bugün

ülkemizin bacasız sanayisi olan turizmde yaşanan krizdir. dünyanın en büyük tur operatörü tui'nin açıklamasına göre bu yıl ilk erken rezervasyon döneminin avrupalı turist rezervasyonlarında türkiye'nin düşüşü %40. 2015 yılındaki düşüşün de önceki yıllara oranının %20 civarı olduğunu düşünürsek vay halimize.

bu verilerde sanırım rusya'nın payı çok küçük, çünkü tui rusya 2015 yılında zaten hacmini daraltmıştı. genel avrupalı turist profili üzerinden bir açıklama. yani rus gelmiyor evet ama avrupalı da gelmiyor.

dış ilişkiler ve sultan ahmette bomba patlaması gibi olaylar sonucunda zaten böyle bir durumun yaşanması bekleniyordu.

linkler;
http://www.bbc.com/turkce...2016/02/160209_tui_turizm
http://www.turizmguncel.c...lider-ulkeler-h26577.html
http://www.turizmdosyasi....perasyonlarini-kucultuyor
Sultanahmet'te butik otel işleten çok sevdiğim bir abim geçen hafta artık kirayı ödeyemediği için anahtarı mülk sahibine teslim etti.

işin daha kötüsü o yer için bundan 2 sene önce 700 bin tl devir teklifini kabul etmemişti.
g.tünden kriz çıkarmaya çalışan güruhun bilmem kaçıncı kriz kaşımasıdır. ekşi ve avanesi yürütür. destekçileri arasında haşhaşiler de vardır.

tüm dünyadaki daralmayı hesap edemeden atar tutar. dünya usa dahil aynı gemide olduğunu hatırlayacak. ve kriz neymiş batı görecek.
önemli otellerle iş yapan biri olarak söylemem gerek kriz geçen aslında sene ciddi olarak başlamıştı, bu sene de katlanarak tavan yaptı. geçen yaz ruslar, ingilizler, almanlar farkedilir bir şekilde azalmıştı rusya'daki petrol fiyatlarındaki düşüşe bağlı ekonomik kriz, doların patlaması, sonra avrupa'da türkiye için yapılan ışid propagandaları, ülkedeki suriye'li salgınının oluşturduğu karışık ortam, sonbahardaki bombalı eylemler derken asıl bomba bu sene uçak düşürmeyle zirve yaptı. sultanahmet bombası alman piayasasını da bitirdi. türkiye her an savaşa girecek gibi bir görüntüdeyken turizm düşünmek hata olur. ayrıca türkiye'de yaşayan yabancılarda da büyük azalma başladı. evlerini satan satana. şimdi bizim uyanıklar iran, arap piyasasını yağlayıp ballamaya başlayacaklar. arap şöyle zengin böyle para harcıyor filan. sonra yerli turiste yalakalığa başlayacaklar. en son da duruma göre ne gelirse, en ucuzuna gelen geçeni alacaklar. gürcüsünden, balkanlısına, doğu avrupa vs. maliyetine oda satışlarıyla döndürmeye çalışacaklar.
daha dün istikrar diye hükümetin götünü yalayan turizmcilerin bugün salya sümük ağlamasına sebep olan krizdir.

daha bir iki sene öncesine kadar yerli turisti siklemeyen, yüzüne bile bakmayan turizm sektörü ruslardan küsküyü yiyince bir anda milliyetçi kesildiler. kampanyalar, öneriler, yaptırımlar düşünmeye başladılar.

kendi düşen ağlamaz gençler.

islamcı partiyi yalayıp da turizm gelişecek zannettiniz değil mi?
yoktur böyle bir kriz ....rezervasyon düşüşü çok azdır ruslar yine çoğunlukta.
vardır böyle bir kriz. avrupalısı rusu bizi ha savaşa girdi, ha girecek gözüyle görürken ve ayrıca avrupada yapılan türkiye kara propagandaları düşünülünce zaten kaçınılmaz bir krizdi. artık trizm söktörü umudu araplara bağladı.
-- AKP'li mode on --

olsun bakın adamlar duble yol yaptı, Marmaray var, hızlı tren var. Havalimanı ve 3. köprüyü tüm dünya kıskanıyor.
bunlardan neden bahsetmiyorsunuz, nankörler sizi.

