bugün

trafikte,öndeki aracı takip etmeniz gereken mesafedir.şöyle belirlenir:öndeki araç belirli bir noktadan ayrıldıktan hemen sonra,normal sayma hızı ile 88,89 diye sayıp,aynı noktaya varmışsanız ya da daha gerideyseniz,güvenli mesafedesinizdir.
türkiye'de nerdeyse hiçbir zaman ve hiçbir yerde uyulmamış olan bir adet trafik kanunu!..
(bkz: fren mesafesi)
hilal cebeci'nin çok güzel açıkladıgı olay.

sunucu: hilal hanım sizce takip mesafesi kaçtır ?
hilal cebeci: yaa şimdi mesela sen 50 ile gidiyosun diyelim önündeki arabayla aranda 50 km olcak.
sunucu: hilal hanım o zaman ankara-istanbul otobanında sadece 10 tane araba olur.
hiç bir şekilde uyulması imkansız olan trafik kuralıdır. önünüzdeki araçla araızdaki mesafe hızınızın yarısı olmalıdır.
Trafikte iki araç arasında olması gereken mesafe. 88-89 kuralından başka daha pratik bir yöntem de önünüzdeki araçla aranıza hızınızın yarısı kadar mesafe koymaktır. Uygulandığı ülkeler arasında ülkemizi bulmak mümkün değildir.
izlenecek olanın bir kişi olması durumunda trafik takip mesafesi işe yaramayabilir. Görüntü vermek istenmiyorsa karşı kaldırımdan ya da duvar kenarından takip edilmeli, aradaki mesafe olduğu gibi korunmalıdır. 88-89 yapayım derken kafa göz yardıranlar var, ordan biliyorum. Aman ha!
(bkz: abs çıktı mertlik bozuldu)

120, 130 köklemişiz, götümüzde gidiyo ipneler!
trafik kurallarına uyalım, uymayanları uyaralım! sloganıyla yayınlanan tv spotları ile aklımıza kazınan 88-89 tekniğini kullanabileceğiniz seyir halindeyken öndeki araçla aranızda bırakmanız gereken mesafe.
Türkiyede hiçbir şekilde uyulmayan kural. arabalar göt göte gidiyor kardeşlerim. böyle birşey yok. korku tünelinden daha korkunçtur istanbulda yolculuk etmek.

öndeki araba gaza basınca, arkadaki araba sanki 100km yol boşalmışçasına son sürat gaza basar, tampon tampona yolculuk edilir. öndeki araba fren yaptığı taktirde durmak imkânsızdır.

hele o taksiciler. o allahın cezaları yok mu onlar. allah onları bildiği gibi yapsın, bir taksicileri iki minibüs şöförlerini.
bizim ülkemizde olmayan kuraldır. götüne kadar selektör yapa yapa gelir. bir fren yapsan tamam.
önde ki arabanın götünün dibidir. evet.
ülkemizde takip mesafesini korumak neredeyse imkansızdır. 100 km hızla giderken önünüzdeki araçla 50 metre mesafe bıraksanız anında o boşluğu itina ile doldururlar. yediğiniz sellektörleri hiç saymıyorum bile.
öndeki aracın geçtiği bir noktayı baz alıp binbir,biniki diye sayarsınız. binikinin sonunda aynı noktaya geldiyseniz güvenli takip mesafesindesinizdir.

(bkz: hilal cebeci)
ayağına basmayacak kadar.
eğer ankarada yaşıyorsanız bu kuralar uyamazsınız çünkü takip mesafesini olması gereken şekilde ayarladığınızda önünüzdeki arabayla aranıza sığırın biri girer ve daha da yavaşlamak zorunda kalırsınız.
Trafikte hızınızın yarısı kadardır. Mesela 80 kms hızla gidiyorsanız önünüzdeki araçla 40 kilometre mesafe bırakmanız gerekmektedir.
türkiye'de takip mesafesi araçların geriye doğru gitmesine sebep olan sistemdir.

takip mesafesi bırakırsınız araya puştun teki girer,

o puştla aranıza takip mesafesi koymak için yavaşlarsınız, aranıza dürzünün teki girer

o dürzüyle aranıza takip mesafesi koym...

boku çıkar.
Kilometre bölü saat cinsinden olan hızınızın yarısı kadar metredir. Arabayı sollamayi düşünmüyorsanız takip mesafesenizi korumalısınız.