bugün

Poğaça tarzı ürünlerin içerisine konulduğunda iğrenç bir tat veren madde.
ülkemizde eskisi kadar üretilmeyen bir bitki. eskiden anason hasadı sonrasında evler buram buram anason kokardı.
görsel

görsel

görsel
Rakının kokusunu aldığı bitkidir.
Bunun çayını Tanıtım numunesi olarak getirmişti bir firma.

Bi bardak içeyim dedim. Eczane çiçek pasajı gibi koktu akşama kadar. Hastalar tip tip bakıyor.

Velhasıl kokulu bir bitkidir.
Kökeni milattan önce 1500'lere dayanan bu bitkiye, Mısır uygarlığında iyileştirici etkisi nedeniyle büyük önem verildiği; antikçağ tıbbının büyük ustaları Hipokrates, Celcus ve Galenus tarafından bağırsak ağrısı, sarılık ve zehirlenmeye karşı kullanıldığı bilinmektedir.

Günümüzde Akdeniz uygarlığının önemli bir unsuru olan bitki, alkollü içki üretiminin yanı sıra pastacılıkta, et ve sebze yemeklerinde, bitki çaylarında kullanılır.

Alkollü içki üretiminde, etil alkolün anason esansı ile karıştırılmak suretiyle aromatize edilmesi, kolay ve ucuz bir yöntemdir. Oysa, etil alkolün anason tohumu ile birlikte imbiğe yüklenmesi ve tohumla birlikte distile edilerek aromatize edilmesi, daha zor ve pahalı, dolayısıyla daha değerli bir yöntemdir. Bu şekilde, alkollü içkiye o bölge anasonunun kendine özgü aromatik özelliği de kazandırılmış olur. Rakı, suma ve pimpinella anisum tohumlarının imbiğe birlikte yüklenmesi suretiyle ikinci kez distile edilerek üretildiğinden; tadı ve aroması ile Türkiye'de yetişen anasonun özgün aromasını yansıtmaktadır.

Anason Burdur, izmir, Denizli, Antalya, Kütahya, Muğla ve Bursa illerinebağlı ilçelerde yetiştirilir. Büyük kısmı rakı üretiminde kullanılan anasonun bir kısmı da ihraç edilmektedir.
"dokunsalar ağlayacaksın
ama hiç, dokunmuyorlar."