bugün

1902 yılında istanbulda doğan ve 19 Ekim 1996 günü vefat eden türk öykücü. edbi, ilmi ve politik iddiası olmayan hiçkimseden ders almayarak kendi kendini yetiştiren insan. eserleri:

(bkz: Ana Kucağı)
(bkz: Annelerin Çilesi)
(bkz: Annemin Hikayesi)
(bkz: Baba Evi)
(bkz: Babam ve Ben)
(bkz: Babasızlar)
(bkz: Balıkçının Kızı)
(bkz: Benim Annem)
(bkz: Bir Dağ Masalı)
(bkz: Bir Garip Kızcağız)
(bkz: Bu Çocuk Kimin)
(bkz: Büyüklerin Günahı)
(bkz: Cambazın Kızı)
(bkz: Can Yoldaşları)
(bkz: Çocuk ihtiyar)
(bkz: Çocukluk Arkadaşım)
(bkz: Dağdaki Yabancı)
(bkz: Deniz Kızı)
(bkz: Devlet Kuşu)
(bkz: Dilenci Baba)
(bkz: Doğduğum Ev)
(bkz: El Kapısı)
(bkz: Eskicinin Köpeği)
(bkz: Güllü Bahçe)
(bkz: Hacı Baba)
(bkz: Karakaçan)
(bkz: Kartalın Yuvası)
(bkz: Kırk Ev Kedisi)
(bkz: Kız Evlat)
(bkz: Köyde Unutulanlar)
(bkz: Köydeki Arkadaşım)
(bkz: Köyden Gelen Kız)
(bkz: Kuklacı)
(bkz: Kuyulu Bahçe)
(bkz: Küçük Bey)
(bkz: Küçük Erkek)
(bkz: Küçük Hanım)
(bkz: Küçük işportacı)
(bkz: Küçük Serseri)
(bkz: Satılan Çocuk)
(bkz: Sokak Köpeği)
(bkz: Sokaktan Gelen Çocuk)
(bkz: Süt Annem Nazlı)
(bkz: Süt Kardeşler)
(bkz: Şeytan Çocuk)
(bkz: Tanrı Misafiri)
(bkz: Toprak Adamları)
(bkz: Yetim Ali)
(bkz: Yetimler Güzeli)
(bkz: Yılanlı Bağ)
bir dönem adı bile halkı salya sümük ağlatır olmuş edebi kimlik.bende içimdeki fırtınaya karşı osuruk etkisi yaratmıştır o ayrı.
onu okuyanlar kanser olmadıysa kimse kanser olmamıştır.
çocukluğumun kahramanı, babacan kişi.. hikayeleriyle vicdan azabı da duyduk, hayatı da öğrendik. ne yazık ki dayanamadı o da daha fazla ve de kaybolup gitti bu dünyadan.. anıyoruz kendisini..
kitap okumaya başlayacak bir çocuğa ilk olarak okutulması gereken kitaplar yazmıştır kendisi, takip edilmelidir kesinlikle..
kitaplarındaki çocukların mutlaka dilenci,sakat vb. olmasından mütevellit okuyan çocukların haleti ruhiyelerinde değişiklik yaratmış,derdi olmayana dert katmış yazar.
bir dönemin mutsuz, depresif çocukluk geçirmesine neden olan, çocuk edebiyatı mı yoksa fakir edebiyatı mı yaptığı belli olmayan, ağlak hikayeler yazan yazar. nitekim bir dönem kitapları yasaklanmış, okutulmamıştır.
çocukluk yıllarını kabusa çeviren öykülerin yazarı.yazar yüzünden kim bilir kaç çocuk o yaşlarda aklına bile gelmemesi gereken;annem babam olmasa ben ne yaparım kaygısına kapılmıştır.* *
belli bir dönem çocugun çevresindekilere güvensiz bir bakış açısı kazanmasına sebeb olmuştur.
gerçekten de, çocukların okuyacağı kitapları düşünerek, ağır kitaplar yazmış olsa da, genel bazda, başarılı, yeni sonuçlara gebe, ders çıkarılması gereken romanlar yazmış, yazdığı birçok roman birbirine benzeyip de, ezikliğin iç burkan tarafını, diğer yüzünü gösterse de, türk edebiyat tarihi'ne adını yazdırmış, unutulmayan, merhum yazar. ayrıca birçok eseri de, genelde tunca yöndertarafından sinemaya aktarılmıştır.
zor bir hayat yaşamış merhum. geçilmemesi gereken çizgileri geçmiş, sınırları aşmış ve nihayetinde yazdığı birbirine benzer yüzlerce kitapla intikamını koca bir türk neslinden almış. bu ulaştığı sonuçtan da memnun olmadığını, yufka yüreğiyle oturup gecelerce ağladığını düşünüyorum ben yine de. sevinse de ağlardı ya, neyse...

tabii, konu kemalettin tuğcu uç örneği olsa bile, kimseyi kötü hikayeler-romanlar yazıyor diye suçlamak doğru değil. kötülük, edebi kriterlerin ötesinde bir zararı işaret etse de bunu yapmaya kimsenin hakkı yok. ortada, evet neredeyse cinayete benzeyen, bir suç varsa kemalettin tuğcu en fazla suç aletini icat eden kişi. silahı alıp kullanan, katliam yapan başka birileri.

