bugün

tayfun erülkü, kenan sipahi ve 2.06'lık prizren doğumlu burak hacıismail gibi gelecekte çok büyük başarılara imza atması beklenen oyunculardan oluşan bir kadroyla katılacağımız, 5 ağustos 2010 tarihinde karadağ'da başlayacak şampiyonadır. israil, rusya ve evsahibi karadağ ile aynı grupta yer alacağız. 1994'lü oyuncular arasında en iyilerden biri olarak kabul edilen efes'li burak yıldızlı disiplinsiz davranışları nedeniyle kadroda yer almayacak. turnuva öncesi hazırlık maçlarında tüm rakiplerimizi mağlup ettik. sonuçlar ve maçların göze batan oyuncuları şöyle:

türkiye 77 karadağ 63
burak hacıismail 11 sayı, 15 ribaund

türkiye 61 fransa 53
tayfun erülkü 21 sayı, 3 asist, 4 top çalma

türkiye 58 fransa 51
tayfun erülkü 17 sayı

türkiye 58 ispanya 48
burak hacıismail 18 sayı, 5 ribaund

uzun zamandır bu kadar üstün bir jenerasyon yakalayamamıştık. yıldız milliler avrupa şampiyonu olursa kimse şaşırmayacak.
2008'de enes kanter'in liderliğindeki kadromuzla üçüncü, 2005'te doğuş balbay liderliğinde şampiyon olmuştuk. son üç yıldır litvanya bu yaş grubunda büyük başarılara imza atıyor. gruptaki ilk maçımızda rusya ile karşılaşacağız. bu maçı kazanarak turnuvaya iyi bir başlangıç yapmayı başarırsak yıldız milli takımın önü oldukça açık görünüyor.
turnuva bugün oynanan maçlarla başladı. yıldız milli takımımızın rusya'yı yenmesi bekleniyordu. nitekim öyle de oldu. tayfun erülkü'nün 21 sayısına burak hacıismail'in ribaundları domine etmesi eklenince maçı rahat kazandık. rusya'yı böylesine rahat geçtikten sonra kalan grup maçları turnuvada form tutma maçlarımız olacak gibi gözüküyor. ama ilerleyen turlarda performansımızı arttırmamız gerekecek. günün sürprizini yunanistan'ı 55-53 yenen danimarka yaptı. açılış gününün yıldız oyuncusu ise tartışmasız hırvat dario saric'ti. oyuncu 25 sayı, 14 ribaund, 6 asistlik performansıyla hırvatistan'ın sırbistan'i mağlup etmesinde kilit rol oynadı.
turnuvada şimdiye dek beklentilerin altında performanslar (israil ve karadağ maçlarında) ortaya koyduk. buna rağmen turnuvanın en iddialı ekiplerinden biri olmayı sürdürüyoruz. sayı krallığı yarışında olan tayfun erülkü vites küçülttü ve bulgaristan maçında top daha çok prizren doğumlu burak hacıismail'in insiyatifiyle potaya yöneldi. takımımızın gardı kenan sipahi ilk defa beklentileri karşılayan bir oyunla nba ve avrupa'lı scoutları sevindirdi. oyuncu, turnuvadaki çoğu oyuncudan bir yaş ufak olmasına karşın son maçta ürettiği 12 sayı, 4 ribaund ve 6 asistle bu oyuncuların birçoğundan daha iyi olduğunu izleyicilere kanıtladı. takımımızın diğer 1995'li oyuncusu james metecan birsen de bulgaristan maçıyla birlikte kendini bulan oyuncularımızdandı.

karadağ medyası şimdiden ivanovic'i mvp ilan etmiş durumda. hırvatların spektaküler oyuncusu dario saric ise bir maç dinlenme avantajını kullanarak hırvatları en azından yarı finale taşıma peşinde.
şu sıralarda oynanan türkiye-ispanya maçında henüz 4. çeyreğe dahi girilmemesine rağmen rakibimiz 52 (!!!) ribaund aldı. bizim ribaund sayımız ise 36. rakibimiz 3 çeyrekte 37 kez serbest atış çizgisine gitti, bizse 19. buna rağmen sadece 5 sayı gerideyiz ve önümüzde verimli olarak kullanabileceğimiz 10 dakika daha var. müthiş bir son peryota sahne olması beklenen maç turnuvanın websitesinden takip edilebilir.

