bugün

sigara içenleri ikinci sınıf insan ilan eden, soğukta it gibi titremelerine sebebiyet vermekten mutlu, mekanlara sigara içilen bölüm yapmayı bile akıl edemeyen zihniyetin ürünüdür. bizleri topluma tüü kaka pis diye göstermekten de haz alan zihniyettir bu ayrıca. olmadı ama daha mantıklı yasaklar bekliyoruz.
(bkz: barlarda içki içme yasağı)
bu yasakla birlikte kışın sigara içmek için oturulan sıcacık kafeden çıkmak ve sigaranın dumanıyla birlikte o soğuk havayı ciğerlere teneffüs etmek bronşite neden oluyor.**
çoktan unutulmuş, delik deşik edilmiş yasak. ortalığı velveleye vermeye gerek yokmuş bak. herşey yasaktan önceki gibi, değişen hiç bir şey yok.
Hem olumlu hem olumsuz bir yasakdır.
hayvan gibi sigara içtim zamanda bile onayladığım kanun/yasa dır.
yurdum insanlarını garip icatlar yapmaya, acayip fikirler üretmeye teşvik eden yasadır.
restoranlarda, cafelerde ve bilimum kapalı alanlarda yasaklandı. eyvallah. fakat;

1. barlarda yasaklanmasını anlayabilmiş değilim. çünkü oraya giden insanlar "ayy çok dumanaltı olmuş burası rahatsız oluyorummmmm!" diyecek tipler değildir. insanlar eğlenmeye gidiyor oraya sonuçta. bir cafeye mecburiyetten gidebilirsin (bkz: evine en yakın cafedir)ama bara zorla gitmezsin herhalde. ayrıca insanlar orada alkol alıyor ve yanında rahatlıkla sigarasını içmek istiyor.
2. yolcu vapurlarında yasaklanmasını hiç mi hiç anlayabilmiş değilim. zaten feribotun kapalı alanlarında ezelden beri sigara içilmiyordu, içmek isteyen götü de donsa dışarda içip giriyordu. ama şimdi... tam yakıyorsun sigaranı, almışsın eline de çayını ohhh denize karşı bir çay-sigara keyfi yapacaksın... pat diye bir görevli beliriyor ve "sigara içmek yasak efendim" diye ediyor keyfinin içine.
(bkz: gel de sövme)

ha belki ilk cümleden dolayı "yaratıcılığımızı geliştiriyor" diye de düşünebiliriz.

(bkz: polyanna)
demokrasi ve özgürlük kavramlarını tekrar gözden geçirmemize yol açan yasaktır. sağlık bakanlığı verilerine göre, ülkemizde kadınların yüzde 30'u, erkeklerin yüzde 60'ı ve tüm toplumda yaklaşık 17 milyon kişi sigara içmektedir. özellikle kadınlarda sigara içme oranları son yıllarda hızla artmaktadır. kadın sağlık personeli ve öğretmenlerde, sigara içme oranı erkeklerle aynı düzeye ulaşmıştır. türkiye genelinde üniversite öğrencileri arasında sigara içme oranı yüzde 23 ile 48 arasında iken, lise öğrencilerinin yüzde 20.1'i, 7-13 yaş grubundaki ilkokul öğrencilerini yüzde 11.7'si sigara içmektedir.

ayrıca a&g araştırma şirketi tarafından 30 il ve 118 ilçede yapılan araştırmada, 18 ve üstü yaş grubundan 1174'ü kadın, toplam 2 bin 376 kişiyle yüz yüze görüşüldü. araştırmada, 18 yaş ve üstü türkiye nüfusunun yüzde 45.6'sının sigara içtiği ortaya çıktı.

