bugün

tokat ilçesi ..
şarap üretimi mevcuttur .. (bkz: namus belası)
nüfusuna ve yüz ölçümüne bakıldığı zaman çok büyük fakat gezip görünce çok küçük gelen tokat ilçesi. insanlarıda anlaşılmaz kişilerdir,birgünü diğer günlerini tutmuyo.
dağın birinden kopan büyük bir kaya parçası önüne ne gelirse ezip geçmektedir. o esnada bir eren hareketli taşın önüne geçip elini kaldırıp "dur-kal" demiş. taş orda durmuş sonra oranın adı durkal kalmıştır ve zamanla da turhal olarak değişmiş.masal böyle ama şarabı çok güzel.
kasapların dolayısı ıle hayvancılıgın yaygın oldugu yer.
bir yılı aşkın süredir görev yaptığım *kendini il sanan ilçe..Hayır göreceklerim hemen bitmesin diye bu ilçeyi hemen gezmeyeceğim dediğim halde, atandığım ilk gün malesef noter işi için çarşıya çıkmak zorunda kaldığım-zaten olaylar bundan sonra gelişir-fatura ödeme şubelerini, banka şubelerini, ATM leri ve tüm olası uğrayabileceğim yerleri noterin yanında bulduğum, hayallerimi alıp götüren ilçe..
tokat ile amasya ortasında yeşilırmak'ın menderes çizdiği kazovada yemyeşil bir ilçedir. halkın yarısı şeker fabrıkasından emeklidir. diğer yarısı ise ya kahvehanede ya da çay bahçesinde ömür çürütmektedir.

ankara'nın adilhan kitapçılar çarşısında bulunan ankaranın en iyi sahafı ahmet hoca (ahmet altıok) bu ilçede doğup büyümüştür.

adına birçok türkü yakılmıştır bu ilçenin "..hep bir hallı turhallıyız biz bize benzeriz,yüzbin kere tövbe eder yine şarap içeriz".
akşam 6 olduğunda hayatın tamamen sona erdiğini düşündüğüm şehir. ayrıca bence tokattan daha güzel ve büyük.
Turhal, litaretürde tokat'ın en büyük ilçesi olarak geçen, fakat sokaklarda akşam saat 7'den sonra cadde boyu insan sayısı 10'u geçmeyen, emeklisi ile delisinin meşhur olduğu, her köşe başında hayrat adın da çeşmelerin bulunduğu, gençlerin yapacak işleri olmadığı, tek sosyal aktivitelerinin internet cafeleri olmasından dolayı 100 den fazla internet cafenin bulunduğu, yazları nufusa oranla en fazla düğünün yapıldığı, şehirde yapay şelalenin bulunduğu şirin mi şirin ilçe.
dünyada nüfusuna göre en çok bisiklet kullanılan yer. inanmayanlar gitsin görsün adamdan çok bisiklet var.
Hane başına 1,5 bisiklet düşen Tokat ilçesi. Akşam 7'den sonra sokaklarda bisiklet görülür adam görülmez.. Trafiği bisikletler oluşturur. Emekliler ve delilerin toplandığı bir yerdir. Ayrıca şu anda bulunduğum ilçedir.
yaşamaya degılde, eskılerı yadetmeye gıdılecek, gıdersende pek kımseyı bulamayacagın, bir kösesınde beklerken yanından fener alayı gıbı delılerın gecıt torenı yaptıgı, şarap tüketimi konusunda ılk 20 ye gıremezken namus belası isimli şarkıyla, tüketimde liste başı oldugu sanılan, emeklisi bol, kahvesi bol, aynı zamanda yeşilide bol olan şirin bir ilçe...
6 yıl önce 100 bin üzerinde nüfusu olan ve şimdi 60 bine düşen. Doğup büyüdüğüm ama yaşayamadığim ve yaşayamacağım gibi görünen. her caddesinde ,sokağında anımın olduğu en güzel zamanlarımı geçirdiğim. işsizlikten kıvranan fakat bunun yanında akpli belediyenin boyuna park bahçe yapması ve adım başı bankların olduğu canım memlekettim. seni cok seviyor bi o kadar da nefret ediyorum.
ilçenin Merkez nüfusu günümüzde 95.000 (2000)'den 64.139'e (2010) gerilemiştir.Turhal yine de bölgenin büyük ilçelerinden biri olmayı devam ettirmektedir.
Nüfusu epey hızlı bir şekilde düşüşte olan, saat 8den sonra sokakta insan bulamayacağınız bir ilçe.
http://d1201.hizliresim.com/t/w/25x2y.jpg

Dünyada eşi benzeri olmayan tasarım harikası bir kavşak Tokat-Turhal karayolu..

Akıl fikir versin yapana, yaptırana.
çocukluğumdan beri neredeyse her yaz gittiğim -gittiğimiz- memleketim. hep güzel anılar ve güzel olaylarla hatırlayacağım yer olacaktır. eleştirilmesini bir türlü anlayamıyorum. galiba herkese kendi memleketi güzel görünüyor. gerçekten de çok sevdiğim ve seveceğim bir yer olacaktır. of be şimdi bile hatırlayınca turhalı özledim kalesini.
tarihi m.ö. 5000 yıllarına dayandığı söylenen birçok medeniyeti barındırmış ilçedir. keşfedilmemiş bir çok tarihi kalıntılar vardır.
tokat ilçesi.
bayağı büyük bir ilçe. güzel bat yaparlar.
çarşıdaki dükkanların hepsi sarıya boyanmış olan küçük tokat ilçesi. ilçede birde abdullah gül parkı bulunur ve ışıklandırmaları gül şeklindedir. Yalakalıkta son nokta.
tokat'a yakinligi nedeniyle bir turlu il olamayan, hatta diger ilceler cok daha kucuk olduklari halde il olma kampanyalari yaparlarken hakli bir sekilde bos bos oturan ilce.
eskiden, fabrikalar olmadan önce, evler yükselmeden önce, büyük mağazalar açılmadan önce, kalabalıklaşmadan önce çok güzel bir ilçeydi. ancak şu an o güzellikten geriye hiçbir şey kalmadı, orayı da kaybettik, orası da büyük şehir havasına büründü, havası egzoz kokar oldu, yazık.
lisedeki tarih öğretmenimin belediye başkanı olduğunu öğrendiğim, hayatımın en güzel yıllarını geçirdiğim şirin tokat ilçesi.
Tokat ilimizin guzide bir ilcesi olup seker fabrikasi ihtiva eder.
Tez zamanda büyümesini güzelleşmesini ümit ediyoruz zira bir müddettir yerinde saymaktadır.