bugün

matrak oyunu sahnesi dışında her şeyin güzel olduğu bir bölüm yayınlamış olan dizi.
hürrem farklı bir aksanla konuşmaya çalışsın çünkü akıllara hep karolini getirtiyor..

bu arada ben basbaya dizi izlemeye başlamışım..
ikinci bölümün özeti: sıçtılar resmen.

diziye "anlı şanlı ecdadımız, evliya padişahlarımız" diye tepki veren mücahit tosuncuklardan değilim ama bu bölüm beni bile sinir etti. tamam, padişah tek kelime etmeksizin altına yatıveren kadınlardan sıkılmış, "sevgili" tavırlarındaki hürremden etkilenmiş olabilir varsayımsal olarak da bokunu çıkarmışlar yahu! liseli ergen kanuni, etmeyin yahu, kanuni'nin aldığı terbiye, eğitim biliniyor, bu saçmalıkları yapar mı?

anlaşılan dizinin ilerleyen bölümlerinde kanuni'yi değil, sülüman'ı izleyeceğiz ama ben daha ikinci bölümden sıkıldım. iyi bir savaşçı olduğunun matrak sahnesiyle dramatize edilmesi, şehzade mustafa'nın babası tarafından boğdurulacağının sinyallerinin şimdiden verilmesi, pargalı'nın halvet olmakta olan padişaha verdiği keman resitali... sevmedim.

bir de şu gerçek midir? padişah sürekli gözlem altında, odasında saçı kuyruklu herifler, şeyderken dışarıda bekleyen saray ahalisi. osurmaya korkar insan yahu!

son olarak halit ergençten nefret ettim. bizim köyün delisi bu adamdan daha anlamlı bakıyor.
demek ki sultan süleyman normal hayatta karşılaşılan biri olsaymış ağız dolusu küfür yiyecek bir adam olurmuş fikrini çıkardığım dizi. tarih yoruma dayalıdır, senarist de kendi yorumunu katmıştır muhakkak ama ne bileyim. olan bir duruma da en fazla ne kadar yorum katabilirsin ki.
padişah aşık olamaz, padişah cinsel ilişkiye giremez, padişah sadece sefere çıkar, devlet işleriyle ilgilidir, haremdeki cariyeler sperm bankasından aldıkları spermle hamile kalır, *
amma abartıldı kardeşim demeye sebep olmuş dizi, yakında süleyman rodosa gider, oradan mohaç falan derken mevzu hürreme ve haremdeki gücüne gelecektir, kimse kanuninin iktidarına birşey dememiştir. haremde iki gün takıldı diye cihan imparatoru vasfını yitirmemiştir.

normal her insan yer, içer, çoğalır. bu padişah içinde asgari ücretle geçinen işçi içinde geçerlidir.
kastı çok daha iyi ve yerinde isimlerle oluşturulsa daha güzel olurdu.
bi' sonraki haftanın konusu: hünkarbeğendi'nin tarifi olacak dizi..

(bkz: iyi ki televizyonum yok)
arkadas benim anlamadigim, madem diziyi begenmedin ve bitmesini istiyorsun, bakma o zaman aglayacagina. bak canavar gibi sen yuva bitti. neden? millet seyretmedi. kilic günü bitti, neden??? kimse seyretmedi. sen hem seyret, hem de kaldirilsin de, olmazki...... teeee allahm....
Yav demin de yazdım, henüz klavyedeki parmak izlerim silinmedi. Ve fakat bu dizi hakkında yeniden yazasım geldi.
Arkadaşım her şey bir yana bu diziye gıcık olanların da haklı olduğu noktalar var, savunanların da. Ama eğer sen bir dizinin ismine " Muhteşem Yüzyıl " dersen ve sadece Hürrem Sultan'ı gösterirsen, en baba savunucular bile acaba gıcık olanlar haklı mı? soru işaretine yakalanır. Şu ana kadar gidişe göre, dizinin ismi " Ukraynalı Cariye", " Rus Köle", " Hürrem " vb. koysan kimsenin gıkı çıkmazdı. Bu bildiğin Hürrem dizisi olmuş. Kanuni Sultan Süleyman hazretleri bile yardımcı oyuncu pozisyonunda. Cık cık cık olmamış. Olmadığı gibi de, bütün o dizilerde emeği geçen herkese haksızlık olmuş...
Çok fazla beklenti ile izlendiğinde insanda küfür etme hissi oluşturduğu kesin. Fakat bu dizinin bir kurgu olduğu kabul edilirse, çok izlenen dizilerden farkı kalmayacaktır. Ben zaman zaman küfür etmenin eşiğine gelsemde (hatta etsemde) bazı bölümlerinide beğenerek izledim. ama oyuncu seçiminin çok başarılı olmadığı herkesin üstünde uzlaşacağı bir gerçektir kanımca...
2003'te show tv'de yayinlanan hürrem sultan dizisinde islenen konu ile ayni konuya sahip olan dizi. ama anlamadigim o zaman boyle niye yasaklansin diye ortaya cikmamistiniz? akliniz basiniza yeni mi geldi?