-- AKP'li mode off --
bunlar hep dış mihrakların ve faiz lobisinin işi ah bide şu yavru geziciler yokmu.
yerli turisti biraz özendirici tedbirler alırsın hepsi o kadar. ardından zaten dokuzar günlü tatiller yardımcı olacaktır. Hans ve helga değil; hasan ve helin.
akdeniz bölgesinde 1100 adet otelin satılık olduğuna dair haberi yapılmış krizdir. yatırımları tamamen yabancı turist olan işletmelerin atlatamayacağı yerli acentalarla çalışan işletmelerin de hala halkı düdüklemek için fırsat kolladığı durumdur. bu sene tatil köyleri yerine siz siz olun pansiyon, akraba yazlığı ya da teknede tatil yapın. hem daha ucuz bir tatil yaparsınız hem de yerli turisti enayi yerine koyan tüm işletmeler kendilerine bir mesaj verildiğini anlarlar (umarım.)
2015 şubat ayında 8000 civarında rus turist gelirken

2016 şubat'ında bu rakam 55'dir.

hee istikrar al sana istikrar kazıkçı turizimci. yabancı turist gelmeyince her dakika televizyona reklam verip türkleri kerizleme peşindeler şimdi.
kriz giderek derinleşmektedir.şuanda bile bir çok rezervasyon iptal edilmiştir.sezon sonunda tahminlerime göre bir çok otel kapısına kilit vuracaktır.
Aynı turizm sektörü yerli turiste yıllardır şişme fiyatlar verip yerli turisti sahillerden kaçırmıştır, yerli tatilci artık kültür turları, karadeniz turları veya kendi memleketine gitmektedir. Yabancı turist var bize bir şey olmaz mantığı ile giden sektör şimdilerde yerli tatilciye kaldı ancak o tren çoktan kaçtı. geçmiş olsun.
Tatilimi neredeyse yarı fiyatına yurtdışında yapıp katkıda bulunacagim krizdir.
(bkz: su veren itfaiye)

Ayrıca yurtiçinde tatil yapacak olan kerizler icin de yaz tatilini uzatabilirler. Şöyle Kasım aralık ayina kadar felan.. zaten bir bok ogretmiyorlar okullarda.
bir animi anlatayim da gorun bu otelcilerin nasil insanlar olduklarini.

sene 97. bodrum da sikindirik bir 3 yildizli otelde resepsiyonda calisiyorum. otelde genellikle rus-alman turistler konakliyor. otel sahibi sinegin yagini hesaplayan klasik bir anadolu comari. neyse bir gece resepsiyona odalardan birinden telefon geldi. adam rus, karni acikmis odaya servis istiyor. bizim ascinin kofteleri guzeldi, bizim rus da bunu biliyor olmali ki bir porsiyon kofte siparis etti. mutfagi aradim kimse yok. tabi olmaz haliyle o saatte kimse. bizim otel sahibi geceleri bazan devriye atardi otel alaninda. tesaduf yanima ugradi, ben de durumu anlattim. tamam dedi gel benle, yardim et. asci yok diye para kaybetmeyelim. neyse gittik mutfaga, dedim herhalde asciyi falan uyandiracak. yok oyle olmadi. girdik mutfaga, cop kutusundan aksam yemeginden artakalan kofteleri cikardi 4-5 tane. resmen eliyle tuttu cekti arkadas. ben soktayim tabi. sonra bir tava buldu biryerlerden, 2-3 dakika isitti onlari guzelce, yanina da domates dilimledi guzelce pezevenk. bir tutam da maydonoz dikti ustune demeyin gitsin. bizim copluk koftesi oldu mu sana on numara ramiz kofte? lan neredeyse kendimi tutamayip tadina bakacaktim, o kadar yani. verdi elime tabagi, dedi al gotur simdi. ne yapayim mecbur goturdum kofteyi bizim rusa, arkadas adam daha kapida hapur hupur yedi yuttu 2 tanesini. bir yandan da diyor ki sizin asci bir harika! demek isterdim ki ascimiz evet bir harika ama patron da bir o kadar got. bir porsiyon daha siparis etmesin diye kosar adim uzaklastim odadan.

