bugün

1959 yapımı william wyler filmi.
titanic filmi tahtından edene kadar en çok oscar almış olan filmdi.
-merabalar ben hur...
+?!?!
-efendim ben hur
+anlamadık siz hur musunuz?
-evet ben hur...
1959 yılında çekilmiş, sinema tarihinin en çok oscar alan filmi hz.isa nın 4 sene öncesinden başlayıp çarmıha gerilişine kadar süren juda benhur un messela tarafından ihanete uğrayıp intikam alması özelinde hristiyanlığın yayılışını anlatan çok uzun ama aşmış müthiş bir film.

(bkz: ölmeden önce mutlaka izlenesi filmler) kategorisinin tepesinde olan bir filmdir.bu filmi izlediğinizde günümüz holywood un ne kadar sıkıcı ne kadar bayat olduğunu anlıyorsunuz.

kardeşi sayılabilcek diğer bir dönem filmi için (bkz: spartaküs)
yurttaş kane den sonra dünya sinemasının en görkemli filmi. özellikle collesiumda geçen sahneler harika ötesi idi.
ölümüne uzun ama bir o kadar da güzel bir film.
film '59 yılında hollywood'un ne denli tutucu olduğunu göstermesi bakımından ilginçtir. filmde isa'nın yüzünü gösterememişlerdir. gerçi tutucu sermayedarlarca çok büyük olanaklar sunulmuş bir propaganda filmidir. başrollerde hiç bir siyahi oyuncu bulunmaması da gariptir. şeyh rolünü de siyaha boyanmış bir beyaz oynamaktadır.
filmde roma oldukça az görülmektedir ve colezyum sahnesi diye birşey yoktur. araba yarışı sahnesi colezyum'da değil, roma'da da değil, kudüs'teki bir hipodromda, arenada geçmektedir.
stanley kubrick'in spartaküs'üyle hiç bir alakası yoktur. misal kübrick, benhur'u çekseydi o kadar fazla anlamsız, gereksiz sahne izlemezdik. ya da isa deli gibi bir girip bir çıkmazdı hikayeye.
imdb de gelmiş geçmiş en iyiler listesinde 130. sırada olan, dünyanın en çok oscar ödüllü klasiği.
1959 yılında çekilen, sinema tarihinin ilk defa 11 dalında oscar kazanan filmidir benhur. başrolünde maymunlar cehennemi ve 10 emir filmleriyle de büyük ün kazanan charlton heston oynuyor.
sinematografik(?) açıdan pek eskidir yani. bugün gülebileceğiniz bir çok sahnesi olsada, hikayesi sebebiylen çok kral filmdir. hristiyanlığın filmi bile denilebilir.. lisede tarih hocalarının göstermekten çok zevk aldığı filmlerdendir ayrıca. ama o nasıl güzel bir kurgudur senaryodur.. mutlaka izlenmeli.. gerçi sonra bizim için gladiatorü yaptılar ama olsun.
(bkz: ben çelik arçelik ya sen kimsin) * * *
direk hristiyanlıkla ilgili ya da dini bir film demek yanlış olur. konusu daha çok bir yahudi olan judah benhur'un, çocukluk arkadaşı olan bir romalı askerle anlaşmazlığını, halkına ihanet etmemesi karşılığında yaşadıklarını anlatıyor.

hz isa motifinin şimdiye kadar en güzel kullanıldığı film diyebilirim. bu açıdan ben çok beğendim. insanın gözüne sokmamışlar ve filmin tamamını kaplayıp, hikayenin önüne geçmemiş.

bu sene filmin 40. yılı sanırım. 40 sene sonra bile izlenebilecek filmler az bulunmuyor.
1959 yılında çekilen filmdir. evet 1959! bu nasıl bi kurgudur nasıl bi oyunculuktur arkadaş, filmi hiç izlemesem ve şimdi vizyona soksalar 2009 yapımı diye tıpış tıpış izlerdik.
iki üç filmi daha içinden çıkarabilecek konuya sahip film.
şimdi olsa o kadar figüranın yerine basarlardı bilgisayar efektini. bu film gerçek yaw. o kadar adamı nerden buldunuz. her sahnesi, müzikleri etkileyici. tek kelimeyle (bkz: masterpiece)
filmde çekim ekibinin fark etmediği kırmızı bir otomobil görülür.
2010'da iki bölüm olarak yayınlanan tv filmi de yapılmıştır bu efsanenin. filmin yanında adını anmaya değmez ama kadın oyuncuları ilgiye değerdir.

