bugün

Üsküdar'da, Altunizade semtinde doğdu. Kadı ve Denizli mebusu Sâdık Efendi'nin oğludur. italyan Ticaret Okulunda ve istanbul Yüksek iktisat ve Ticaret Mektebi'nde okudu. S.Pınar 12 yaşında ud çalmaya başladı. Musiki bilgisini Üsküdar Musiki Cemiyeti'nde geliştirdi. Bestenigar Ziya Bey, Kaşıyarık Hûsameddin Bey Muallim Kazım Uz gibi hocalarla çalıştı. Ud sazını bırakarak tanbura merak sardı. Yıllarca tanbur çalarak müzikli gazinolarda çalıştı. Dönemin önemli sanatçılarına eşlik etti. Kendine özgü üsluba sahip, ilginç bir besteci olarak sayısız eser verdi. Takip ettiği bir tarz ve besteci yoktur. Kendi tarzını yaratmayı bilmiş ender bestekarlardandır. Özenli güfte seçimi ile melankolinin, aşk kırgınlığının ifade bulduğu eserler yazmıştır. Musikiye olan yaklaşımı bir ozan, bir halk aşığı anlayışındadır. Güfte ve anlatılan hikaye öne çıkar. Bestecinin anlatım ve aktarım tarzı, şarkılarının temel unsurunu oluşturur. Bu eserlerinden bir bölümünü kendisi tarafından plaklara kaydetmiş, gazino sahnelerinde okumuştur. 40'lı yıllarda moda olan Mısır filmleri için Türkçe şarkılar da bestelemiştir. Sevilen, saygı duyulan bir istanbul beyefendisiydi. Güzel ve özenli giyimi ile de tanınırdı. 6 Şubat 1960 günü Kalamış Todori gazinosunda vefat etmiş ve Zincirlikuyu mezarlığına gömülmüştür. *
klasik türk musikisinin en güzel, en bi' naif örneklerinden olan 'bir bahar akşamı rastladım size'nin bestecisi. sözkonusu şarkının güftesi olan şiirin kime yazıldığ ise bir muammadır; zira, sadun aksut başka, mustafa alabora başka bir öykü rivayet eder...
afife jale'yle bir süre evli kalmış, afife jale'nin uyuşturucu bağımlılığı yüzünden epey acılar çekmiş, o acıları yaşarken "nerden sevdim o zalim kadını" şarkısını bestelemiş sanatçı.

o kadar çok sevmiştir ki afife jale'yi, onun uyuşturucu yüzünden çektiği sancıları biraz olsun tadabilmek uğruna kendisi de kokaini denemiştir.
22 Ocak 1902-6 Şubat 1960 tarihleri arasında yaşamış Türk Müziği bestecisi, udi ve tamburi. Sadettin, Kaynak'tır*; Selahattin Pınar...
türkiye'nin yetiştirdiği en önemli bestekarlardan biridir. birçoğumuzca bilinen, kah hüzne kah geçmişe gark olduğumuz bestelerinden birkaçı şunlardır:
(bkz: anladım sevmeyeceksin beni sen nazlı çiçek)
(bkz: bakışı çağırır)
(bkz: ne demiştin niçin caydın sözünden)
(bkz: geçti ömrüm)
(bkz: beni de alın ne olur koynunuza hatıralar)
(bkz: hayal deryasına ben bazı bazı)
(bkz: aylar geçiyor sen bana hala geleceksin)
Gerçek aşık nasıl olur sorusunun da cevabı bir değerli sanatçıdır.
hakkında şöyle bir rivayet olan bestekârdır:

üstadın babası, oğlunun müzisyen olmasını istememektedir. dost meclisinde oğlunun ne yaptığı sorusuna "çalgıcı oldu" cevabına verince selahattin pınar ceketini alıp çıkar ve babasına "bir gün benim adımla anılacaksınız." der. babası denizli milletvekili sadık bey'in adı, hep bu rivayetle anılır.

aynı zamanda ilk müslüman kadın tiyatrocu afife jale ile sonu hüsranla biten büyük bir aşk yaşamıştır.
üsküdarda ihsaniye alt sokak diye bilinen sokağın adını vermiştir. karlık bayırını paşakapısı ilkokuluna bağlar. şahane manzarası vardır.

(bkz: bestekar selahattin pınar sokak)
Seversiniz yahut sevmezsiniz, Türk musikisinin son dönemlerde yetiştirdiği önemli şahsiyetlerden biridir.
mecidiyeköy'de bir cadde ismi. sanırım bağdat caddesi civarında da vardı.