bugün

yazı anlatır çünkü betimleme yapar,hayal gücünün gelişmesini sağlar. Bir resme bakıldığında direk görürüz ve anlarız ancak insan beyninin kendini geliştirmesi gerektiği için her zaman düşündüren yolu seçmeliyiz.
yazının okunması güç olduğundan tabiki foto yandaşlarından oluşan bir topluluk okuyucuları solda sıfır bırakır...
zamana, olaya, mekana göre değişir.
bazen bir fotoğraf, bir yazının anlattıklarını tam olarak anlatamayabilir.çünkü bir fotoğrafta binlerce küçük ayrıntı görülebilir,ancak yazıda pek çok şey atlanabilir.
yerine göre değişir cevabı alır.
fotoğraf çok şey anlatsa da yanlış şeyler de anlatabilir. ama yazı daha net, açıklayıcı ve de daha doğru şeyler anlatabilir. e tabi bunlar fotoğrafa, yazıya ve de kişiye göre değişebilir. anlaması kıt biri ikisinden de hiç bir şey anlamayabilir.
Kişiye göre değişir. Göreceli bir konudur.
fotoğraf daha az emekle anlatır. hayale yer vermez. Yazı ise yazana da okuyana da hayal verir, hayal kurdurur faka bir ayrım yapmak fenadır. Şahsen ikisi de evladım gibidir benim.
fotoğraf ile onun altına içten gelen bir şeyler yazıldı mıydı tadından yenmez!
kelimelerin önemini yitirdiği anlarda fotoğraf imdada yetişir.
Caps var mi panpa desem her seyi ozetlemis olurum sanirim...
bazen tek bir fotoğrafla anlarsın anlatılmak isteneni. bazen sayfalarca yazarsın, yetmez.
(bkz: çok gezen mi bilir çok okuyan mı)
(bkz: münazara var dediler geldik)
sivasmı daha güzel yoksa osasunamı sorusunun türevidir.
(bkz: gözler)
yazı en anlamlı şekilde anlatır. fotoğraf felsefiktir, düşünülesidir, kimi zaman ne anlattığı bulunamaz. ama yazı anlatması gerektiğini anlatır. ama ikisinin ortak özelliği şudur; saçma sapan çizilmiş bir resimle saçma sapan yazılmış bir yazının bir bok anlatamayacağı ihtimali yüksektir
betimleme ile bir fotoğraf anlatılabilir, ama bir deney tek bir fotoğrafla anlatılamaz.
duyguları yazı anlatır, görselleri fotoğraf.
aklımdan geçen aşkı, hüznü, intikamı vs. vs. yazı ile anlatırım,
güzelliğimi fotoğraf ile gösteririm...
lakin herkes için değişim gösterir bu.
anlatan-anlayan ilişkisinin büyük etki ettiği sorunsaldır. benim nazarımda kelimeler daha bi ağır basar.
fotoğraftaki yazı en çok şeyi anlatır o kesin.
kesinlikle resimdir en çok şey anlatan.
fotoğraf yalandır. sadece bir andır. içerdiği nesnelerin ya da kişilerin sadece o andaki durumlarını anlatır. bir nesnenin ya da kişinin anlık durumuna bakarak geneli hakkında çıkarım yapılamaz. yapılsa da insanı doğru sonuçlara götüremez. yazı gerçektir. yazıyı yazan gerçekleri saptırmaya çalışsa da yine o yazıda kendini ele verir. dolayısıyla asıl sorulması gereken soru hangisinin daha çok şey anlattığı değil, anlattıkların şeylerin niteliği ve geçerliliği hakkında olmalıdır.
hangisinin ne anlatacağı duruma göre değişen sorudur.

ancak fotoğraf kesinlikle daha kalıcı bir etki bırakır. son olarak van depreminde enkaz altından sağ çıkarıldıktan sonra hayatını kaybeden çocuğun * bakışları hala gözünün önüne gelebilir insanın veya kişiyi etkileyen başka bir fotoğraf.
konuşamıyor ki bazen insan, anlatamıyor içinden geçenleri! karşısında ki duysun, anlasın istiyor kendisini... Sadece gözlerine bakıyorum anla artık diye içimden haykırıyorum lâkin ne ben ona anlatabiliyorum ne de o anlayabiliyor.

daha sonra arkadaşımı gönderip, benim adıma çıkma teklifini sunmasını söyledim. hoş kabul etmedi ama olsun...