iste bugun turk turizminin icine dustugu aci durumun bir fotografidir bu arkadaslar. turizm sektorunu 2 yil once biraktim. iyiki de birakmisim diyorum son yasananlari gorunce. cunku biz bindigi dali kesmeye oyle merakli bir milletiz ki, elimizdeki malin degerini ancak onu kaybettikten sonra anliyoruz. yazik gercekten.
çok derindir ve genel bir krizi de tetikleyecektir. ohh olsun diyenlere hatırlatmak lazım; tamam oh olsun bizim şişik, istikrarcı, yandaş akp'li turizm baronlarına, batsın hepsi ama sıkıntı o kadar basit değil. sen şimdi olayı otel olarak görüyorsun gelgelelim bu sektör sebze meyve halinden, garsonuna, mobilyacısından, bahçıvanına, tekstilcisinden, çarşıdaki dükkana kadar milyonlarca insanın hayatını idame ettirdiği bir alan . ucu her şekilde ülkedeki genel ekonomik dengeleri de sarsacak.
reisin afrikaya gitmesine sebep olan kriz, 2008 de araplara sağlam bahar yaşatmıştı.
yıllardır antalya'da reklam piyasasında çalışan birisi olarak, burada ki turizm gelirinin hiçbir şekilde insanlara olumlu (maddi) yansıdığına şahit olmadım, şu saatten sonra hiç olamayız artık. şu anda sezon açılışı (fırtına öncesi sessizlik) na az bir süre kala etkilerini iyiden iyiye hissettiğimiz "kriz". örnek olarak geçen yılın bu aylarında antalya'ya gelen rus turist sayısı 8 - 10 bin civarındayken bu yıl 50 (elli) kişi gelmiş ki, gelenlerin 35 tanesi filan burada yakını eşi dostu olanlar. turizm burada salt oteller ile iniltili değil, inşaat, mobilya, iç dekorasyon, ulaştırma, havayolları, eğlence...bir çok alanı da içine aldığı için burada ki etkisini hissedecek insan sayısı neredeyse antalya nüfusu kadar olmalı. yıllar yılı en elit tabaka turizm'in üst düzey yönetici takımıydı. lüks arabalar, pahalı semtlerde "akıllı" evler, yurtdışlarından gelmemeler....şimdi sanırım "tedbirli olmak bir erdemdir" mottosuna sahip olanların dışında ki büyük bir çoğunluk alternatif meslek dallarını araştırmaya başlamışlardır. son olarak iflasın "i" ni bile yaşayamaz dediğimiz bir kaç tane köklü firmanın iflasını verdiğini duymuş olmak bu yıl ve tabip eden yılların hiçte kolay geçmeyecinin göstergesi olsa gerek.
Akp nin ipini cekecektir.
Ulan ben turist getiricem diye uğraşıyorum. Bunlar sürekli bomba patlatıyor. Hay sikim ya!
yüzbinlerce insanı daha sezon başlamadan işsiz bırakmıştır ki turizm sektöründe otel sahibi zengin takımı aman abi istikrar bozulmasın diye yıllardır her ortamda akepe taşağı yalamaktaydılar. şimdi güzel güzel otursunlar gün batımına karşı, ayranlarını içsinler.
ee rant rant diye diye otel sahipleri bastıkca akpye bastı, bastıkça bastı.
şimdi biraz da onlara bassınlar.
kriz değil intihardır. öldü öldü ne krizi.
akp'li turizm baronlarının ilk defa akıllarını başına getirecektir ya acaba nerde yanlış yaptık diye. çünkü bunlar yalnızca rakamlardan, yeşil dolardan eurodan anlarlar. alın size istikrar amk zengin yandaşları.