bugün

hattatların da tepkisinin payı vardır ama şu an biz türklerin yaptığı gibi en iyiysi olduklarını düşünmeleri de etken olabilir.
(bkz: lag)
"Biz müslüman ülkeyiz bizden bizden icat micat çıkmaz, gavur icatları da kullanılmaz." diye diye çökmüştür Osmanlı.
arz talep meselesiyle ilgilidir. matbayı getirecek olan adam bunu para kazanmak için getirecektir zaten. zamanın osmanlısında okuma yazma bilen, kentlerde yaşayan nüfus da azdır. kentlerde yaşayıp okuma yazma bilen insan bulabilmemiz içinde sanayileşme hareketini görmek gerekir. ne yazıkki böyle bir şey zamanın osmanlısında söz konusu değildi. bu yüzden matbaa osmanlıya geç gelmiştir.

matbaayı ilk getiren abimiz de saraya kitap satmıştır zaten.

haklı cahil bırakmak, yok efendim günahmış gibi bir düşünce söz konusu olamaz. zira dönemin ulemasının bu tarz söylediği görülmemektedir.
amazon.com da free shipping yoktu o zamanlar, hele bir de kapitülasyonlar filan derken çok pahalıya patladı. birikim yaptık biraz öyle getirdik.
matbaa gelse de arapça kuran dışında hiç bir halt basılmazdı zaten eminim... fikir adamları, matbaa ile fikirlerini yayacakları için sultan tarafından mimlenir durdurulurdu... o yüzden maatbanın geç gelmesinin pek önemi olduğunu düşünmüyorum... zihniyetler değşimedikçe bir bok olmaz bu ülkeden...
Kuran'ın arapça harflerinin yanlış basılıp orijinalinin bozulması ihtimaline karşı önceleri matbaa kullanılmamıştır. Sonradan matbaa getirilince kuran elle yazılmaya devam edilmiştir.
Karı kızdan vakit bulamadıkları içindir.
ilk kez 1726’da osmanlı devleti’nde ibrahim müteferrika vasıtasıyla kullanılmaya başlandığı kabul edilir ama aslında 4.murat zamanında 1639 yılında getirildi. islamiyetin teknoloji ve bilime karşı durması en büyük etkendir. osmanlı esnafının, hattatların işsiz kalacağı endişesi, dini kitaplar basılırken gereken önem ve titizliğin gösterilmeyeceği korkusu vb.
Osmanlıdan ziyade dinciler, godoşlara sanki bir yerlerden vahiy geliyormuş havasında dolaşıp
düğün sünnet cenaze mevlüt hepsinin baş köşesine kurulup, üfürükle dünya parayı kaldırması
kitabı alsa adam kendi okur, dincide babayı alır, altın yumurtlayan tavuk elden gider.
şeyhulislamların kafir icadı demesinden.
(bkz: melih gökçek)
(bkz: osmanlıspor)
kesin olarak ortaya konulması zor ve uzun yazmayı gerektirecek sebeplerdir.

hiç değilse neyin o sebeplerden biri olmadığını yazalım: sebep yönetimin matbaanın kullanılmasını yasaklaması filan değildir. neden değildir? zira ibrahim müteferrika'dan önce matbaa kurmak için bir talep ve talebe karşı yasaklama olduğuna dair hiçbir kayıt yoktur. tam tersi vatandaşı olan gayr-ı müslimlerden bir kısmının matbaayı, osmanlı matbaayı kullanmaya başlamadan önce kullanmaya başladıkları ve yönetimin yaptıklarını yasaklamadığı biliniyor.

tabi ibrahim müteferrika ilk matbaayı kurarken (gayr-ı müslimlerin daha önce kurduklarını saymazsak) bazı engellemeler oldu. mesela verilen izin dini eserlerin basımını kapsam dışına itiyordu ama bu konu üzerinde uzun boylu durulmaya değer bir konu değildir. mevcut kitapların çoğu dini kitaplar olduğu ve onları kopyalayarak geçinenlerin çıkarları düşünülerek konulmuş bir yasaktır ki çok da uzun sürmemiştir.

not: işlerine gelmeyenleri yazdığımda "vay osmanlı düşmanı, ecdat düşmanı" diye saydıranlar böyle entrylerimi görünce ne düşünürler bilemiyorum.

söz konusu şahıslar bilsinler ki ne o yazdıklarımı kızsınlar diye veya ecdat düşmanı olduğum için yazıyorum, ne de böyle entryleri tersi nedenlerle yazıyorum. önemli olan gerçeğe sadakattir o kadar.. anlamak o kadar zor mu?
bir sürü sebebi olabilir.

osmanlı dan günümüze bakacak olursak, zaten bizi ilgilendiren bugündür, bu gün serbest bir sürüde kitap var orta yerde. kaç tane okuyan var ?
Avrupa bizim icatlarımızı,iyi taraflarımızı falan örnek alırken osmanlının onların ahlakını örnek almasıdır.
konu derin,

öncelikle şunu belirtmem lazım ki, o matbaa bize ne kadar geç geldiyse, onlardan halen tam o kadar geriyiz.

özetle nedenine gelince, malum o dönemde bilgi yayma işi belli bir grup kara softa adamın tekelindeydi, bunlar yazma işini bilen nadir grup olduğu için, bu işten çok ciddi şekilde menfaatleniyorlardı, aynı zamanda kendi istedikleri doğrultuda yalan yanlış bilgi yayma gibi bir güçlerinin olması da cabasıydı,

eğer ki matbaa gelse, doğru bilgi çok hızlı ve onların kontrolünün dışında çok geniş bir alana yayılacak ve yukarıda ki büyük menfaat kaynakları ellerinden gideceği gibi, toplumu da istedikleri gibi yönlendirme çapları daralacaktı. bu yüzden " gavur icadı olduğu ve dine zarar vereceği" en büyüğü olmak üzere türlü bahanelerle bunu engellediler, bu millet gelişimine en büyük darbeyi vurdular.

bugün ki internete uygulanmaya çalışılan türlü sansürün kafasıyla, o gün ki kafa aynı hamurun mayasıdır.

neyse ki bugünkülerin , o zamankiler gibi interneti tamamen yok etme güçleri yok, istiyorlar ama beceremezler. onlarda ellerinden geldiğince sansür ve baskı uygulamaya çalışıyorlar.

ama amaç aynı: doğru bilgi yayılırsa, onların doğru diye yutturduğu yalanlar ortaya çıkar.

her zaman bilen adamı kandırmak ve gütmek, cahile göre çok daha zordur.
Muteferrika orda burda takıldı geciktirdi. Bu sebep.
hattatlar işsiz kalır diyedir.
kullarının kitap okuma özürlü olduğunun farkında bir padişah'ın boşa masraf yapmak istememesi.
Osmanlı hattatları işsiz kalmasın diyedir. Matbaa geldikten sonra bile dini içerikle eserleri matbaaların basması engellenmiştir.
ibrahim müteferrika abimizin suçu değildir.

indirim vardı da o mu almadı? Bekledi, sabretti ve 2 alana 1 bedavayı gördüğü gibi alıp getirdi.

Hepiniz nankörsünüz amk!
bilimden ve teknolojiden öcü gibi korkmasından dolayıdır.
en büyük nedeni hattatlardır söylendiği gibi.
Matbaa meslek lisesi mezunu yoktu.
https://www.youtube.com/watch?v=Nts5E5BLHd8