bugün

Yüzüklerin Efendisi, Kutup Ekspresi ve Neşeli Ayaklar gibi filmlerde kullanılan,aynı zamanda FIFA ve NBA Live gibi bilgisayar oyunlarında da rastlanan hareket yakalama teknolojisidir. Vücut üzerine toplam 37 sensör yerleştirilerek bir karakterin tüm vücut ve yüz ifadelerini dijital ortama aktarma teknolojisidir.

Türkiye'de de bu teknoloji kullanılmaya başlanmıştır.
http://www.hurriyet.com.t...oloji/6914159.asp?gid=198
bir animasyon tekniğidir.

canlı bir modelin vücudundaki belli bölgelere mantyetik alıcılar yerleştirilir. aktörün hareketleri bilgisayara aktarıldıktan sonra 3d modele entegre edilir ve ortaya gerçekçi bir animasyon çıkar.

örneğin davy jones'un mimikleri buna hoş bir örnektir.
adı üzerinde hareket yakalama işidir. animatörü hareket çıkarmadan kurtatıp gerçeğe çok yakın olan* hareketleri verir. sonrasında renderini basıp şeklini koynak ona kalır.
türkçesiyle "hareket yakalama" dır, daha gerçekçi ve etkileyici bir 3 boyutlu modelleme için insan/model hareketi sırasında kayıt yapabilme özelliğine sahip cihazların yaptıkları kaydı dijital ortama aktarması olarak bilinir. ilk olarak iskoçya'da çıkmış, bu sistem askeri alanda önemli seviyelerde kullanıldığı gibi tıp ve eğlence sektöründe de sıkça kullanılmaktadır.
Bir animasyon teknolojisidir. Oyunlarda ve filmlerde yaygın olarak kullanılan bir tekniktir.

Oyunlarda hala neden gelmedi bilinmez ama 3d ortam tarayarak 3 boyutlu harita çıkarmak ve modelleme ihtiyacı olmadan bilgisayara direk aktarılarak çok hızlı ve gerçekçi bir biçimmde oyunlar yapılabilir. Diye düşünüyorum.
Bu işi en iyi yapan kesinlikle andy serkis tir.