bugün

Klasik müzik'ten kastımız klasik türk müziği ise,

(bkz: ıtri)
(bkz: zekai dede efendi)
(bkz: hacı faik bey)
(bkz: tanburi cemil bey)
(bkz: neyzen yusuf paşa)
(bkz: hacı arif bey) ve aslında daha niceleri.
(bkz: orhan gencebay)

budur.
beethowen, bach, çaykovski, dede efendi, mozart, vivaldi, neyzen tevfik, neyzen yusuf paşa, ıtri, hacı arif bey.

türk sanat müziğide bir klasik müziktir.
inanılır bir hassiktir çekmeme neden olan listedir. çünkü doğum tarihine göre yapılmıştır.
ölümüne bir hassiktir çekmeme neden olan lisetedir.Zira Rachmaninoff listede yoktur.
çılgınlar gibi hassiktir çekmeme neden olan listedir. çünkü mozart'ın la flauta magica (sihirli flüt) eserine değinilmemiştir. (çok önemli)
Nihat Doğan.*
on besteci ile klasik müzik ancak özetlenir.
klasik müzikte her besteci ayrı bir galaksiden gelmişcesine kendine özgüdür.
her birinin ele alınması ile klasik müzik anlaşılabilir.
bu büyük bestecileri yorumlamada en hünerli isimler ise şöyle sıralanabilir;

Vivaldi'nin dört mevsimi için Nigel Kennedy,
Bach enterpretasyonlarında Glenn Gould,
Handel ve diğer barok operalarda mezzo-soprano Cecilia Bartoli,
Beethoven ve Mozart için Berlin ve Viyana Filarmoni Orkestraları,
Chopin için piyanistler Maurizio Pollini , Claudio Arrau ve idil Biret

Franz Joseph Haydn, Franz Schubert, Claudio Monteverdi, Giuseppe Verdi gibi isimler de unutulmamalı.
tek kişi vardır. o da, albinoni'dir.
kişiden kişiye değişir.

francisco tarrega
abel fluery
fernando sor
jose luis merlin

ayrıca bi arkadaş yann tiersen demiş, her enstümantel müziğe klasik müzik diyemeyiz.
(bkz: niccolo paganini)
(bkz: igor stravinski)
(bkz: antonio vivaldi)
(bkz: richard wagner)
(bkz: peter tchaikovsky)
(bkz: johann sebastian bach)

gibi kimselerin unutulmaması gerektiği bestecilerdir.
(bkz: klasik batı müziği)

budur.
+ rönesans ,sanatçıları:
*guillaume dufay, johannes ockeghem, giovanni pierluigi da palestrina ve carlo gesualdo'dur.
+klasik dönem,sanatçıları:
* joseph haydn, wolfgang amadeus mozart, christoph willibald gluck ve muzio clementi'dir.
+romantik dönem, sanatçıları:
* mikhail glinka, aleksandr borodin, modest musorgski, nikolay rimski-korsakov, peter i̇lyiç çaykovski gibi rus; bedrich smetana, antonin dvorak gibi çek; edvardin griege, jean sibelius gibi i̇skandinav besteciler klasik batı müziğine dahil olmuşlardı.
klasik müzik denilen müzikten neyin kastedildiğiyle son derece alakalı bir soru. ya da konu, ya da önerme, herneyse.

opera alanında başka, konçertolar alanında başka, senfoniler alanında başka listeler hazırlamanız gerekir. oda müziği çok geniş bir alandır, sadece bu alanda faaliyet göstermiş besteciler de mevcutturlar.

ses müziği, oda müziği, senfonik ve solo enstrumental müzik alanlarında aktivite göstermiş bestecilerin eserlerini de, popülerliklerine göre mi, yoksa bestecilik kriterlerine göre mi değerlendirecegız - ki bu ikisi arasında muazzam farklar vardır-.

mesela bana göre bestecilik açısından, popülerlik durumu tamamen tartışma götürmesine rağmen gelmiş geçmiş en büyük besteci johann sebastian bach´tır. bach ´ı iyi tanıyan bir şahsın direkt olarak modern ve atonal müziğe uzanan bir yolda olduğu hiçbir şekilde kuşku götürmez. klasik batı müziğinin tonal, yani "güzel" olarak bilinen kısmındaki bütün müziğin yerine j.s.bach´ı koysanız, ve bach´tan sonra ilk gelen besteci olarak sergei prokofiev´i alsanız, çok büyük bir kayıp olmaz. yani mozart, beethoven, schubert, schumann olmasaydı, j.s.bach kendi kendisine bir sergei prokofiev´i hazırlayabilecek kapasitede bir adamdı.

sonradan gelen bestecilerin müzik adına yaptıkları hiçbir şey yoktur ki, j.s.bach o şeyi onlardan önce yapmamış olsun.müziğe atonalite´ye giriş de dahil olmak üzere bütün yenilik denemelerini j.s.bach yapmıştır. tek başına o 10 besteciden üstündür j.s.bach .

