bugün

Doğum tarihi 2003 ve sonraki yıllar olarak varsayılan bir kuşaktır.
Geçenlerde bir kadın anlattı: arkadaşı ile dışarı çıkmak üzere iken kendisi çalıştığı için anneannesi ile kalan 3 yaşındaki kızı önce "anne gitme!" diye bağırıp ağlamaya başlamış. Gideceğini ve kaçış yolu olmadığını görünce ise "Peki, o zaman git, ben seni çok özlersem sana sms atarım." demiş. Böyle de bir kuşaktır işte. "Ali topu tut."
, "Ayşe kediyi sev."lerle yetiştirmeye kalkarsanız sizi aptal yerine koyup "Aaa, neden ama? Ayşe'nin telefonunda kedisinin görüntülü kaydı yok mu?" diyebilirler.
idare nedir bilmeyen kuşak.

(bkz: idare edemem anne)
"2003 yılında doğmaya başlayacaklar. sıfır kuşağı veya net kuşağı olarak tanımlayanlar da var.

teknoloji ile son derece iç içe olacaklar. jetgiller ve geleceğe dönüş filmlerinin senaryoları bu kuşakla gerçekleşecek.

coğrafi sınırlamaları olmayacak. batılı akranlarıyla daha entegre olacaklar ve kompleksli olmayacaklar.

daha yüksek gelir düzeyine sahip olacaklar. çocukların cep harçlığı ile erkeklerden daha fazla kazanacak kadınlar, pazarlamacıların gözdesi olacak. kadın ve erkeğin sosyal rolleri değişecek.

çok fazla bireysel ve bağımsız olacakları için yalnız yaşam artacak. bu da konut, beyaz eşya, otomotiv gibi pek çok pazarın büyümesine sebep olacak.

pek çok işi bir arada yapan bir kuşak olacak. yani kahvaltıda walkmenle müzik dinleyip, hem gıda, hem eğlence tüketecek. i̇ş yerinde rakip reklamları seyrederken bir yandan da spor yapacak.

marka sadakatleri çok az ve tatminsiz olacaklar. kendilerine özel genç markaları tercih edecek.

referans grubu olarak kabul edilecekler. büyükleri x kuşağını referans noktası olarak almadı. oysa teknoloji kurdu z'ler bu konuda büyükleri tarafından referans alınacaklar.

yaratıcılık ve yenilikten zevk alan ve aynı zamanda güven arayan bir kuşak olacak."*

(bkz: bilgi toplumu kuşakları)
isyanları da ayrı çiledir. böyle kuşak mı olur amk.

https://www.facebook.com/...o.php?v=10152163340709139
1990 ve sonrasında doğanların oluşturduğu grup. gezi eylemleriyle kendilerinden beklentilerin çok çok üstüne çıkmış gruptur da.
Z kuşağı , 2000 yılı ve sonrası doğanlara denir. En büyüğü 16 yaşındadır. internet ve mobil teknolojileri kullanmayı seviyorlar.

Günümüzde yaygın olan akıllı telefonlar, ipad’ler ya da tablet bilgisayarlar ile her alanda aktifler.

Özellikle internet aracığıyla sosyalleşmeyi tercih ediyorlar.

Diğer nesillerden farklı olarak, internet ve teknoloji ile doğdukları tabir edilir.

Ülkemizin %17’sini oluşturuyorlar .

Oyuncak yerine ipad’lerle oynarlar ve teknoloji ile birlikte büyürler.

Bu yüzden de çabuk tüketen bir nesildir.

Fakat internet ile fazla haşır neşir olduklarından aynı anda birden fazla konu ile ilgilenebilme yeteneklerinin gelişeceği tahmin ediliyor.

Söz konusu bu yetenek aynı zamanda Y neslinde de yaygın olarak görülüyor ve bu tek bir konuya odaklanmaya göre daha pratik olabilir.

Bunun en iyi örneklerinden bir tanesine geçenlerde düzenlenen bir konferansta şahit oldum.

Konuşmacı konuşmasını yaparken çoğunluğu Y nesli üniversite öğrencisi olan dinleyicilerden kimisi eş zamanlı olarak konferansın Twitter sayfasında yorumlarda bulunuyor, kimisi ipad’i ile sahnenin resmini çekip Facebook, Twitter gibi sosyal ağlarda paylaşıyordu.

Tabi bunlarla meşgul olurken konuşmayı da dinliyorlardı.

Aynı anda dinleme, yorum yapma, resim, video vs. yayınlama/paylaşma yeteneği harika bir şey olsa gerek…

Fakat kendisi konuşurken yüzüne bakmadığını düşünen X sakinleri bunu “saygısızlık” olarak da nitelendirebiliyor.

