bugün

titanic enkazına turist taşıyan bir denizaltı'nın kaybolduğu bildiriliyor.

turistleri taşıyan şirketin (ocean gate expeditions), gezi için konuklardan talep ettiği ücret: 250.000 dolar. gezi, kanada'dan, enkaza 400 deniz mili uzaklıktan başlıyor, ve sekiz gün sürüyormuş.

kaybolan denizaltıda bir pilot (kaptan), bir "içerik uzmanı" ve üç ücretli yolcu olduğu söyleniyor. bir dalış için 96 saatlik hava stoğu varmış. arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

1. kayıp yolculardan biri "hamish harding" isimli milyader bir ingiliz işadamı. havacı, gezgin, ve uzay turisti olarakta tanımlanıyor. 4 haziran 2022'de blue origin adlı araçla uzaya da gitmiş.

2. taşıyıcı şirketin kurucu ve ceo'su "stockton rush" ve kendisine "mr. titanic" diye hitap edilen "paul henry nargeolet".

3. gezi kanada'dan gemi ile başlıyor: 4 gün varış, normal dalış ve çıkış (8 saat), ve 4 gün dönüş. 6.7 m uzunluğunda, ve 10.432 kg ağırlığındaymış. titanic civarında bir yere "takılmış" olduğu hipotezi üzerinde duruluyor.

4. bu saate kadar bulunamamış olması kötü haber. bulunmuş olsalar bile, o derinliğe kadar inebilecek başka bir aracın bölgeye intikali en az bir gün daha alacak. dip dondurucu soğuk, kapkaranlık, ve oksijen azalıyor. Kaybolan kişiler şunlar: 1. hamish harding, ingiliz işadamı, 2. shahzada dawood (pakistan asıllı yönetici), 3. oğlu suleman (19 yaşında), 4. paul-henri nargeolet (titanic'e 35'ten fazla dalış yapmış), ve 5. stockton rush (oceangate ceo, 1984 princeton mezunu).
o mürettebat ölüme terkedildi, artık bulunacaklarını açıkçası pek sanmıyorum. trajik bir durum. acaba ne kadar oksijenleri kaldı, ve psikolojileri ne halde?
250.000 dolara ölüm biletlerini almışlar.
Kurtuluşun olmadığı bilinerek alınan o son nefesler ölmekten daha da berbat bir duruma düşürmüştür.
Ne şekilde ölüneceği, keşkeler, pişmanlıklar ve daha birçok şey zihinlerini doldurmuştur.
Büyük cesaret.
(bkz: parayla rezil olmak)
titanik'in enkazı ile ilgili belgeseller var. Hem de en ince ayrıntısına kadar detaylı şekilde. Aç izle.

Haa benim param var, gücüm var oraya gider canlı izlerim demişler demek ki.

insanın parası çok olunca bir de kaşıntısı böyle oluyor.
Abi yukarı neden çıkmıyor şaka mı bu. Sürsün yüzeye işte aq.
Bence enkazda bi yere sıkışmış olabilir çünkü önceki videolarda enkazın içine giriyorlar.
reklamın kralını yaptı adamlar. ziyareti normal bi şekilde gerçekleştirip dönselerdi bu kadar konuşulmayacaktı.

bilinçli yapıldığını düşünüyorum. insanoğlu gizemi sever.

(özel mesaj geliyor abi gizemler manyak oluyor diye; kız olan gizem değil gizli saklı olan aklınız fikriniz sikinizde)
hayat belirtisi yoksa bence çıkarılmamalı. çürümeden yüzyıllarca durabilirler.
Zenginin derdi de başka oluyor. Evet.
görsel
14.08’de oksijeni bitiyormuş. Adamlar 250 bin dolara ölüm aldılar. Evet.
ismini başka birşey koysalarmış keşke. isim önemli.
valla ne yalan bizim titanik nickli yazır da aylardır kayıp. kesin bir bağlantısı var bu işle.
Ben duşta bile iki saniye yüzüme fazla su tutunca boğulacak gibi oluyorum.

Yerin 4 bin metre altı ne ya.
Akıl alır iş değil. Ben 20 dakikalık vapur seferinde krize giriyorum, adamlar deniz altında 8 gün seyahat yapıyor.
tez zamanda bulunurlar inşallah.

ne zaman bir denizaltı kazası haberi okusam, 8 yaşında kötü bir kaza olduğunu anladığım, radyodan okunan Dumlupınar heberlerini anımsarım:

Dumlupınar denizaltısı, 68 yıl önce 81 denizcimize çelikten mezar oldu. 4 Nisan 1953'te Çanakkale'nin Nara Burnu açıklarında isveç bandıralı yük gemisinin çarpması sonucu 87 metre derinliğe batan Dumlupınar, Türk Deniz Kuvvetleri'nin Ertuğrul faciasından sonra en çok kayıp verdiği kaza oldu. Türkiye'nin gündeminden hiç düşmeyen Dumlupınar şehitleri her yıl 4 Nisan'da törenlerle anılıyor.
(bkz: Philadelphia Deneyi).
Söylentilere göre o küçücük tüpün içi beş kişinin dışkılarıyla doldu ve Berbat bir şekilde can verdiler.
kovanın başında muhabbet yapanlardan birinin sırası geldi.
tam alacakken, ''ben dalınca onların hepini görüyorum. hepsi bizim gibi o biçim takılıyolar orda'' dedi ama, hunharca güldüler ona.
kan şekeri fazla düşen eleman gülme krizine girdi.
sonra kova tezgahı devrilecek gibi oldu da, hepsi panikle toparladı kendini.
saatler sonra hepsi bayıldı...
mesele çözülmeyen bir muamma olarak kaldı o ortamda.
Sizin neyinize oralara dalmak hayır madem dalacaksınız neden yardımcı ekip almıyorsunuz. Al böyle daha mı iyi oldu. Nerede olm bu adamlar.
Sonları muhtemelen böyle oldu

https://twitter.com/diyar...04DbtB9uOH3zEMig&s=19
enkazı bulunmuş diyorlar an itibariyle.
Yerin 4 km altında yarrak mı var diye sormak isterim kendilerine.