bugün

peynir ve mısır unundan yapılan efsane karadeniz yemeği.
yanında çay ile çılgın bir ikili oluşturan genelde tatil günlerinde yapılan mısır unu yemeği.
karadenizli olmayanların genelde "bu ne lan nası yiyorsunuz bunu" diye tepki verdiği ama karadenizlilerin aşık olduğu, günde 3 öğün yenilesi yemektir.
sicak yenmesi gereken bir yemek..çok süperdir

malzemeler :
-yağ
-mısır unu
-kaşar
-keş
-su

keşi çoğu kimse bilmez (bkz: keş)
karadenizin yöresel yemeğidir. * * *
Rahmetli rehber hocamın yaptığı muhteşem Karedeniz yemeğidir.Lakin katıksız yenmez ve yanında çay çok iyi gider.
tatlı versiyonu da vardır.
un,şeker,yağ karışımından oluşur.*
orijinali tereyağı ve mısır ununun kavrulup içine su eklenip muhallebi kıvamına gelmesinden sonra üstüne tereyağının kızdırılıp üstüne dökülmesiyle oluşan karadeniz yemeğidir. Arzu edilirse terayağının içine şeker konur. Yapılış olarak muhlamaya benzer ama aynı yemek değillerdir.
karadeniz de kahvaltıların olmazsa olmazı *
doğu karadeniz'de sıkça yenilen bir yemek türü olup rize tarafında mıhlama, trabzon içerisinde kuymak, beşikdüzü civarında yağlaç olarak adlandırılır. içerisine koyulacak peynir özel bir peynirdir ve trabzon yöresinde adı imansız peynir olarak bilinir. piştikten sonra üzerine kızgın tereyağ dökülerek servis yapılan bu yemek türü oldukça lezzetli olup türkiye geneline yayılmış karadeniz yemeği yapan mekanlarda yenilebilir.
tanımlamak gerekirse peynirli lapadır.
ama tipine ve muhteviyatına takılınırsa muhtemelen bu müthiş lezzetten mahrum kalınır , yazık olur.
anneler hatırlanmalı (bi tadına bak , ölmezsin) ve tadına bakılmalıdır.
çayla birlikte her öğünde tüketilebilecek trabzon ve çevresinin meşhur yiyeceğidir.
kaymak kuymagı en güzel olanıdır.
mısır unu, su, tereyağ , tel peynir (böyle sünecek)karışımıyla hazırlanan karadeniz yöresine özgü bir tür yemek. çok lezzetli ve pratiktirde.. genellikle kahvaltılarda tercih edilir.
kaşarlı yağlı mısır unlu bir eritmedir. trabzonlular kuymak der, giresunlular yağlaş der, fakat özünde aynıdır. tadı mükemmeldir. özellikle kahvaltıda çayla beraber harika gider. birde ekmek banılarak yendiği zaman tadından yenmeyecek ve salyaların akmasına engel olunamayacaktır. ağzınıza aldığınızda dilinizin arka kısmındaki tat alma dokuları şişmeye başlar ve ufak bir sızı duyarsınız peynir veya kaşardaki tuz tadıyla ... şimdiden canı çekip yemek isteyenler için afiyet olsun.
mısır unundan degil de bunun bir de mısır ekmeginden yapılanı vardir. el ile parca parca kıyılmıs bir kaç gunluk mısır ekmegi, biraz su , köy peyniri , keş penyiri , tereyağı ve sarımsak.

akla zarar bu yemegin ismi ohorgibeyi olarak adlandırılır.
Türkçe'deki koy-mak fiilinin Tatarca'ya uyarlanmış hali. "kuyuv" "kuyırga" gibi kullanımlarına rastlanır.
gece gece bir karadenizlinin aklına sokulmaması gereken, gerekirse sabahın 4 ünde dahi kalkılıp yapılabilecek olan yemektir.
kaynar kaynar yenmeli, peyniri bol yağı da en iyisinden olmalı. oy anam.
karadenizliye söylenmicek 3 önemli yiyecekten biri...
(bkz: söyledin yap o zaman uşağum)
KARADENiZ BÖLGESiNDEN iÇERi GiRiLDiĞi AN DA HEMEN YENiLESi YÖREYE ÖZGÜ YEMEK. ZATEN YABALIK YERSiN, YA KARALAHANA YEMEKLERi, YA DA KUYMAK. * ENERJiDEN ARTIK NERELERE TIRMANIRSINIZ BUNA SiZ BiLE iNANAMAZSINIZ.
yerken terleten.
vazgeçilmez yemeklerden biridir, hele ki tavanın dibini sıyırması yok mu? en güzel tarafıda odur.
dünyanın en pratik yemeği. 5 dakikada hazır. hem doyurur hem besler.

(bkz: olsa da yesek)
rizeli bir arkadaşımın bunu her gün yemezsem ölürüm ben dediği yemektir. sakın ha sakın beğenmeseniz de bir karadenizlinin yanında , beğenmedim ne biçim bir şey bu demeyin.