılığı çalışıyoruz, takdir görmüyoruz, motive edilmiyoruz, mesai her zaman alamıyoruz diyerek itiraz edemezsiniz. Çünkü bankacılık bir özveri işidir ve siz özünüzü vermekle mükellefsinizdir. Genel müdürlük ise bambaşka bir alemdir. Genellikle uzman yardımcısı kadrolarının çalıştığı birimler şubelerden, şubedeki çalışma temposu ve uygulamalardan bir haber, hatta şubede çalışanları küçük gören tarzda çalışırlar. ayrıca kuledeki çalışma özgür irade açısından içler acısıdır. Genellikle siyah-lacivert takım elbiseli kadın-erkek çalışan güruhu sabah 07:45 ten itibaren servislerle kuleye akmaya başlar, saat 08:55 gibi kartlar okutularak giriş yapılır ve yine topluca asansörlere gidilir, kuyruk beklenir, saat 12:30 da yine topluca yemeğe gidilir, topluca yemekten dönülür, yazın açık havada, kışın bunun için ayrılan katta sigara içilir, sanki bir tüpe hapsolmuş gibisindir. Toplu hareketleri, aynılığı izledikçe için daralır. Tabi türkiye nin en akıllı binasında, her türlü olanakla çalıştığın seni bir yere kadar motive etmektedir.

Dışardan değerlendirme; müşterisi olarak işbankası ise vip değilseniz, şubelerde uzun kuyruk beklemeleri, 444 02 02 interaktif tel. hattında uzun süreli müşteri temsilcisi beklemeleri, bankamatiklerde 10 ytl nin hemen hiç (bankamatik kasalarına genellikle 20 ve 50 ytl lik banknotlar konulmaktadır) 20 ytl nin ise ender çekilebildiği vs. bir sürü aksilikle karşılaşmanızın diğer bankalarda olduğu kadar doğal olduğu, hatta büyüklüğü dikkate alındığında hantallığının anlaşılabilir olduğu bir bankadır. Ama müşteri olarak en önemlisi ülke batmadan işbankasının batmayacağını bilirsin. Ve bilirsinki ülkede yabancı sermayeli olmayan ender bankalardan biri olarak işbankasında türkiyenin parası türkiyede kalmakta - değerlendirilmektedir, ne xxxx lobilerine, ne de bilmem ne ülkesinde bilmem ne yatırımı yapan bir tröst ün cebine gitmez bu kazanç. işbankası hiç mi yanlış yapmamıştır, evet erol evcil gibi hatalar yapmıştır ama hatalardan ders almıştır. Ve eminimki atatürk ün kurduğu işbankası nın yönetimi ve çalışanları kadar kararlarında önce ülkeyi düşünen, cumhuriyete bu kadar sahip çıkan ve ona yakışır haraket eden başka bir banka daha yoktur.