bugün

ney

ilk ders almaya gittiğiniz zaman içinizde bir korku olur acaba üfleyebilir miyim diye. neredeyse %99 unun yaptığı gibi ilk elinize aldığınızda o hafifiliğe hayranlık duyar, gözünüze o anda sadece kamış parçası görünen o şeyden ses çıkaramazsınız. çalışır çabalarsınız. dudak yapınızı ne zaman neyinizin başparesi kabul ederse* o zaman ses çıkarmada sorunsuz bir yolda gidiyorsunuz demektir. bir anda olmasını beklemeyin. neyde herşey sabırdır.

şöyle demişti celaleddin biçer; neyin %40 ı ses çıkarma, %40 nota, %20 de nüans tır. evet doğru söylemiştir kendisi, ama bence %20 lik nüans ın zorluk derecesi kat ve kat daha fazladır diğerlerinden. işte bu aşamada ruhunuzu neyin içine üflemeye başlarsınız.

ses çıkarmakta zorlanan arkadaşlarımız içinse;
neye affedersiniz ama hayvanlar gibi üflemeyin. alimallah çatlatırsınız. ney siz hızlı veya güçlü üflediğiniz zaman ok ses vermez. doğru killerde üflediğiniz zaman farklı tonları verir. dem sesler zordur. onları sonra halledersiniz.

ilk önce neyi alıp da rast tan ses çıkarmaya çalışın. * en kolay ses budur çünkü. eğer zorlanıyorsanız bir yatağa sırtüstü uzanıp da neyi yukarı tutarak üfleyin bu nefesinizi kontrol etmenize yardımcı olur.

duruş içinse mümkünse bir aynanın karşısında çalmaya çalışın. neyin dizinizle temas ettiği bölümüne dikkat edin. bu sırada hep dik durmaya çalışın. bu pozisyonda dik durmak zordur ama nefes kontrolünüzü kolaylaştırır.

bakım: neyinizi ilk alınca haftada bir kere yağlayın. 1 ay sonra 2 haftada bir kere olsun. 2 ay daha öyle geçince artık neyinizi ayda bir kere yağlayın. 6 boyunca buna devam ettikten sonra eğer hala ney üflüyorsanız neyinizi 3 ayda bir yağlamanız kafidir. yağlarken en güzel yağ fındık yağı olsa da badem yağı hem fiyatı hem de çok bulunurluğu ile tecih sebebi olur.

son kısım. neyzen leri dinleyin. neyzen aka gündüz kutbay çok iyi bir seçimdir. kulak dolgunluğu olsun ama benim kişisel görüşüm birinden şaşmayın; neyzen tevfik. dinlerken salın ruhunuzu. içinizi dinginleştirir.

bi de neyde artık tamamen ustalaşmış bir neyzen e gidip de mercan dede yi sevdiğiniz için ney e başladığınızı söylemeyin. inanın bana hoşlanmıyorlar.**