(bkz: emily vancamp)
(bkz: kristin kreuk)
kesinlikle ama kesinlikle çekilmiş en iyi film.

lan bu eski ya kötüdür demeyin.

izlediğiniz en güzel filmlerden biri olacak eminim.
ismi insanlara hır gür deyimini hatırlatan film.

Edit: Yaw moderatör bey, sübjektif yorum diye bir önceki entrimi silmişsin. "Dünyanın en iyi yapımı" gibi ifadeler subjektif değil de nedir? Bunları da mı yazmayalım? ille ansiklopedik bilgi mi vermek gerekir? Sözlüğün amacı zaten subjektif duyguları yansıtmak değil midir? Wikipedia mı burası?

Ne biçim moderatörler var başta???
ilk olarak lewis wallace tarafından yaratılan hayali roman kahramanının adıdır. her ne kadar yahudi bir prens olsa da aslında roman hıristiyanlık ile ilgilidir.
hıristiyanlığın yayılışını anlatır.
aynı adlı dört filme konu olmuş ama son çekilen 1959 yılındaki film çok büyük bir başarı elde etmiştir.
tarık tufan'ın ve sen kuş olur gidersin isimli kitabındaki bir epigrafta kullanılan diyaloğun kaynağı olan film.

-eğer gelin olarak gitmeseydin sana veda öpücüğü verirdim.
+gelin olarak gitmeseydim sana hiçbir zaman veda etmezdim.
judas ben hur'un ibretlik ve bir o kadar ilgi çekici hikayesinin anlatıldığı hristiyanlık değil yahudiliğin mihenk taşı olan bir filmdir. hz. isanın çarmıha gerilmesi akabinde ben hur un peygambere yardım etmesi daha sonra köle olan judasa hz isanın yardım etmesi filmi epik bir havaya sokan başlıca etmenlerdendir. kısacası ne oldum değil ne olacam demeli temalı atasözümüzün çuk oturtulduğu eşsiz bir filmdir. sen senelerce romalılara sırtında taş taşı gemilerinde forzalık yap sonra çeşitli olaylardan sonra romalı oramiralin manevi evladı ol. ulan filmi anlatıyoz inş. kesinti yemez bu eşsiz cümlelerim. ayrıyetten ben hur un arap dostunun olması o dönemlerde gergin olan israil-arap ilişkilerine de bir çeşit gönderme olduğunu düşünüyorum. bakın bu adamlar 2000 sene evvel kankaydılar şimdi neyi paylaşamıyorsunuz mesajı verilmek istenmiş olabilir. bu filmi izleyin ve izlettirin sırf o colesiumdaki at yarışı sahnelerinin hatrına bu film unutulmamayı hakediyor. (bkz: ben hur u beğenecek 999999 kişi bulabilirim) neden bir milyon değil kardeşim promosyon değil ki bu. te allam yaaa.
bir zamanlar fb de de kısa dönem boy göstermiş önemsiz bir futbolcunun ismi.
Bir fikirle nasıl savaşılacağını sormuştun bana değil mi? Nasıl olduğunu biliyorum. Başka bir fikirle.
Ben-Hur
ağzını burnunu yemek istediğim ender insanlardan olan joseph morgan ın kıpkısa dizisinin adısı.

bu adam mükemmel kelimesini dolduruyo ya lan.
seneler önce lisedeki başörtülü matematik hocamın mason filmi dediği filmdir. zira yahudileri iyi insanlar olarak gösteriyormuş.