bugün

bir dönemin favori oyun konsolu olan atarinin oyun kasetlerinin çalışmaması durumunda kaseti yuvasından çıkartıp takılan yere ağızdan rüzgar vermek.

o değilde 7den 70e herkesin uyguladığı bu yöntem nasıl olurda işe yarardı hala anlamış değilim. çözebilen arkadaşların bir özel mesajını bekliyorum.

bir de atari kasetinin etrafındaki plastik kabı sökme modası vardı bir ara.

vay anasını be...
90'larda çocuk olmayı hatırlatan ayrıntılardan biridir. yapmayı özlediğim eylem.
bir sonraki aşaması, çalışmayan kumandayı bir yere vurarak çalıştırmaya uğraşmak olacaktır. kendimden biliyorum.
doksanlı senelerde çocuk olmanın ne kadar güzel olduğunu hatırlatan durum. harbiden lan, nasıl işe yarıyordu anlamadım.

o değilde road runner mı ne vardı, anasını belliyordum o oyunun. ah ulan ah, özledim.
yapdıktan sonra cok ise yaradıgını gördügümüz eylemdir.
bir sonraki aşaması da çalışmayan flaş diskin içine üfleyerek çalıştırmak olacaktır. kendimden biliyorum. *
çalışmayan cd'yi silmenin önceki versiyonudur.
üfledik efenim zamanında. hatta içerisindeki soketi çıkartıp iyice havalandırırdık yanık kablo kokusu gelirdi. baktık artık çalışmıyor çok sevdiğimiz vazgeçilmez oyunumuz olan bir ateri kasetinin kapını çıkartıp içerisine bozuk olanı koyup kasetçide kırtasiyecide değiştirirdik. tabi bu bizim çakallıklarımızdandı *
bana çocukluğumu anımsatan , özleten eylem.
Aradan bir kaç yıl geçti. Teknoloji gelişti. Playstation 1 çıktı. Nam-ı diğer PS One. Ardından Playstation salonları açıldı. Ama teknik değişmedi. Plasystation salonu sahibi göbekli amcamız oyun takıldığında cd'yi çıkarıp kazağını kaldırdıktan sonra beyaz atletinin kapladığı göbeğini şişirerek silerdi. Oyun da tekrar çalışırdı. Hala hayret ederim nasıl olur diye...
sonrasında sırasıyla, çekmeyen televizyonu yumruklamak, okunamayan cd yi kolonya ile temizlemek, çalışmayan kumandayı dize hafifçe vurarak çalışmasını beklemek diye uzayıp gider. kumandayı halen dizime vuruyorum çalışmadığı zaman ve çalışıyor. yıllardır elektronikçiyim böyle saçmalık görmedim.
Aterinin kaset takılan slotuna üflenmeden önce yapılır bu. Ancak ağızdaki tükrük nemlendirmesin diye önce bir yutkunulur. Böyle nemsiz, serin serin üflenir.
calisnayan kaseti islak bezle silmekle maziyi hatirlatir.
teknik ötesidir. üflenen kaset tık diye çalışır. karizmatik olmak isteyen arkadaşlar bu kasetin kapağını çıkartarak ram şeklinde kalan kasedi kullanırlardı. öyle daha bi karizmatik daha bi mühendislik harikası olurdu. vay mınako.
game star ı alıp chip & dale ı oynamış nesilin çok sık yapmış olduğu hareket.
okuyunca çocukluğumu hatırlayıp ince bir gülücük attığım konu *
ne gunlerdi be dedirten basliktir. Kaseti takarsin acmaz. Cikarip soldan saga dogru kasetin altina uflenir ve tekrar takilir. Kasette calisir.
elektronik devreyi yalardık biz.

yalayarak tamir etmek.
bir kasetin içini açıp sarı giriş kısmını pamukla veya peçeteyle kolonyalamak değildir.
Bir de bozulan, tuşu başlayan kolların içini açıp; aspirin, vermidon gibi ilaç plastikleriyle tamir ederdik. Tuş takımı genellikle artı (+) şeklinde olduğundan ilaç kapsullerini (+) şeklinde kesip geçici de olsa çözüm üretirdik. Hey gibi çocukluk...
başlığı görünce 99999 in 1 kaseti gözümün önüne geldi hemen, hayır ağlamıyorum, gözüme kasetin tozu kaçtı.
snow bros falan, özledim lan.
kolonya ile temizlerdik bozuk kasetleri..
doğru hareket tozdan çalışmadigi oluyor. nintendo game boy micro m vardı. kasetli malum üfleyerek çokça çalıştırmışlığım vardır.
hepimizin yaptığı hareket. sağlam üflerdik.
Ve o garip koku. Özledim lan!