bu rakamlar güzel değil, ama gerçek. bu kadar çok insanın sigara içtiği bir toplumda ise -ki bu veriler sadece resmi veriler, daha fazlasının sigara içtiği görüşündeyim- sigara yasağı getirmek, demokrasiye uymayan bir harekettir. halkın büyük çoğunluğunun isyan bayrağı açtığı, bir sürü mekan sahibine zaten global ekonomik kriz vurmuşken atılmış bir tekmedir. insanları asosyalleşmeye götürmüştür. bunun bir orta yolu olabilir. kimsenin pasif içiciliğe mahkum edilmesinden yana değilim elbette. özellikle çocukların, ergenlerin ve yaşlıların. mekanlar sigara içilebilen ve içilmeyen alanlara ayrılabilir, böylelikle milyonlarca insan karda kışta soğukta sigara içmek zorunda bırakılmaz. kahvehaneler kapanmaz. kafeterya sahipleri kepenk indirme durumuna gelmez.
cafede sıcacık ortamı bırakıp dışarı çıkan ve titreyerek sigarasını içen kimseler tarafından küfre maruz kalan saçma uygulamadır.
neredeyse hiç bir yerde uygulanmayan kural. kahvem'de içerim diskoda içerim evimde zaten içiyorum hani bunun yasağı nerede.
bu yasak kapsamnda home office konusuyla ilgili bir düzenleme var mıdır? varsa misafir müşteri ayrımı yapılmış mıdır? belirleyici olan mesai saatleri içi-dışı mıdır? evet mıdır.
bütün kışı mekanların dışında, soba altlarındaki masalarda geçirmemize neden olan yasaktır.
artık üstü açık olması da yetmeyecek sigara içmek için. duvarlar 1,5 metreden fazla olmaması gerekecek. Denetimler gitgide sıkılaşıyor. Allah esnaf takımına kolaylık versin.
sonuna kadar destekliyorum.
benim elimde olsa sokakta da içmeyi yasaklarım.
içiçe yürünen bir kaldırımda pöfür pöfür içtiğin o sigara ve iğrenç ağzından çıkan zehir dolu pis dumanı solumak zorunda mıyım ben ?
bence değilim.
bu senin bi hakkın mı peki?
bence değil.
hatta sigara içenlerin kalıcı şekilde kısırlaştırılması da bi çözüm olabilir ama arkadaşlar bu konu üzerinde çalışıyorlar. henüz fikir olgunlaşmadı.
sigaranın zararları, çocukların özenmesi, neden olduğu yangınlar, sağlık harcamalarına bindirdiği yük vs vs... buralara hiç girmiyorum.
sigara içenlerden nefret ediyorum. ve her türlü sigara yasağı ve zammını destekliyorum.
hani eski türk filimlerinde sıcak lokantda çorba içen zenginler dışardaki fakirlere bakıp kaçtanesinin donduğunu sayarlar ya iste bende vapurda buz gibi havada vapur un arkasında sigara içerken içerde salep içip vapur personeline arkada sigara içenleri gambazlayan adamları görünce bu yasağa sinir oluyorum.

-lan burda sigara içmek yasak değilmi bak şu amk dum sigara içiyo şuna 69 milyon euro sigara içmek yasaktır cezası kaptsana hadi lan kafasuna çaktuğum. işte o anda bende mağrur bir şekilde iskeleye bakarım ve derimki amk soğuktan gene sigara dudaklarıma yapıştı hay ben böyle işin amk.
Akp hükümetinin yaptığını en doğru işte denilebilir. Benim gibi (bkz: astım) hastaları için devrim niteliğinde bir gelişmedir. insanlar artık daha kolay nefes alıyor.
çorlulu ali paşa medresesinde bile olan yasaktır. nargile in sigara out.
4. muratın tütünü yasak etmesi ile oluşan padişaha olan hafif kızgınlık nedeniyle sonradan kaldırılmış yasak ancak şu anda kapalı mekanlar(halka açık) açık alanlar(halka açık ve yasaklanmış bölgeler çerçevesinde sınırlandırma getirilmiş yasaktır tabi içen içsin evinde balkonunda buna karışmaya hakları yoktur
Şu an sadece Akp hükümetine yakın olduğunu bildiğim mekan sahiplerinin sallamadığı kanundur. Bu şekilde farkedilmeden bir rant elde edilmiştir.
sakaryada hiç bir yerin uygulamadığı yasaktır.
sigaramızı yasaklayan çayımızı da yasaklar. çayıma, sigarama dokunma!
Sigara içenlerini daha kolay hastalanması ve ölmesi için, nüfusu azaltmak bağabında güzel bir yöntem. Zira kışın kıçınız dona dona dışarıda sigara içmek zor zanaat.