Zaten tehlike ya da uyuşmazlıklar da bu noktada söz konusu oluyor.
çöptürler.
Teknoloji alanında bizim ülke gençliğinin yabancı akranlarının fersah fersah gerisinde kaldığı kuşak. Maalesef bizim z gençliğinin yükselen değerler Internet ve Mobil Teknolojileri ile Uzay Çağı olarak nitelenen robotlar ve yapay zeka alanındaki en büyük başarısı güzel bir selfie çekip instagram'da koymaktan ibaret oluyor.

Münferit başarılar olmasına rağmen genel olarak Hindistan'daki ve Brezilya'daki akranlarının bile çok gerisindeler; özellikle bilişim, yazılım alanlarında sürünüyoruz. Mesela bilişimde seviye o kadar düşük ki iyi bir yazılımcı on tane şirkette farklı farklı projelerde aranan isim oluyor çünkü yeteri kadar düzgün yazılımcı bile yok. Eğitim sisteminin ve gençliğin zihniyetinin değişmesi lazım ama tepede AKP varken bu pek mümkün görünmüyor,
bir tasarımcı olarak hedeflediğim potansiyel müşterilerimden oluşan kuşaktır. birşeyi bunlara satamazsanız hiçkimse ilgilenmez.
Genellikle gösterişci, görgüsüz, sonradan görme, ilgi orospusu, yollu, aranan ve sikişgen olan kuşaktır.
Yüzde 100 teknolojinin içerisinde doğmuş, büyümüş nesildir. Suya, toprağa, çamura temas etmeden büyümüşlerdir. Doğada 1 saat yalnız kalsalar havasızlıktan ölebilirler.
Kusaklari küçümsemeyin. Cunku onlari da yetistiren bizleriz.

Hoca sormus ya hirsizin hic mi sucu yok?
Böyle bi ülkede nasil bu kadar vurdumduymaz olduklarini anlayamadigim asiri derece marka ve gosteris duskunu nesil.
1990'ların ortaları ve 2000'lerin başı arasında doğan ve çocukluk yıllarını da 2000'li yıllarda yaşayan nesildir. çocukluğunu internetle ve gelişmiş teknolojiyle içli dışlı geçirmiş olmaları esas alınır. bu mantıkla ben de bu kuşaktan sayılıyorum.
https://en.wikipedia.org/wiki/Generation_Z
Yaptıkları tek şey seksi abartmak!
Bakın içinden demiyorum.
Abartarak hareket eden de var.
2 Haziran 2003 Milliyet ve Vatan Gazetesi.
Okudum ve Allah razı olsun Allah'tan!
iyi ki 14 Haziran doğmadım!
(bkz: trump)
Z kuşağı 2000'den sonra değil 1995'ten sonra doğanlara deniyormuş. Evet.
y kuşağı tarafından harcanmıştır. en azından türkiye'de. en yaşlı fertleri artık yetişkin olmaya başlamıştır bile. zihinsel bakımdan öksüz, yetim bir nesildir bu. anne ile baba genellikle küçük yaştan boşanmış vaziyettedir. y kuşağı ebeveynler çocuğu anneanne'ye postalayıp, akşamları şuralarda buralarda sürtmeye meraklıdırlar. hatta bazen bir-iki haftalık yurtdışı tatillerine çıkarlar, çocuğu katiyen almazlar. anne çalışıyor, baba çalışıyor, çocuğu okula anneanne bırakıyor, akşamları ele bir tablet sıkıştırılıp vakit öldürülüyor. evet, tekrar ediyorum, bu çocuk öksüz ve yetim, zihinsel olarak. anne figürü zaten ikiye bölünmüş durumda (bu anneanne babaanne olayı yüzünden), baba figürü yarım yamalak.

belki de z kuşağı bireyler on yıl içerisinde aile kurmaya başlayınca kendilerine yapılan gafleti görüp daha düzgün bir şekilde aile yetiştirirler. ama muhtemelen bunlar y kuşağından bile beter olacaklar.
Sağdakilerdir

görsel
esnek ilişkinin benimsendiği kuşaktır. bir anlamda sevişiyoruz ama sevgili değiliz kuşağıdır.
Siyasal islamı bitirecek kuşaktır.
Bir "y" kuşağı olarak dünyayı daha güzel yapacaklarına inandığım kuşaktır. Ama yapacak çok şeyleri var elbet. mesela kitap okumuyorsanız filmini izleyin.
boş yapmayın yok z yok a yok b farketmez
Bundan önceki kuşak ne verdin bu ülkeye ?
ondan önceki sen ne verdin?
Herkes bunları sorgulasın ne verdiğimiz,ülkeye,dünyaya katkılarımız
Kısacası kuşakların önemi koca bir 0
görsel

ccc y ccc