bugün

izmir de okuması son derece zevkli ve havalı olan en güzel lise
izmir in göbeğinde bulunan ve mezunlarının ben hariç önemli yerlere geldiği 100 yıldan fazla bir geçmişe sahip olan müstesna eğitim yuvası
ialmezun.org isimli linkten mezunlarının ne kadar dayanışma içinde olduklarını görebileceğiniz okul...
sık bir binaya ve merkezi konuma sahip izmirin koklu okullarından birisi.
BAL'ın ebedi düşmanı
okula girmenin okuldan kaçmaktan daha zor olduğu okul. aynı zamanda okuldan fuara doğru açılan bir tünelin olduğu söylenir.
1888'de kurulan türkiye'nin en eski 3.;izmir'in en eski okulu...
1888'de kurulan izmir'in en köklü liselerinden biri.. önceleri erkek lisesiydi(miş) ancak sonradan anadolu lisesi olduğundan dolayı karma eğitime geçildi.. izmirde konum bakımından en iyi yere sahip lisedir ayrıca.. çıkışta olsun öğle tatillerinde olsun alsancağa* çıkılır, belki ömrünün en güzel zamanları geçirilir.. mezun olunsa da başka şehirlere gidilse de hiç unutulmaz bu lise, akla geldiğinde insanın yüzünde bi tebessüm oluşturur..
amcamın 2 oğlunun okuduğu ve onların tıbbı kazanmasında büyük katkısı olan,izmirin en güzel yerinde konumlanmış,çok şık bir binası olan bir lisedir.
Dışardan bakıldığında şatoyu andıran lise...Ayrıca Fizikçi Yusuf'uyla ünlüdür..
"bizim kalbimiz ilim ateşiyle doludur
biz bağlıyız gönülden sevgili lisemize
bugün tuttuğumuz yol, inkılabın yoludur
yarının ümitleri genç nesil derler bize

bize iman veriyor hür vatanın hür sesi
ebediyyen var olsun izmir atatürk lisesi

nurlu mefküremize lise hayat veriyor.
ilim bizim aşkımız, türklük bizim şanımız
gideceğimiz yolu gazi'miz gösteriyor.
yaşasın türk milleti, yaşasın vatanımız.

bize iman veriyor hür vatanın hür sesi
ebediyyen var olsun izmir atatürk lisesi" şeklinde marşı olan lisedir.
anadolu lisesi olmasına rağmen adı izmir atatürk lisesi'dir.
rahmetli müdürü hilmi hadimoğlu zamanında kareli ceketlerini giymek bir zorunluluktu. o zaman tiksindiğimiz bu ceketi, şimdi birileri öpüp alnına koyacak kadar özlemiş olabilir. ama her şey geride kaldı...
mayıs ayının ilk haftasında yapılan pilav gününde okulun mezunu dedelerle hala okulun öğrencisi kardeşler bir arada görülebilir.
babamın mezun olduğu liseyi gururla söylememe sebebim.
nerdeyse arka bahçem denilecek bir konumda olan, biti$iğinde kilise olan okuldur. oks de aldığım puanla bu liseye 3 kez girebiliyor olmama rağmen* girmemeyi tercih etmi$imdir. son zamanlarda bornova anadolu lisesi ile paralel olarak kalitesi oldukça dü$mü$tür.
müdürü hilmi hadimoğlu çok muhterem bir insandı.

odasında iki tane klima yoktu.

ayrıca ön bahçede bulunan sonradan çim olarak düzenlenmiş futbol sahalarını, "çocuklar üzerinde top oynayınca çimler bozuluyor, görüntü kötü oluyor" diyerek kapattırıp betonda futbol oynamaya mecbur etmemişti kimseyi.

yahut yüm öğrencileri ön bahçede toplandığı bayrak törenlerinde sinirlenince "hepinizi disipline veriyorum" diye bağırmamıştı.

