bugün

dibini kazıması ve yemesi yemeğin aslından daha keyifli olan besin maddesi.
(bkz: kaşe)
peynir, mısırunu ve tereyağın harika birleşiminden meydana gelmiş muhteşem lezzet. karadenize has bir yemektir. yörelere göre havits , yağlaş gibi isimlerle de anılmaktadır. mısır unu yerine bayat mısır ekmeği kullanılırsa cumur, çumur ya da zumur gibi isimler de kullanılmaktadır.
her karadeniz ilinin kendine mal ettiği, buğday unu ve ya mısır unuyla; peynirle ya da yoğurtla değişik versiyonları yapılabilen, yenesi yedirilesi bir kaç dakikada hazırlanabilen pratik ve doyurucu yemek.
Enfes doğu karadeniz yemeği. Güzel yapıyorum diyenler çok, güzel yapanlar az bulunur. Suhna* için karadenizde ciddi kavgalar ve tartışmalar yaşandığı bilinen bir gerçektir.
açlıktan kıvranılan bi ikindi vaktinde sofrada turşu kavurması, patates haşlaması ve çayla ile birlikte buram buram tüten köy peyniri muhteviyatlı muhteşem yemek.
sadece karadenizde değil doğuda da yapılmaktadır.süt kaymağıyla yapılır aslında.mıhlamayla karıştırmamak gerekir.
mükemmel ötesi bir yemektir. kahvaltıda pek sarıyor efenim. olsada yesek. *
eğer soğuk bir gün yaylaya çıkar ,kendinizi yayladaki barakanın içindeki sobanın yanına zor atarsanız ve çok da acıkmışsanız, orda çay eşliğinde yediğiniz kaymak kuymağından sonra bir daha hiçbir yemek sizi tatmin etmiyecektir emin olun .
adını duyduğum an canımın çekmeye başladığı trabzon yemeği. özellikle tarbzon diyorum çünkü şehirden şehire bunun tarifi ve ismi değişir, rize de çok benzerinin adı muhlamadır. dip not: kaşarla değili yöresel imansız peyniriyle yapılır. (bkz: kaygana)
doğduğumdan beri bilip severek yediğim yemek. bir trabzon gezisinde ilk defa tadan arkadaşların ekmeğe sürdüğünü görüp gülmüştüm. genel tepki o nasıl yeniyo lan olmuştu zaten.
sabah yenmesi halinde tüm gün acıkmazsınız.**
bir allahın kulunu mutlu etmek için, gidip üşenmeden bakır tava aldığım , internette tariflerine bakıcam diye saatler harcadığım ve her deneyişimde iyi sonuç alamadığım yemek çeşidi. o kıvam tutmuyor arkadaş deli olucam.

bol terayağlı ve peynirli olmasından mütevellit ağır bir yiyecektir.
hassas mideleri yorar, diyette olanlara koyar. *
karım bunu annem gibi yapamazsa boşanma sebebim ola bilir....
favori yemeklerimden bir tanesi. müthiş doyurucu olduğu gibi son derece lezzetlidir. yapımıda kolay değildir. kıvamını tutturmak üstün yetenek ister.

(bkz: olsa da yesek)
mısır unu, tereyağı ve kuymak peyniri adı verilen minci peyniride denen peynirle yapılan doğu karadeniz lezzetidir. Her daim yenebilir. Süper lezzetlidir ve taze ekmekle banarak yenilmesi tavsiye edilir.
Mısır Unu, Kaymak, Peynir, Kuymağın ana malzemeleri,
Kuymak ise Karadeniz sofralarının her öğün yenebilen eşsiz lezzetidir.

Yemesi keyifli ve doyurucu olan Kuymağın hazmı ise hassas bünyeleri zorlayabilir. Bu nedenle Kuymağın olduğu her sofrada çay da mutlaka demlenir.

Peki içindeki üç kalem malzemeden nasıl böyle bir lezzet çıkabilir?

Karadeniz'de inek olmak bir ayrıcalıktır. Karadeniz'de besicilik gelişmemiştir. Her köy evinin bir ya da iki ineği vardır. Karadeniz ineğinin kaliteli süt vermesinin sebebi de her ineğin, onu seven, okşayan, onun her sorunuyla ilgilenen ve ondan uzak kaldığında özleyen bir sahibinin olmasıdır. E Hindistan'dan sonra ineğini süsleyen ikinci varlık da zaten Karadeniz kadınıdır.

Bin bir çeşit yeşilinden otlayarak sahibine sütünü iştahla veren ineklerin memnuniyeti de haliyle sütüne yansır. işte bu doğal sütten elde edilen kaymak yahut kaymaktan elde edilen tereyağı kuymağa can verir.

Mısır unu ise geçmişte dedelerimizin ninelerimizin yaşadıkları o sıkıntılı dönemlerin en kıymetli en temel besinidir. Karadeniz dağlarında yetişen irili ufaklı mısırların lezzetini bilen bilir. Günümüzde küçük bahçelerde yetişen mısırları tazeyken tüketemeyince artanlarla öğütülen undur kuymağı eşsiz kılan. Mısırın ticari düşünülmeden öğütülmesi doğallığının garantisidir.

