bugün

1901 doğumlu alman fizikçi.1920 yaşında doktorasını verip henüz 26 yaşında fizik profesörü olarak ders vermeye başladı.en büyük çalışmaları belirsizlik ilkesi ve kuantum mekaniği kuramıdır (bkz: heisenberg belirsizlik ilkesi).ayrıca ikinci dünya savaşı sırasında almanyanın atom bombası projesinin başındaki isimdir.ancak bomba nazilerin eline geçerse olacakları kestirdiğinden işi sürekli savsakladığı ve bombayı yapmak için ne yapması gerektiğini tam olarak bilmesine rağmen türlü bahanelerle hükümeti oyaladığı söylenir.
Werner Heisenberg, 5 Aralık 1901 Würzburg'da doğdu, 1 Şubat 1976 Münih'te öldü. Kendi ismiyle anılan Belirsizlik ilkesi'ni bulan Alman fizikçi, atom yapısı bilgisine katkılarından dolayı1932 yılında fizik dalında Nobel Ödülü'ne layık görüldü.

Münih Üniversitesi'nde Arnold Sommerfeld ile beraber araştırmalar yaptı. Daha sonra Max Born, David Hilbert ve Niels Bohr gibi meşhur fizikçilerle çalıştı. 1941 yılında atom bombası yapımında Almanya'ya destek olması için Bohr'u ikna etmeye çalıştı, ancak ahlaki nedenler yüzünden Bohr teklifi redetti.

Heisenberg (1925'te) ve Erwin Schrödinger (1926'da) çok yakın zamanlarda birbirlerinden bağımsız olarak atomun kuvantum (dalga) mekaniğini farklı olarak, fakat matematik yönünden eşit şekilde formüllendirdiler. Bu teoriler 1928 senesinde ingiliz teori fizikçisi Paul Dirac tarafından genişletilip geliştirildi. 1927'de Leipzig Üniversitesi fizik profesörlüğüne tayin edildi. Aynı yıl meşhur belirsizlik prensibini ortaya koydu.

1941 senesinde şimdiki Max Planck Enstitüsü'nün müdürü olan Heisenberg, 1958'de, atomun içindeki temel parçacıkların yapısını izah eden, birleşik şaha teorisinin formülünü ortaya koydu. Heisenberg, hiçbir fizik bilgininin açıklama yapamadığı bir konuyu da aydınlattı. Bu konu, atom çekirdek yapısına ait olup; Mezon Alan Teorisi olarak isimlendirilmiştir.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Werner_Heisenberg

(bkz: Mezon Alan Teorisi)
(bkz: heisenberg belirsizlik ilkesi)
alman fizikçi werner heisenberg, gözlemlenemeyen olayları yadsıma ve mikromekaniğin bütün kavramlarını değiştiren belirsizlik ilkesini ortaya attığında (1925) albert einstein ateş püskürmüştü, "doğayı bilemeyeceğiz, tanıyamayacağız demek bilim adamına yakışmaz. bilim, elbette bilebildiği kadar bilir, fakat bilmekten umut kesmek bilimden vazgeçmek demektir. bu ise bilimin sonu olur."
"rasyonel bilim, kendisinden bütün temel parçacıkların özelliklerinin ve her türlü maddenin davranışlarının çıkarılacağı tek bir temel denklem yazabilmeye dayanır."
Kendi ismiyle anılan Belirsizlik ilkesi'ni bulan Alman fizikçi.
buldukları felsefe ve fizik alanlarında bir çığır açtı demek, kanımca yanlış olmayacaktır.
breaking bad dizisinde walter white karakterinin kullandığı takma ad.
dünyanın en ünlü kuantum fizikçilerinden biridir. belirsizlik ilkesi ve mezon alan teorisi ile anılsa da heisenberg'i heisenberg yapanın belirsizlik ilkesi olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. çünkü belirsizlik ilkesi epistemolojinin temellerini gıdıklamıştır. hatta bırakın gıdıklamayı sarsmış, bazılarına göre ise yıkmıştır. çünkü bu ilkeye göre aklın temel ilkelerinden biri olan üçüncü halin imkansızlığı ilkesi geçersiz kalıyordu.

deterministlerin sevmediği adamdır. olasılık kitabında kendisine ve belirsizlik ilkesine bolca değinilmiştir.
alman fizikçi.. kuantum mekaniğinin kurucusu, belirsizlik prensibini ortaya koyan bilim adamı.. özellikle atomun yapısı ile ilgili araştırmalarla tanınmış, 1932 yılında nobel fizik ödülünü almıştır..

islamiyet'e hayranlık duyan bir bilim adamıymış.. 1976'da vefat etmiştir..

