bugün

turkcell süper lig 2009-2010 sezonu'nu beşiktaş'ın şampiyonlukla kapamasının akabinde büyük olaylara gebe şehir.

zira 34. haftada bursaspor-beşiktaş maçı var.
bugün çarşı esnafı tarafından kızlara laf attı diye bir insanın linç edilmesine sahne olmuş şehrim.
(bkz: bursa da yapılacak hiçbir şey olmaması)
batı anadolu'nun en tutucu sehridir.. universite tercihi yapacaklara ön bilgidir. sehir sizi gorukle diye bir köye hapseder, sehrin ahlakı bozuluyor diye..
(bkz: yesil bursa)
Şimdi Mudanya'dan açılan seferlerle büyük şehir belediyesi vapuru adıyla Kumla ve Armutluya seferleri açılmış olan şehir; bu sayede Mudanya'dan kumlaya 3 tl ile gidilip, izzet Kaptan turu yapmak suretiyle 20 tl bayılıp aynı yerleri gezdirilmekten kurtaran şehir. ( Bursa'nın Mudanya deniz kıyı kısmında oturanlar bilir izzet Kaptanı eksi oylamayınız.)
günümüzde tarihiyle pekte örtüşmez ithamlarla anılan şehir..

(bkz: adı çıkmış anadolu topraği)
10buçukta sonra sokakta kimsenin olmadığı muhafazakar şehir..
istanbul yönünden geliyorsanız, önce heybetine sual olmayan uludağ dikilir karşınıza. yol şehrin merkezine kadar dümdüz bir çizgi gibidir. şehri ikiye ayırmıştır. sağ taraf kent insanını, sol taraf anadolu insanını barındırır. zira ekonomik gelir belirlemiştir, yaşam standardı böyledir.

ankara istikametinden izmire doğru gelirseniz, şehir bu durum da da ikiye ayrılmıştır. yolun üstünde yani uludağ tarafında olanlar zengin kesimdir. altında kalanlar ise, zenginlerin çalıştırdığı insanlar. belki de farkında olmadan oluşan bu şehir dizaynı, içinden asırlarca çıkılmayan gizli kast sistemini de beraberinde getirmiştir.

şehrin merkezi, osmanlı izleri taşımaktadır. sokakları dar, ve yokuştur. mimari açıdan çökmeye terk edilmiş osmanlı evleri hala göze çarpar. ulu camii, yeşil türbe, osmangazi başlıca el açılan yerlerdir.

geceleri dağ yamacına doğru bakıp izlemek başka haz verir insana. ruhu vardır bu şehrin, ve insanlarının saygı duyduğu duaçınarı. samimiyet kanaatkar insanları vardır. misafirperver, dağ yöresi insanı, haziran aylarında kiraz festivali düzenler.

şehrin merkezinden en yakın deniz sahili onbeş dakika, aynı noktadan dağa çıkıp kayak yapmak yine onbeş dakikadır.
trafik sorunu olan şehirlerden biridir. nüfusa oranla çok fazla araba bulunmaktadır.
bir çok yazarın izmirle kıyasladığı şehir, neden izmirle karşılaştırdıklarını anlamış değilim.
izmirle kıyaslanmaması gereken şehir. çünkü her türlü eline verir izmir'in. bursa'da kışı da yaşarsınız yazı da. denizi de vardır dağı da. gider maçınızı da izlersiniz yüce bursaspor'un, ulu cami'ye hanlarına gider tarihi de koklarsınız. ekmek içine sosis doldurup yemek dalga geçilesidir mis gibi tereyağlı iskenderin yanında. şimdi bir kaç sıkıntısını sayalım:
-yoğun göç nedeniyle her türlü insanın birikmesi, her türde insanın olması demek.
-bir saatten sonra ölmese de kan kaybeder şehir, metro gece 12ye kadar olmamalı, yarım saatte bir de olsa seferler sabaha kadar sürmeli, ne yapsın gezmeye çıkan insan 11.30da cafesinden, kültürparkından ayrılıp koşa koşa son metroya mı yetişsin. özellikle o canım kültür park saat 12den sonra daha da bir enfesse?
-evet gece 2den sonra sokağa çıkan insan sayısında azalma var. hatta 4civarında çıkan bir kişi var o da benim, o derece.
-çarpık kentleşme her şehrin sorunu gibi burda da sorun.
-büyük olması, evet fazla büyük olması. ama merkezin kısıtlı bir noktaya sıkışmasından dolayı milletin küçük sanması. istanbul şöyle büyük şöyle büyük diyenler haritayı açtığında bursa'nın daha büyük olduğunu görürler. ama merkez küçük derlerse orası doğrudur. merkez küçük olduğundan lise arkadaşınızı, babanızı, doktorunuzu altıparmak heykel arasında görmeniz işten bile değildir.
bilmeyenlerin izmir'in eline verdiğini sandığı şehirdir efendim.