http://www.fibaeurope-u16men.com/en/default.asp
bir basketbol takımı düşünün ki rakibine 60 ribaund vermiş olsun. yediği sayı 65 olsun. bir takım düşünün ki turnuvanın en iyisi görünümündeki bir takım önünde bu şartlarda önde olsun. yıldız milli takımımız bir acayip maçı kafa kafaya getirdi ve hatta rakibi ispanya önünde son 5 dakikaya önde giriyor. basketbol adına tuhaf bir akşam oluyor.

edit: maç ispanya lehine 74-69'luk skorla sona erdi. bu durumda çeyrek finalde hırvatistan veya fransa ile eşleşmemiz beklenebilir. fransa'yı hazırlık maçlarında iki kez yendiğimiz düşünüldüğünde fransa eşleşmesi fena bir eşleşme olarak gözükmüyor. tabi önce artık grupta formalite mahiyetinde olacak polonya maçını oyuncularımızı dinlendirerek, tamamlamamız gerekecek.
çeyrek finale grubumuzun 3.'sü olarak kaldık. sürpriz bir şekilde diğer grubun 2.'si olan sırbistan'la karşılaştık. az önce sona eren maçta turnuvada oynadığı son 5 maçı da kazanan sırbistan'ı tayfun'un son saniye basketiyle 64-62 mağlup etmeyi başardık. tayfun erülkü'nün skorer oyunu ve takımımızın savunmadaki üstün performansı bizi yarı finale taşıdı. sırbistan-türkiye maçından evvel oynanan çeyrek finalin ilk maçında hırvatistan rusya'yı zorlanmadan elemeyi başardı. dario saric turnuvanın en dominant performanslarından birini ortaya koydu. bu akşam oynanacak karadağ-litvanya maçıyla birlikte yarı finaldeki rakibimiz de belli olacak. büyük bir ihtimalle grup aşamasında yenildiğimiz karadağ birkez daha rakibimiz olacak.
2014 dünya basketbol şampiyonasında izleyeceğimiz yıldızları bize yıllar evvel görme şansı veren turnuva.
şampiyonada çeyrek final günü 3 mükemmel ve bir o kadar da dramatik maça sahne oldu. önce son saniye basketiyle sırbistan'ı mağlup ettik. ardından fransa uzun süre önde götürdüğü maçta ispanya'ya son saniyelerde gelen serbest atışlarla mağlup oldu. günün son maçında evsahibi karadağ rahat geçmesi beklenen maçta litvanya'nın tur ümitlerini son dakikalara kadar bekletince maçtan 55-56 mağlup ayrıldı. böylece çeyrek finallerin en zayıf takımı olarak düşünülen litvanya bizim yarı finaldeki rakibimiz oldu. yarı finallerin diğer eşleşmesinde ise turnuvanın en iyi takımlarından ikisi-ispanya ile hırvatistan harika bir maçta karşı karşıya gelecekler.
yarı finallerin değerlendirmesi fiba europe sitesinden geliyor:

litvanya'nın sinderella hikayesi finale doğru devam ediyor.

takımımız ispanya ile 3.'lük-4.'lük maçına çıkarken hırvatistan ve turnuvanın sinderellası litvanya finalde karşı karşıya gelecekler.
hırvatistan litvanya'yı farklı bir skorla mağlup ederek turnuvayı şampiyon olarak tamamladı. dario saric final maçında da triple double yaparak turnuvanın en değerli oyuncusu seçildi. yıldız milli takımımız ise kenan sipahi'nin etkili oyunuyla ispanya'yı rahat geçti. avrupa üçüncüsü oldu.