bugün

turkiyedeki standart ateistlerden olursa şayet önce babalık testi yaptırırım, çocuk bendense şayet iq testi yaptırırım, iq normalse şayet psikologa psikiyatra giderim, onlar da bir hastalık teşhisi koyamazsa şayet... vay arkadaş ne acınası bir durum harbiden diyecek laf bulamadım...
Oo hak yolunu bulmuşsun, tebrikler. Derim
istersen krem peynire tap ama haksız kazanç elde edersen, bir canlıyı üzersen, vatanını sevmezsen, haksızlık gördüğünde susarsan o ateizmini de götüne sokarım derim.
Öncelikle dinim gereği ona islamı anlatır ve islama davet etmeyi denerim. Baktım olmuyor kabul etmiyor. Bizim dinimiz'de zorlama diye bir şey yok ki olsa dahi ben yapmam. Ateist olmak onun fikridir saygı duymaktan başka yapabileceğim hiçbir şey yoktur. Fakat toplum'da dikkatli olmasını söylerim maalum etrafta kimlerin olduğu belli.
siktir git dersini calis derim. Mental kapasitesi tam olgunlasmamis canliya din empoze edilmez, o canliyla din tartisilmaz.

20 yasinda derse bunu tebrik ederim.
Sağlıklı bir zihinsel yapıya sahip olduğunu gördüğüm için herhangi bir müdehalede bulunmam. Ancak bunu toplum içinde fazla dillendirmemesini de tembih ederim, zira hoşgörüye maruz kalma ihtimali yüksek.
aferin ben de ateistim derim açık ve net.
ağzına zçrdım

şintoist adamın şintoist çocuğu olur

anasına çekmiş deyip

anasını da boşardım.

ya şintoistsin

ya da bir hiç.
ilk önce kendimi sorgular nerde hata yapmış olabileceğimi düşünürdüm. sonra çocuğumu karşıma alır niçin böyle olduğunu vs. anlamaya çalışırdım. ona yardımcı olmak isterdim. ama çok da üzülürdüm. çünkü evladımın yanlışı , boşluğa düşmesi beni üzerdi.
anında onu tebrik ederek altına bir araba çekerdim şeklinde cevaplayacağım bir soru cümlesidir.
Nedenlerini sorarım ve gerçekten mantıklı sebeplere mi dayanıyor diye araştırırım. Mantıksız sebepleri var ise mantıklı gerekçeler sunar onu daha emin hale getiririm.
inandığım şeyi öncelikle ona anlatır ve daha sonra daha detaylı araştırmasını tavsiye ederim. Sırf özentilik veya dikkat çekmek olsun diye bu düşünceyi savunuyorsa yaptığının yanlış olduğunu anlatırım. Tüm dinleri araştırması sonucu hala bunı savunuyor ise saygı duyarım. Ben anne olarak üzerime düşen görevi yapmış bulunmakta oluyorum. Sonuçta yine kendi adaletini kendisi görecek.
işte benim çocuğum der hemen hesabına 1000 tl havale ederim.
Öncelikle bunu söyleyeceği yaş önemli. Yeterli olgunluğa erişmiş ise kendi kararlarını kendisi alabilir demektir. Din seçimi de buna dahildir.
inandığım dini yani islamı ona anlatırım. Görevimiz gereği anlatmak zorundayız. Eğer anlatmamıza rağmen bu düşüncesini bırakmıyorsa kendi kararı. Saygı duymaktan başka yapılacak bir şey yok.
Onun kafasındaki sorulara mantık çerçevesinde cevaplar verirdim.
O günah bu günah yanacaksın vs değilde
Onun dilinden, olması gerektiği gibi konuşup en ayrıntısına kadar bıkmadan anlatırdım.
Yine de olmuyorsa ne yapabilirim ki.. Üzülmekten başka.
içimden ergen, özenti der güler geçerim. Büyümesini beklerim. Dışımdan islam'ın şartları zormu geldi lan artist der siktiri çekerim.
Vereceğim eğitime ve yetiştirme tarzına bağlı ben dinci görüşe sahipsem dinimi evde yaşatırken o kalkıp atesit olacak duruma gelmez.
ben "x" im e vereceğim tepki kadar tepki verirdim. senin çocuğun lan o. ister 5 vakit namazında ol, ister pazar ayinlerini kaçırma ya da ağlama duvarında hep ağla. o senin çocuğun. hani muharrem ince diyor ya. hayatta insan üç şeye zart zurt. işte bu en üst mertebe.
koşulu kopyan karşında ebele übele derken sen tokat atarsan;
tarih seni senin gözünde affetse bile. çocuğun affetmez.
Ne demek ateistim gerizekalı yavum, onun modası geçti şimdi deizm moda derim.
Çocuk da yetiştiremedik be olmadı bu çocuk diye triplere girerim kesin babasına çekti bu.
- pezevenge bak, bu yaşta saksıyı çalıştırmaya başlamış...

iç ses töbe töbe....
sevinirdim zira saklaması daha fena olurdu. söyler ve paylaşırsa belki bu konuyu uzun uzadıya konuşur ve bir çözüme kavuşturabiliriz.
kültürünü tanıması ve kafir olmasını öğütlerdim. ateist batı menşeili bir akım, oysa "kafir" bize daha uygun, üstelik din kafaların "sen niye kafir oldun" diye soramayacakları kuran'da adı geçen bir terim.
Senin kararın. Saygı duyarım ama arada söverim.
Sevinirim tabii ki. islam'a inanırsa, karşıma geçip mümin edebiyatı yaparsa da üzülürüm.