ayrica, harem goruntulerinden rahatsiz olanlar, kanuni'ni uckuruna duskundu lafini edenlere kizanlar, lafim size; kanuni de dahil bu cok sevgili padisahlarin neden haremleri vardi? ve de neden bu cok sevgili padisahlarin cesitli hatunlardan bir suru cocuklari vardi? gokten zembille mi geldi o cocuklar?

gercekleri gormekten bu kadar mi cok rahatsiz olup, hazimsizlik cekiyorsunuz? kaldi ki begenmiyorsaniz, illa startv izlicek degilsiniz ki, cevirin kanali olsun bitsin.
Dizi tarih bilmeyenler için mükemmel bir yapıt, bilenler için bir kaos.
büyük bir merakla beklediğim ancak benim için hayal kırıklığından öteye geçememiş dizidir.

bu dizinin yayından kaldırmasını isteyenlerden değilim.

ancak dizi aklıma para için her şey mübah mıdır, cihan padişahı olarak lanse edilen bir kişinin bu kadar kötülenmesi "kadın düşkünü olarak gösterilmesi doğru mudur sorularını getirmiştir.

üstelik mantık hatalarıda gözden kaçmayacak kadar çok. sarayda cariyelerin yastık savaşı yapmak ne demek? bir an için acaba "küçük sırlar"ı mı izliyorum diye düşünmeden edemedim.

üstelik kanuni'nin aldığı onca eğitimden sonra 2 gece yattığı cariyesi için divan toplantısına gitmemesi ve o yüzüğü hürrem'e vermesi hiç inandırıcı değil.

padişahın o yıllarda beyazıt'ta olan harem dairesine 2 dakikada kimsenin haberi olmadan gitmesi ve hasta hürrem'i ziyaret etmesini de aklım hayalim almıyor.

özetle para uğruna tarihi kirletmekten başka bir şey olmayan yapıt.
kanuni'nin hayatından çok hürrem'in hayat hikayesinin anlatıldığı dizi.
Haberturk tv de tarihin arka odası programına konuk ercan adında bir kişi bu dizinin tarih danışmanı olduğunu söylemiştir. ikinci bölüme biraz bakınca bu dizinin tarih ansiklopedisine bile bakılmadan çekildiğinin aşikar olduğu görülüyor. Dizinin yasaklanması taraftarı olmak yanlıştır. Ancak anılan tarih danışmanının senaryo nedeniyle bazı değişiklikler oluyor vs. vs. mazeretleri ile böyle komik durumlara düşülmesi de acıdır. Tamam padişahın haremi vardır, o da bir insandır beşeri hallerinin somutlaştırılması, bunları canlandırmak somutlaştırmak güzel. Padişahın şehzadesi ile oynamasının canlandırılışını görmek güzel. Ama, bu belgesel değil deyip işin içinden çıkılamaz. Biraz çıkın haremden kanuni demek harem demek değildir. Masraf oluyorsa en baştan hiç çekmeyin. Şahsen yükselme ve duraklama dönemi padişahları arasında en az sevdiğim şahsiyettir kanuni; oğlu mustafayı öldürterek osmanlının sonunun başlangıcına sebep olduğu için ama böyle de yapılmaz, atıp tutan cahillere koz verilmez.
--spoiler--
tepkilerden çekinen "muhteşem yüzyıl" dizisinin yapımcıları, viyana kuşatmasının başarısız olduğunu halka alıştıra alıştıra söylemeye çalışacaklar.
--spoiler--
zaytung
arkadaş anlamadımki elin yabancısı avrupalısı Muhteşem Süleyman diye hitap etmiş, Evliyaullah bu adam yanı basit biri değil avrupayı kendine hayran bırakmış bizimkiler nedense sindirememişler belli ki adamı haremden çıkmayan biri olarak lanse ettiler, ayrıca cariye bile olmayan henüz köle olan bi kadın padişaha sülüman dedi ve bişey olmadı ilginç!!!
not: Steven Spielberg Fatih Sultan Mehmet ' in filmini çekmeye hazırlanıyormuş, bizimkiler uyusun hoş çekseler onu da nası anlatacakları meçhul, en iyisi spielberg amca çeksin gider izleriz.