--spoiler--
1956 senesinde istanbul'a gelip konferanslar veren heisenberg, bir konferansta sözlerini şöyle bitirdi: "bütün nutuklarımda, atomdaki enerjiden nasıl istifade edilebileceğini anlattım.. şimdi aklımıza haklı olarak, şu sual gelmektedir: bu muazzam kudreti, küçücük yere kim ve nasıl koydu? buna ancak metafizik(ilm-i kelam yani ilahiyat)cevap verecektir.."

adada kendisini gezdiren profesörümüz, bu suale hangi dinin cevap vereceğini sorduğu zaman; "buna ancak islam dini cevap verebilir.. ben ve arkadaşım atom alimi hahn bu fikirdeyiz" demişti.. islamiyet'in yüksekliği ve üstünlüğüne hayran olduğunu müteaddid defalar ilan eden heisenberg sonunda müslüman olmuştur.. (yeni rehber ansiklopedisi,9.cild,s:42,1993)
--spoiler--
bilime bir bELiRSiZLiKTEN başka bir şey katamamış başarısız fizikçi. filmlerin sonunda konuşan ve bitmiş filme büyülü bir gizem katmak için uğraşan saçma seslendiricilerden hiç bir farkı yoktur.
bulduğu heisenberg belirsizlik ilkesi ile doğanın bizle resmen taşak geçtiğini gözler önüne seren bilimadamıdır.
adının sol frame'de belirmesiyle, "belirsizlik en kötü ihtimalden daha acı vericiydi" diyen dostoyevski'yi akşamın bu vakti akıllara getirmiştir.
''Doğa bilimleri bardağından içilen ilk yudum insanı ateist yapar, ama bardağın dibinde sizi bir yaratıcı beklemektedir.'' sözünün sahibi, nobel ödüllü fizikçidir.
atomaltı parçacıklar düzeyinde maddenin yokolduğunu, maddenin belirlilik durumunun bir tür potensiyeliteden ibaret olduğunu, yani aslında madde dediğimiz şeyin gerçekte mevcut olmadığını hesaplamış ve bunu belirsizlik "ilke" si olarak- ilke bi de, kural yani, biliimsel literatüre geçirmiş, bir deha.

onun öğrencisi profesör dürr, bu belirlemeler üzerine yaptığı çalışmalar sayesinde dindan bir adam olmuş, vetv ekranlarında direkt olarak madde olarak bildiğimiz şeyin yok olduğunu, en temele inildiğinde maddenin en küçük parçasının mevcudiyetini kaybettiğini pek çok kere açık açık söylemiştir.
karl werner heisenberg, 5 aralık 1901 würzburg'da doğdu, 1 şubat 1976 münih'te öldü. kendi ismiyle anılan belirsizlik ilkesi'ni bulan alman fizikçi, atom yapısı bilgisine katkılarından dolayı 1932 yılında fizik dalında nobel ödülü'ne layık görüldü. mezar taşında "er liegt irgendwo hier", "buralarda bir yerlerde yatıyor" yazan kişidir.

nazi atom bombası projesinin başında bulunmuş kişidir. yapacağı silahın nazilerin elinde pervasızca kullanılacağını anladığında işleri aksatma yoluna gitmiştir. 1945 mayısına gelindiğinde, daha ileriye gidebilecekleri halde almanların nükleer silah projesinde katettikleri yol amerikalıların 1943 başında ulaştıkları yer kadardır.. bir kısım tarihçi tarafından dünyayı kurtaran kişi olarak anılmaktadır. (bkz: genius) adlı dizide daha belirgin bir şekilde görülecek ki vicdan yapmış ve katliama izin vermemiştir. faşizmle uzaktan yakından alakası yoktur.

yaşadığı devirde türbülans, üzerinde çokça kafa yorulan bir problemdi.
düzgün bir akışın parçalanıp sarmallara ve burgaçlara dönüşmesi, düzensiz şekillerin akışkan cisimler ile katı cisimlerin arasındaki sınırları alt üst etmesi ve enerjinin büyük ölçekli hareketlerden küçük ölçekli hareketlere doğru hızla akması dönemin fizikçilerinin başına bela bir konuydu. konu ile ilgili en parlak fikirler matematikçilerden gelirken, fizikçilerin çoğu türbülansın tehlikeli bir konu olduğunu, üzerinde vakit kaybedilmemesi gerektiğini düşünüyorlardı. werner heisenberg'de ölüm döşeğinde tanrı'ya iki soru soracağını söylermiş.
''neden relativite var?'' ve ''neden türbülans var'' sonra da ''eminim sadece ilk soruyu cevaplayabilecek'' dermiş.

"bir pozisyon ne kadar yakın belirlenirse, momentum o kadar az bilinir", "tanrı, evren üzerine bir zar atar ve çıkan sonuçtan kendi de şaşkınlığa düşer!"
"rasyonel bilim, kendisinden bütün temel parçacıkların özelliklerinin ve her türlü maddenin davranışlarının çıkarılacağı tek bir temel denklem yazabilmeye dayanır."
gibi baba sözlerin sahibi.

belirsizlik ilkesi nedir? ----- https://tr.0wikipedia.org...vQmVsaXJzaXpsaWtfaWxrZXNp
0:00 4:34
“bir parçacığın mikrokozmozdaki yerinin ve hızının açık ve kesin bir surette bilinemeyeceğini, onun şeklinin ve hareketinin aynı anda doğru olarak tesbit edilemeyeceğini” ortaya koymuştur.

yani, “mikrokozmozda determinizmin mutlak geçerli olduğu tezini çürütmüş ve onun (determinizmin) her şeyi önceden bilmek ve tayin etmek iddiasını tesirsiz hâle getirmiştir.”

fikirleri bakımından (bkz: emile boutroux) ile aralarında prensip olarak aynılık vardır.
Doğa Bilimleri bardağından alınan ilk yudum insanı ateist yapar lakin bardak bittiğinde yaratıcı sizi beklemektedir, gibi mükemmel bir söz söylemiş dünyanın gördüğü en önemli fizikçilerden birisidir.