"das orgelwerk" - org eserleri - ki 10bin sayfadan fazla notadır- herhalde beethoven, brahms, mozart ve schumann´ın yazdıkları bütün piyano repertuarından hem daha fazladır, hem de kompleksite olarak herhangi bir beethoven sonat, en acayip kazığı, bestecilik ve müzikal değer açısından herhangi bir bach prelüd-füg´ün yanından geçemez, semtine bile uğrayamaz. hele mesela prelidium und fuga a-moll mesela hepsini birden harcayıp tek başına zirveye oturabilir.

j.s.bach´ın kunst der fuga´sındaki son fügü herkes bitirmeye çalışmış, hiçkimse hiçbir şey yapamamıştır. h-moll messe için zirvedeki eser, derler, musikalisches opfer´in 6 sesli son ricercar´ı için "son bin yılın en önemli füg" ü derler...o öyle kompleks bir füg´tür ki, içinde shostakowitch tınıları bile duyulabilmektedir.

klasik müziği klasik müzik yapan onbestecinin 10´u birden j.s.bach´tır. herhangi bir opera, mattheus passion´la, yahut da johannes passion´la kıyaslanamaz, bunu o operaları yazan besteciler bile yapmazlar.

unutulmasın ki beethoven bach kantatlar kadar , sadece uzunluk açısından, eser yazmak isteseydi 9.uncu senfoni ayarıdan 107 senfoni yazmak zorunda kalacaktı. bilen bilir, herhangi bir hiçbir şekilde ünlü olmamış bach cantata, adamı yerine mıhlar, hele bwv101, bwv140 bwv152 gibi, acayip olan kantatlar da mevcuttur. ya da bwv12 gibi... en basit bach kantat bir beethoven 9.senfoni kadar komplekstir. bütün kritize noktası bach müziğinin "dini içerikli" olmasıdır, o yüzden dini literatür olarak değerlendirilir. ama salk müzikal değer olarak, bir "h-moll messe" herhangi bir brahms ya da mozart requiem´le kıyaslanamaz, ne içerik, ne de bestecilik olarak. h-moll messe , müzik tarihinde yazılmış belki de en büyük müzik eseridir. bu cümleyi bach sözkonusu olduğunda pek çok eser için söyleriz. h-moll messe´deki "en incarnatus est" mesela...müziğin müzik olmayı bırakıp "pürizm" seviyesine ulaştığı anlardandır.

ama tabii, müziğin zenginliğidir diğer besteciler. kimseye onları dinlemeyin demeyiz. bir mozart, bir beethoven, dvorak,mendelssohn tabii ki büyük bestecilerdir. ama besteci mendelssohn´un kendisini unutup johannes passion´u seslendirdiğini "bu müzik biz dünyalılar için birkaç numara büyük" dediğini hiçbir zaman unutmamalıyiz. mozart´ın bach´ın - belki de notalarını gördüğü tek eseri motette "singet dem herrn ein neues lied" için "onun publikum´a -halk´a- ihtiyacı yoktu...bunların hepsini kendisi için yazdı " dediğini unutmamalıyız.

hiçkimse, w.a.mozart bile kendi adını aynı seviyedeymiş gibi j.s.bach ismiyle birlikte yazmazdı. bunu mendelssohn yahut da brahms yapamadılar.yapmadılar. "onu ve bizi tarih değerlendirir biz yapabildiğimizi yaptık, o da öyle yapmış" dediler. bu, tarihin en büyük müzikal dehasının önünde saygıyla eğildiler.

tıpkı bizim de yaptığımız gibi.
şimdi başlıktaki on besteci kişiye göre değişir de şöyle bir klasik müzik test var,

bilgisine güvenen baksın: hediye CD'ti kapsın...

https://apps.facebook.com/toriumklasikmuzik/