nur içinde yatsın merhum, ileriye taşımıştı okulu.
*
an itibariyle bahcesinde baslayan festivalde calarsaat'in caliyor olmasi muhtemel lise.ofiste isi gucu biraktik, muzik dinliyoruz sayelerinde.
eskiden "kardes lise" derdik (bkz: izmir kız lisesi)
eski mezunlarının "kızlar girdi, ial bitti dedigi", ogrencilerine yalnızca egitim degil, yasam tarzı, kultur de veren, yas farkı olan iki ial'linin dunyanın obur ucunda karsılastıgında bile 5 dakikada kanka olmasına ve saatlerce konusabilmesine sasırdıgım, pilav gununde 80 yasındaki yargıtay onursal baskanı ile 19 yasında oss'ye hazırlanan iki insanin marsını yanyana ve aynı coskuyla soyledigine tanık oldugum, kurtulus savası sırasında cokca sehit vermis turkiye'nin en koklu okullarındandır.
yatılı oldugu icin onyıllar boyunca ege ilcelerinin parlak ogrencilerini bunyesine almıs, ve onları universiteye yetistirmistir. en buyuk rakibi yine yatılı olan, ama soylenenlerin yalancısıyım, ege ilcelerindeki daha az parlak olan ogrencilerin gittigi izmir namık kemal lisesi'dir.
okulun eski ogretmenleri arasında halid ziya usakligil, ahmet hasim, sukru saracoglu da yer alır. ve onların ogretmenlik yaptıgı zamanki binalar ve yuksek tavanlı sınıflar su an da aynen durmaktadır.
(hayır ial'li degilim, ancak ial'li arkadaslarım tarafından fahri ataturk liseli secilmisligim vardır.)
http://www.izmirataturkli...amp;id=106&Itemid=171
son zamanlarda oks'den çıkmış odunların akınına uğrayan lise. dershanelerden ipini koparan geliyor arkadaşım. öğrencilerini o güzelim tarihi binaya yakıştıramadığım eğitim kurumu. umarım gelecekte daha iyi bir yer olur.
otoparkı sayesinde belkide türkiye'nin en çok kazanan devlet okulu olan, okul aile birliği denilen kurumun zamanında bu kazançları cukkaladığı şimdilerde ise bildiğim kadarıyla imam hatip kökenli bir müdüre sahip olan, izmir'in en merkezi en güzel yerindeki mabet.
zamanında erkek öğrencileri pötükareli, krem rengi, iğrenç** ceketleriyle yüzlerce metre uzaktan farkedilirdi. hilmi hadimoglu vardı müdür olarak ceket giymeyenin afedersiniz ama amına koyardı.
pazartesi sabahları istiklal marşına geç kalanları kapıda karşılayıp azarlarlardı, spor ayakkabıyla geldim diye siktiri çektikleri gün bile oldu. ama herşeye rağmen çok sevdik. çok sevdik seni ial.**
mezunları arasında acayip bir bağ vardır. üniversitede bile ial mezunu bir hocanın ilk işi sınıfta ial mezunu öğrenciler aramaktır. izmirle bir alakanız yoksa gerçekten insanı boğabilir aralarında dönen muhabbetler.
lise günlerimi özleten , bi saçı kesmemek için yaptırmadığı maymunluk kalmayan, izmirin açık ara en iyi yerleşkesi olan güzide okuldur.
yeri öylesine güzeldir ki;
önünde izmir fuarı , arkasında kordon , az ilersinde kıbrıs şehitleri , alsancak , konak ve çankaya nın çok yakın olması bunlardan sadece bazılarıdır.
mükemmel bir yerde bulunan izmir'in en önemli, eğitimi en iyi olan liselerinden biridir. bulunduğu yer nedeniyle sürekli dersi asma isteği uyandıran okul. *
izmir kız lisesi kızlar yatakhanesiyle arasında tünel olduğu da rivayet edilir.
izmirin göbeginde eskilerin izmir atatürk lisesi olarak bildiği şimdilerde anadolu lisesi olarak adlandırılan okul..
(bkz: alsancak)
1888 yılında kurulmuş olup ülkenin en eski liselerindendir.