Peynire gelince, kuymağın peyniri eriyince uzayan cinsten olmalıdır. Telli peynir, Yayla peyniri gibi erirken içinizi eritebilen bir peynire başka yerde pek rastlanmaz.

işte Kuymak yemek sadece ekmeği üstünde biriken tereyağına banmak değildir. Karadeniz mahsulleriyle pişirilmiş bir Kuymak yemek, uzayan peynirinden süzülen tereyağına aldırmadan lezzetin zirvesine tırmanmak demektir.
sadece karadenizin değil doğu anadolu bölgesinde de yapılan yöresel yemek. fakat reklam ve haksız rekabetten çok hoşlanan karadenizlilerin bu yemeği de kaptıkları görülmektedir. helal olsundur.
çok pişirilip sabahlara kadar dibi kazınılasa yemek. (bkz: olsa da yesek)
doğu karadeniz'in yöresel yemeğidir.

orijinali kaymak, ve mısır unundan oluşur. evet aynen öyle. yok yok tuza gerek yok.
peynir kullanmayı tercih edenler de vardır ama bu şekilde karadeniz'in bir başka yöresel yemeğiyle tanışmış olursunuz: mıhlama.
konumuz kuymak olduğu için olayı bu çemberde dolandırmayı düşünüyorum, canım isterse mıhlamayı da anlatacağım.
iyi bir kuymak yemek için:

* onu tanımalısınız.
* onu istemelisiniz.
* karadeniz'e gitmelisiniz.

verilen tariflerde ya eksik ya da fazla malzeme var ki kuymağın vazgeçilmez zevkinden mahrum bırakır.
sakın unutmayın, herhangi bir şehirde gittiğiniz yöresel bir lokantada çoğunlukla size sunulan kuymak, mıhlamadan başka bir şey değildir.
gerçek mutluluk kolay bulunmaz, uğraşmalısınız.

hepi topu iki malzemesi var bu yüzden bunu bu kadar özel yapan ne merak etmişsinizdir- ben bile hala şaşkınlığımı üzerimden atmış değilim.
öncelikle kuymağın ana maddesi olan kaymağı tanımlayalım.
yaylanın tek bir toprak parçasının bile açıkta kalmasına izin vermeyen yemyeşil çimenlerinde mamasını tüketen çeşitli dağ çiçeklerini de yemeğinde çeşni olarak kullanan sarışın ineklerden sağılan sütün, süt çekme makinasından geçirilip kıvamlı hale gelmesi gerekir.
sütün bu kıvamlı hali kaymaktır.
hazırlanan kıvam saklanır. aslında saklanan bu kaymak, kuymak için değildir.
yeterince biriktirildikten sonra yayık denilen icatla kaymak işlemden geçerek tereyağı elde edilir.
kaymak değerlidir, karadenizliler hergün kuymak yemezler. babaanneler -ben onlan tereyağ yapacağum olmazzz-der.
her gün olmasa da sıkça yenen mıhlamadır.
mıhlamayı yermiyorum aman haa sakın yanlış anlaşılmasın sadece malzemeleri biraz daha kolay bulunur olduğundan-daha yaygın yapıldığından-malzemelerinin bir kısmının da benzemesinden dolayı kuymakla karıştırılır-bazense karanlık güçler tarafından genç ve körpe iştahlar kandırılır.

şimdi bu kuymak çok değerli ya, ateş yakılır etrafında beş tur dönülür, dualar edilir demeyeceğim elbet o kadar da değil gerçeklere dönecek olursak yoğurdun kaymağı, kaynatılmış sütün üstündeki kaymakla kuymak olmaz ayrıca marketlerde satılan kaymak da makbul olan değildir. afyonlular alınmasın, afyon'un kaymağı muhteşemdir.
ama yeşilin ve çiçeğin bol olduğu yaylalarda otlayan ineğin sütü dolayısıyla kaymağı da enfestir.

mısır unu da önemli. antalyalılar varsın alınsınlar; mısırın hası karadenizde yetişir. açın 11. sınıf coğrafya kitabına bakın gerçekler tüm çıplaklığıyla ortada.
fırınlanmış mısır unu güzeldir.
kesinlikle katkı maddesi yok, tek katkı mısırlar ekildikten sonra toprağa konan inek gübresi, yöredeki ismiyle ahbindir.
mısırlar kurutulduktan sonra(aklınıza mısıri kuruttun mi ambarda duruttun mi dizeleri geldi değil mi? hayır mı? tamam utandım kapattım parantezi)fırında biraz pişirilir. sonra değirmende öğütülür. mis gibi.
karadeniz'e giden bi' tur da yayla seyehatı yapmak zorunda.
ha bi' kuymak için bu saydıklarım yapılmaz tabi ki.
karadeniz, özellikle doğu karadeniz görülmeye değer, gittiğiniz de gözlerinize hitap eden karadenizin damağınıza da hizmet etmesi isteğiyle bu kutsal bilgiyi sizlerle paylaşma gereği duydum aslında gerek yoktu ama hala insanlık ölmedi demek ki.

tarifteki malzemeler için:
kaymak+mısır unu.

tarif için:

denemeyin direkt ilk elden öğrenin.

xoxo gossipgirl.
her pazar günü kahvaltı soframa güneş gibi doğan annemin ayrı bir güzel yağtığı bir karadeniz yemeğidir. kahvaltı dediğime aldanmayın yedikten sonra açlık yarının sabahı hissedilir.
(bkz: muhlama)ile karıştırılması muhtemel, harika bi yemek çeşididir.
sahurda yenmemesi gereken yemektir, sonra iftara kadar içinizde artezyenler patlar durur, allah muhafaza susuzluktan erirsiniz.
besleyici özelliğinin yanı sıra sağlıklı olması hasebi ile 4 mevsim yenebilecek kaliteli bir kahvaltılıktır.
yanlıştır. kuymak peyir çeşitidir. o yemeğin ismi muhlamadır. kuymak peyniri + mısır unu ve tereyağıyla yapılır.