bugün

sivas'ın şirin ilçesi. içinden tohma çayı geçmektedir ve bu çay sayesinde sulanan arazileri, sivas'ın diğer ilçelerine göre daha yeşildir. bu yüzden "yeşil gürün" olarak da anılmaktadır. gurbetçi olarak gelen kişi ilk önce bu küçük ilçeden sıkılabilir. ancak insanları o kadar cana yakındır ki, bir yerden sonra bağlanır ve bir daha kopmak istemezsiniz. "şuğul" adında görülmeye değer bir kanyonu vardır. doğa sporlarını sevenler için gidip görülmesi tavsiye edilir. ayrıca "gökpınar" diye küçük bir gölü de vardır; adından da anlaşılacağı gibi masmavi bir göldür, ilk defa gören birisini şaşırtabilir. kışları bazen sert olabilir ama lapa lapa kar yağdığında gömlekle bile dolaşılabilecek güzel bir havası vardır. çocuklar ve gençler bahar aylarının gelmesiyle birlikte kendilerini nevruz çiçeği toplamak için dağlara vururlar. ki nevruz çiçeği toplamak da eğlenceli uğraştır. velhasıl gürün güzeldir.

not: entry tamamen bana aittir. başka sözlüklerde de yazarlığım var ve bu entry oralarda da aynen mevcut.
hem ev ve hem asker arkadaşım olma şerefine ermiş kişinin memleketi.
üçün biri.
(bkz: olmayasın 3 diyardan birinden/aksekiden, darendeden güründen)
Coğrafi Konum : Gürün Sivas ilinin güneyinde Sivas-Malatya yolu üzerinde kurulmuştur.140 km'lik bir karayoluyla Sivas'a ulaşır. ilçenin güneydoğusunda Malatya, batısında Kayseri, güneydoğusunda Kahramanmaraş, kuzeyinde Kangal ilçesi yer almaktadır. Rakımı 1250 m. yüzölçümü 3080 km2, arazisi dalgalı bir ilçedir. Karasal iklimin tesiri altındadır.

ilçenin Tarihçesi : ilçenin tarihi çok eskidir. M.Ö. 2000 yıllarına kadar iner. Mevcut mağaralar, Gürün' ün ilk çağ tarihini yaşadığını göstermektedir. Etilerin bu bölgeye medeniyet kurdukları bulunan eserlerden anlaşılmaktadır.

Şuğul bölgesindeki kayalar üzerindeki Etilere ait yazılar bunu göstermektedir. "Tegerama" yani Gürün bölgenin en güçlü kalesi durumundaydı.

Anadolu islamiyet’inin hakimiyeti altına 8irince Gürün, Malatya Beyliğine bağlı bir kasaba oldu. Daha sonra burada Danişmentliler ve Selçuklular hakimiyeti sürdüler. Bir ara Kadı Burhaneddin'de kendi beyliğine bağladı. Yıldırım Beyazıd devriyle Osmanlı topraklarına katıldı.1858 yılında ilçe olmuştur.

Tarihi Değerleri :

Ulu Camii : Asıl ibadet alanı üzeri alanını örten kubbe, dört sütun üzerine oturmaktadır. Yanları çapraz tonozludur. Minber mihrap merkezindedir.

Kilise : Kesme taşlarla inşa edilmiş dikdörtgen planlıdır. içine girilememiştir.

Mozaik Kalıntısı : Tepecik köyünde bir vatandaşın ahırının tabanında Roma dönemine ait mozaikler bulunmuştur. Karşılıklı kuş resimleri işlenmiştir.

ilçe Halk Kütüphane Binası : Kesme taştan iki katlı olarak inşa edilmiştir.

Yeşil Kale Köyü Kalesi : Aynı isimle anılan köyün güneyindedir. Doğu yönünde kesme blok taşlar hala görülmektedir. Kuzey yönünde kayalara oyulmuş bir dehliz Uludere Çayına inmektedir. Ayrıca ilçe çevresinde Göbeören Kalesi, Karacaören Kalesi ve birçok höyük bulunmaktadır.
doğu anadoluya giden otobüslerin durakladığı çorak sivas ın bol ağaçlı ilçesi.

(bkz: olacaksın üç beldenin birinden malatyadan darendeden güründen)
sivas'ın yeşilliklerle dolu ilçesidir.
sivas , kayseri ve malatya şehirlerinin mesafe olarak tam ortasında bulunur. hepsine de 2'şer saat uzaklıktadır. ilçede turistik açıdan değerli olan gökpınar gölü vardır.
Edip başer gürün'de yetişmiş askerlerimizdendir.
öğretmenlik hayatıma devam edeceğim sivas ilçesi.
(bkz: hrant dink)
bu gün soğuğu tekrar tanımlamama neden olmuş ilçe.
Sivasın en şirin ilçesi. *
çayışığı derler imiş. vay vay. memleketim. yeni öğrendik.
Sivas ilcesidir.
gürün'e gidip gökpınar denilen 'mucizevi' güzelliği görmeden dönerseniz kendinize büyük bir zulüm yapmış olursunuz. gidin görün efenim, gözünüz gönlünüz açılsın. dev akvaryumdur kendisi.
Bir gökpınarı var ki etkileyici dibi görünürdü eskiden. Şimdi bilmem nasıl.
otobüs molasının geldiğini hatırlatan ilçe.
gürün/gökpınar'daki mucizevi güzellikleri siz de görün efendim.

görsel

görsel

özellikle de bu olağanüstüdür.

görsel

görsel

görsel

görsel

görsel

görsel
Elazığ yolculuklarındaki en sevilen mola yeri, Sivas'ın güzel ilçesi. Gürün aktaş dinlenme tesisinin bir müziği vardır, yıllardır değişmez. Dinleyende sanki bir güney amerika ülkesine tatile gelmişiz havası uyandırır lakin saat gecenin 3'üdür ve hava sıcaklığı da mevsim ne olursa olsun üşütecek seviyededir.

Güzeldir, sevilir.
sivasın genelini düşününce fazla yeşil bir yer.
Sivas'ın ilçesi. Meşhur bir gölü de var adı aklıma gelmiyor.

Fakat çok küçük bir ilçe, çabuk sıkılabilir insan.

Bu arada Ev ve arsa fiyatları çok makul imiş.
d300 güzergâhındaki doğu illerine giden otobüslerin hep mola verdiği ve şehir içi toplu taşımanın ücretsiz olduğu, sivas'a bağlı bir ilçe.