şimdi ne kadar anlayışla düşünmek istesem de, bir zamanlar bu kemalettin tuğcu kitaplarını çocuk kitabı ilan ederek okuma-yazmayı yeni öğrenen ve tarifsiz bir heves ve heyecanla kitaplara sarılan bana ve neredeyse tüm nesildaşlarıma dayatan öğretmenleri ve öğretmenler üstündeki o hastalıklı zihniyeti affedemiyorum. cahillik değil, bilgisizlik de değil, resmen körler tarafından eğitilmişiz biz: hiç kimse, bu kitapların sadece üzmek, ağlatmak, umudu, iyimserliği köreltmek adına yazıldığını ya da bir başarısızlık nedeniyle istemeden de olsa bu amaçlara hizmet ettiğini görememiş.

yazık olmuş birilerine. sebep olanların umurunda mı?

"alt tarafı kitap lan, hikaye işte" diyebilecekler için şunu da ekleyelim tam olsun bari.

(bkz: saçma çocuk şarkıları/@yolcu)
kitaplarındaki hayatı yaşamamış yazar. zengin çocuğudur o. evinden bile pek çıkmamıştır bunları yazarken. orhan veli gibi....
özellikle 80 lerin başında ilkokul okuyanların hayatını zindana çeviren yazar. salya sümük okurdum romanlarını, annem babam teskin ederdi. babam arada bir kıllık olsun diye 'aslan baba çölde vurulmuş' isimli şarkıyı söylerdi. gün boyu susmazdım gözlerime kan çökerdi ağlamaktan. ulan o bu değilde, çocukluğumda gofret yiyemezdim dizilirdi boğazıma, milet toprak sahada top oynarken, ben yardım edecek serçe arardım yol kenarında.*
yüksek edebiyat söylemi içinde arabesk ve edebiyat dışı; populer edebiyat söylemi içinde ise önemli bir yazardır tuğcu. seçkinci edebiyatın dıştalamalarına rağmen bizim kemalettin tuğcularımız vardı. *
bütün kitaplarının acilen yasaklanması, yakılması gereken.. * * * * *
ebeveynler tarafından çocuklarına okunması yasaklanması gereken yazar. daha küçücük yaşlarda psikolojilerin bozulmasına sebep olmakta ve hatta çocukları hayattan beklentisiz hale getirmektedirler.
kocaman bahçeli kocaman bir köşkte yaşamıştır. okula gitmediği ve ders almadığı, fransızca'yı çeviri yapacak kadar iyi düzeyde kendi kendine öğrendiği söylenir ama ben böylesi bir zengin çocuğunun özel ders almamış olmasını hiç inandırıcı bulamıyorum.
hiçbir özel amaç ve politik ideal uğruna değil sadece keyif için yazdığını söylemiştir.
bilindiği kadarıyla; 12 adet romanı, 300 adet çocuk kitabı ve çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlanmış 250 civarında öyküsü bulunmaktadır.
kitaplarının yasaklanmasına karşıyım ama insan gerçekten de böyle bir edebiyat anlayışının hemen hepimizin hayatında iz bırakacak (bence olumlu anlamda da değil) kadar popüler olup yaygınlaşmasına insan şaşırmadan edemiyor.
ne diyelim. öyle işte...
ilkokul 5 dolaylarında keşfettiğim ve bütün romanlarının 70li yıllardaki basımlarını okuyarak büyümüş olduğum yazardır.
küçük yaşlar için fazlaca melankolik, ancak kompozisyon ve yazım yeteneklerini arttırmak için birebir olan; münazara turnuvalarında jüriyi ajitasyon yaparak etkilememi sağlayacak kadar yardımcı olan yazardır aynı zamanda.
(bkz: kuş palazı) hastalığını bizlere öğreten adam.
küçüklüğümde okuduğum garip kuşun yuvası adlı hikayesi bana öyle bir dünya kurmuştu ki kendimi o hikayenin başkahramanı çocuk gibi görmüştüm. her ne kadar çocuklar açısından sert hayat koşullarını işlese de insana yaşama azmi vermesi bakımından okunmasını tavsiye ederim.
ajitasyon ile pirim yapmış, inceltilip kıç kadar edilmiş kitapları ilkokullu çocuklara kesinlikle okutulmaması gereken, dili çok ta ahımşahım olmayan yazar. ömer seyfettin gibi kıssadan hisse verme amacı güderek, hayat konusunda tecrübesiz çocukları yanlış yönde bilgilenmiştir, her kitabı insanın içini dağlar. örneğin küçük besleme içerisinde her türlü rezilliği, pisliği barındıran bir kaitaptır ve ilkokullu bir çocuğa okutulması kesinlikle faydasızdır. pembe dizi kültürü bu tip yazarlar yüzünden meşru hale getirilmektedir.
duygu sömürüsünün allahını yaptıgı gerekcesiyle zamanının edebiyat cevreleri bakımından agır elestirilere maruz kalan yazar. aslında kendini anlatmaya calısmıstır.o kadar sadece..
ortaokul edebiyat hocamızın okumamızı yasakladığı yazar.hoş o zamana kadar çoğunu okumuştum zaten.beyinlerimizin o yaşta kadercilik anlayışına adapte olmasına izin vermemek için.onun yerine dünya klasiklerini zorunlu okuttu.nede iyi etmiş.seneler sonra anladık bunu.
yuvadan uzak adlı hikayesi çok güzel olan yazar. gururlu bir ihtiyarı, şımarık,züppe bir çocuğa verilmiş hayat dersini anlatır. samimidir. insanın içini ısıtır.
(bkz: çalış osman çiftlik senin)
yılmaz erdoğan'ın yaşayabilme ihtimali adlı şiirinde adı geçen yazar bey..

"bizim kemalettin tuğcu'larımız vardı
bir de camların buğusuna yazı yazma imkanı..."
ilkokuldayken türkce ögretmenlerimizin siddetle uzak durmamızı istedigi yazar. neymis efendim ? eserleri edebiyat degeri tasimiyormus. varsın tasimasin. hala eserlerini severek okudugum yazarlardan. allah rahmet etsin.