bugün

Uzayla ilgili uluslararası anlaşmalar, uzayın silahtan arındırılması, uzayın sınırları sorunu, uzay kazaları ve sonuçları, uzayın kullanım hakları, ülkelerin hak ve sorumlulukları, yörünge kalıntıları(çöpü) sorunları gibi konuları içinde barındıran hukuk alanıdır.
daha fazlası için;
http://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k5153.html
31. madde ; uzayda ilişkiye girmek yasak.
bu entry silen kişinin espiri anlayışına hayranım.
(bkz: yok artık anasının gözü)
hakim bey: evladim jupiter'de karıştığın 3 gasp, 2 tecavuz, 2 kundakçılık, 5 de kapkac olayin var. ne diyorsun?
zanlı: valla hakim bey uzayın havasından mıdır nedir şeytana uyduk, yedik oyle bi bok. allah-u teala da oyle bi tip vermis ki, yapmadim desem gotunuzle guleceksiniz. en iyisi yaptim say, ver bi 15 20 yil kafami dinliim. zaten tiksinmişim insanlardan.
uzay hukuku için genel sınır 40.000kmdir. buradan sonrası uzay kabul edilir ve hiç bir devletin egemenliği söz konusu değildir. kimsenin egemenliği söz konusu olmasa da silah denemeleri gibi olayları engelleyen anlaşmalar mevcuttur.
düşünülen gibi gezegen paylaşımını düzenleyen bir dal değildir. Hava, radyo tv sinyallerini falan düzenler.
Uluslararası hukukun en yeni alanlarından biridir. 1957de Sovyetler birliğinin sputnik'i uzaya göndermesinden sonra iki süper güç arası rekabete sahne olan uzayda çeşitli sorunlar başlamıştı. Bunun üzerine BM genel kurulu çerçevesinde "uzayın barışçı amaçlarla kullanılması komitesi" oluşturuldu. 1967 de önce ABD ingiltere ve sscb arasında "uzayda devletlerin çalışmalarını yönetecek ilkeler antlaşması" imzalandı. Daha sonra diğer devletlerde bu antlaşmaya dahil oldu. Bu anlaşmada uzayın hiçbir devletin kontrolünde olmadığı ve olamayacağı, uzayın ülkesel edinimlere konu olmasının kabul edilemeyeceğine vurgu vardı. Antlaşma ayrıca uzayda nükleer deneme ve silah bulundurmayı da yasaklıyor, üye ülkelere uzay cisimleri üzerinde askeri üs ve tesis kurmama zorunluluğu getiriyordu. Bunun dışında özellikle teknolojik gelişmeler açısından uzayın önemi her geçen gün artmaya devam ediyor. Devletler için Telekominikasyon ve uydular aracılığıyla haberleşme ağının uzayın dehlizlerinden daha ilgi çekici geldiğini itiraf etmeliyiz. Zira bu bakış açısıyla 1964 de Batılılar ıntelsalt'ı kurarken Sovyetler birliği ve müttefikler de 1971 de ıntersputnık' i kurmuşlardır.
havanın bittiği yerde uzay başlar. Peki hava nerede biter? uçuş faaliyetlerinin yapılabileceği ve yapılan uçuş faaliyetlerine karşı tedbir alınabilecek en son seviye ulusal hava sahasıdır. bunun bittiği yerde de uzay başlar. teknolojinin gelişmesiyle beraber uzay hukuku kaideleri oluşmaya başlamış.