(bkz: Sigara içenin hakkı varsa içmeyenin de var)
En azından sigara odaları kalabilirdi.
türkiye kütüphane yerine kahve açmış bir ülke. her sokakta en az bir tane kesin var. sigara yasağından sonra sigara severler attılar kendilerini kapının önüne. şimdi o dar kaldırımlar bu adamlara ait ordan geçmek imkansız. ve oradan gecerken sigara içmişten beter olursunuz bir an da. bu yasağın amaçını anlayacak kadar eğitime sahip değil bizim millet.
bursa adliyesindeki 20 icra dairesinde de uyulmayan yasaktır. ne güzel ülke lan.
sabahın ilk ışıklarıyla uyanan insan işe geç kalacak olmanın endişesiyle, ayakta yaptığı kahvaltının ardından yola çıkar. ne de olsa üç kuruş maaşla geçinmek zorundadır. sigara yasağı uygulanan bir ülkede insan gibi yaşama yasağı da vardır ne de olsa. işyerine vardığında, uykusuzluğun vehametini atlatmak için, sabahın ilk saatlerinde gazete okuma gafletine düşer. fakat o da ne! gazete adeta ölüm habercisidir. terörden, kazadan, tecavüzden, mayından ölen insanlarla doludur yaslı yapraklar. içi daralır vatandaşın. yapacak hiçbir şey yoktur. kuru lafla dünyanın gidişatını değiştiremeyeceğinin farkındadır. "sıçmışım dünyaya" diyerek bir sigara içmek ister. oysa ki unutmuştur yasağı. unutmuştur sağlığını düşünen başbakanın o pambık gibi olan kalbini. bir gazeteye bakar, bir sigaraya. en alasından bir küfür savurur. bu ne perhiz bu lahana turşusu diyerek yanında duran kavanozdan bir turşu atar ağzına. gün gelir de lahana turşusu yasaklanırsa, işte o vakit gazetenin ilk sayfasında yer alacaktır!
Sigara yasağı Batı tarafının baskısıyla ülkemizde uygulanmaya başlandı. içmeyenlerin hakları en güzel şekilde koruma altına alındı gerçek bu. Peki içenler ne derece düşünüldü? Bütün kapalı-yarı açık mekanlar sinek avlamaya başladı. Yemeğini yedikten sonra adam sigara keyfi yapmak isteyecek mümkünatı yok.

Bu zıkkımın savunulacak bir tarafı yok ama eşitlik açısından bana çok adaletsiz geliyor. Durakta bile yasak olmasının mantığı nedir? Durağa kaç adım kala içilebilir? Uzakta içilen duman durağa ulaşırsa durakta bekleyenler telef olur mu? Fazla etkilemediği için ceza tutarı düşürülür mü? Herkese ayrı ortamlar oluşturulmalıydı. insanlar zaten işsiz. Kahvehanelere gidecekler zaten sinirleri tepelerinde, sigara içemeyecekler. Çok yanlış.

Yasakların hepsine karşıyım. Başkasının haklarının bittiği yerde senin hakkının başlaması değil midir hukuk? Yanlış biliyor olabilirim. Öğretilen bu ama. En çok kime yaradı bu yasak? Haber bültenlerine. "Hadi gidelim bakalım kahveler nasıl boş kaldı, ne gibi kafa açan çözümler üretti insanlar bunu haber yapalım"dediler. Tabi Antalya'dan bildiren çakma Acun Ilıcalı'yı da ekleyip güzel güzel bülten dolduruyorlar.

Konu bu değil. Yıllarca yasaklar yüzünden sırf meslek lisesi mezunu olduğumuz için istediğimiz bölümü okuyamadık. imam Hatip harcanmak istenirken arada biz Ticaret Lisesi mezunları da kaynadık. Tabi diğer liselerde. Aynı şey yapılıyor. Birilerinin doğrularına göre yanlış olan bir şey, başka birilerinin doğru kabul ettiğini yok ediyor. Sivri zekalı bir adam çıkıp gayet rahat Meslek liseliyle Düz liseli eşit değil diyebiliyor. Sigaraya vurun mantığı anlayacaksınız.

Yıllardır millet birbirine düşürüldü. Sağ-Sol,Doğu-Batı vesaire vesaire. Sonra Düz liseli meslek liseliyle, sigara içen içmeyenle çarpıştırıldı. Euro N'cap testi yapıyorlar eğlene eğlene.