yazın envayi çeşit sporu izmir'de yapılabilir. kışın arzu edenler 10-15 km uzaktaki manisa'ya gidip spil'de kamp yaparlar. bursa'nın hangi olayı geçer ki izmir'i?

o değil de, ramazan'da hayatı yobazlık olmadan yaşayabileceğiniz tek şehir izmir'dir.

ha bu arada; bursa büyük sanatkar zeki müren orada doğdu diye ibnelik makamına layık görülmemiştir. birinci dünya savaşı sonrasında, mondros ateşkes antlaşması sonucu direnmeden ve kutlamalarla şehri teslim eden tek halk bursa'dadır. ibnelik makamı bu yüzden layık görülmüştür.

tabii hepimiz biliyoruz; yobaz taifesi pek beğenmez ama gavur izmir kahramanca savaşmıştır. ilk kurşunu gavur izmir'deki hasan tahsin atmıştır. sonrası malum. e düşman da orada denize dökülmedi mi canlar?

ama atatürk meşhur bursa nutku'nu bu şehirde dile getirmiştir. bunun değerini bilmeden bir şehre ve halkına pislik atmak anlamsızdır, gericiliktir ve asıl ibneliktir.

anlayana...*

edit: kendilerine objektif açıdan bakmayı bilmeyen birilerini kaşımışız anlaşılan. ee herkesin hastalığına şifayı biz bulacak değiliz elbette...*
Aslında yapılacak çok şey olmasına karşın, bir noktadan sonra, eğlence kültürünün, mekan ne kadar değişirse değişsin kısmen sabit kaldığını gördüğünüzde, sıkılmaya başladığınız şehir.
Türkiye'nin (bkz: detroit) i derler, 3 büyük otomobil fabrikası vardır.
tecavüzcü şehir.
önceki akşam; fsm bulvarı'nda -ki burası bursa'nın en modern semtindedir- yeni açılmış ve kordon misali açık havada bira içilebilen bursa'daki ilk bara "ramazan'da içki içiliyor" diye yumurta atılan şehir.
şehirleşme açısında vasat diyebiliriz.
insanları yüzünden git gide şehir özelliğini kaybeden güzel bir coğrafya parçası.
"çiftetelli çalmayan ramazan davulcularını bıçakla kovaladılar." haberine ev sahipliği yapmış şehirdir.

http://haber.gazetevatan....z_edince_/258056/10/haber
kürt istilası altındaki güzel şehrim. yerlisinin kökünü kuruttular.
büyüyen sanayiye paralel aldığı dış göç sebebiyle her gün farklı bir abuklukla basına yansıyan güzel şehrim.
yoğun göçlerden nasibini almış memleket.
(bkz: yeşil bursa)
düşman işgalinden 87 yıl evvel, bugün kurtulmuştur.

(bkz: 11 eylül bursa nın kurtuluşu)
kendine has bir mimarisi olabilen nadir türkiye kenti.