bugün

(bkz: vitruvius man)
Leonardo da Vinci'nin meşhur 'Vitruvius Adamı' tablosunda geometrinin ötesinde anlamlar gizli... Bilindiği üzere Vitruvius Adam bir çember ve kare içerisinde olan bir erkek figürüdür.

Aslında bu eskizi anlayabilmek biraz bizi eski zamanlara götürüyor.. Bir probleme! Alanı bilinen bir karenin içine yine aynı alana sahip dairenin yerleştirilmesi problemi!

Buna "Dairenin Karelenmesi Problemi" denmiş eski zamanlarda. Rönesans Döneminde ise tekrar hortlamış. Anlaşılan o ki "Pi Sayısının Doğasından" ötürü çözmek imkansız gibi görünüyor.

Leonardo' daVitruvius' un fikirlerinden etkilenir ve insanı bir çember ve kare içine yerleştirir. Vitruvius derki; Göbek kısmını vücudun merkezi olarak alıp, bir daire oluşturur isen insan vücudunu çevreleyen bir çember ortaya çıkar. Ayrıca kolları iki yana omuz hizasında açık olan insanın, iki el parmakları ve baştan ayağı mesafeler sınırına sahip bir kare içine alınabilir.

Leonardo' da buradan yola çıkarak, "Dairenin Karelenmesi" problemini çözmek için bu kare ve daireyi çizer ve iki şekilde de alan olarak "insan Vücudunu" seçer.

Vitruvius Adamı çizimi incelendiğinde, insanın yeri değiştiğinde, kare ve dairenin bağdaşmayan alanlarının kaplandığı açık ve net olarak görülebilmektedir.

Leonardo Da Vinci şunu söylüyor; Eğer kainatın yaratılma dili Geometri ise insan bütün unsurların içerisinde yer alabilir. Bu eskizle Leonardo, felsefe, din, matematik ve mimariyi bir araya getirebildi.
ne o öyle dal daşşak meydanda. yakışıyor mu size da vinci bey.
görsel
bizim mahellede böyle biri yok.