eksileyen elleriniz dert görmesin.
şiddetle eksileyenlere saygılar.
senaryosu sözde tarihçiler tarafından yazılan dizi. senaristini şeffaf odada izlemiştim. şöyle diyordu; senaryoya çay getirin yazmıştım ama tarih danışmanımız " o yıllarda çay yoktu" diye uyardı beni. çok güzel hareket bunlar da, amma velakin hiç inandırıcı değil. neden mi ? buyrun okuyalım.

-olaylar 1520'de geçmektedir. Oysa Topkapı Sarayı'na haremin gelmesi 1540'ta başlar. Bu tarihten önce harem, Beyazıt'taki Eski Saray'daydı.

-yavuz sultan selim'in Rodos seferi için 200 parça kalyon hazırlandığı söyleniyor. Osmanlı'da ilk harp gemisi 1644'te inşa edilmiştir. 16. yüzyılda adına Avrupa denilen müstakil bir coğrafya yoktu. Bu kavram 18. yüzyıldan sonra aydınlanma döneminde ortaya çıktı.

-Hareme kızlar, seçilerek alınır, ardından çok ciddi bir eğitimden geçirilirdi. Başta örf-âdet olmak üzere islami ilimler ile kabiliyetlerine göre birer sanatta yetiştirilirlerdi. Dizideki harem halkının davranışlarının, asırlar boyunca süzülerek gelen 'saray terbiyesi ve nezaketi'yle alâkası yok.

-Harem halkının muhafazasını sağlayan ve dışarıyla ilişkilerine yardımcı olan harem ağaları, binanın dışında kendilerine ayrılan nöbet yerlerinde beklerdi. Harem ağaları da aynı terbiye ile yetiştirilirdi.

-Babasının cenazesi ortadayken bir padişahın eğlence düzenlemesi inandırıcı değil. Dizideki oryantal oyunlar ve müzik, Osmanlı eğlence anlayışı ve musikisini yansıtmıyor.

-Osmanlı geleneğinde padişahın huzuruna baş açık çıkılmazdı.

bir çay için senaryo değiştiren tarih danışmanı bunları neden gözardı ediyor. eğer bu kadar bariz hataları tek bölümde yapmışsa iler ki bölümlerde neler yapmaz. buna sebeb ki izlenmesi sadece vakit kaybıdır.
illa mantık hatası aranacaksa isminde arayın dediğim dizidir. ulan dizinin adı "muhteşem yüzyıl" kanuni'nin hükümdarlığı 1520 - 1566 arasındadır. hadi bakalım! *
meral okay mümkünse tarihi dizi yazmasın.

biraz ilk bölümün özetini, biraz ikinci bölümü izlemiş biri olarak -çünkü daha uzun seyrettiremedi kendisini- söyleyebilirim ki bu dizi olmamış. diyaloglar çok zayıf, oyuncular çok kasıntı, özellikle baş kadın, nebahat çehre ve halit ergenç.o kadar günümüz türkçesiyle konuşuluyor ki kulak tırmalıyor,''bak tarihi dizi çekiyoruz ha'' diye bir ''ala'' kelimesini pelesenk etmişler dillerine habire onu söyleyip duruyorlar. benim için anca bölüm başı 5-10 dakikasına bakacağım vasat bir yapım muhteşem yüzyıl.

bir de koca kanuni'yi cünüp gezdirdiler yahu, ayıp.
eleştirenler, kınayanlar, ulan o devir de bu olaylar olmamış mı?

kimi kınıyorsunuz? kanuni'yi mi?
keşke fena halde tudor a benzemek yerine özgün olan bi yapım olsaymış. dizi fikir aşamasındayken tudor un kritiği yapıldığı o kadar belli ki, padişahın kostümleri bile henry tudor kokuyor. türk insanını yirmi yıl önceki gibi her şeyden habersiz sanıyorlar galiba..
erhan afyoncu'nun ne kadar iyi (!) bir tarihçi olduğunu anlamamzı sağlamış çakma the tudors .
sultan süleyman ın o özene bezene yaptığı yeşil taşlı yüzüğü hürrem in parmağına takmasından rahatsız oldum.
dün bir bugün iki!
acelen mi vardı, biraz bekleyeydin be süleyman!
biterse bitsin, yasaklanırsa yasaklansın tarzı bir dizi.