bugün

81'inci hollywood bayramı.
81. oscar ödülleri açıklanmıştır efendim. öncelikle vatana millete hayırlı olsun diyor "the curious case of benjamin button"un ödülleri alamamış olmasının ne kadar memnuniyet verici olduğunu belirtiyorum. neden mi? her ne kadar "slumdog millionaire"yi henüz izlememiş olsam da diğer filme nazaran kat be kat haketmektedir (diğerinin 3 saatlik bir işkence olmasından mütevellit kesinlikle haketmediğini düşünmekteyim). ayrıca brad pitt angelina jolie gibi tutuk oyunculuk sergileyen (tamam biri çok yakışıklı biri çok güzel olabilir ama bu bu gerçeği değiştirmemektedir) bir çiftin nasıl oluyor da dünyanın en iyi kazanan oyuncuları olduğunu sorguladığım şu sıralarda brad pitt yerine sean penn' in en iyi erkek oyuncu ödülünü alması da içimi oldukça rahatlatmıştır (gerçi mickey rourke' un hakkı yenmiş olabilir ona tam emin değilim). penelope cruz' a gelince (ki kendisi "volver" den bu yana hayranlığımı kazanmış ve yakın takibimdedir) "vicky cristina barcelona"da kısa da olsa mükemmel bir oyunculuk sergilediği oscar ahalisinin de gözünden kaçmamıştır tebrikler. en iyi kadın oyuncu ödülünü alan kate winslet' in doğru bir evlilik yaptığı da bizim gözümüzden kaçmamıştır, yine de tebrikler.
ve 81 yıldır bütün ihtişamı ve prestijiyle(!) devam eden bir oscar ödül töreni daha geçti gitti.

81. oscar ödül töreni 3 bin 500 kişilik kodak tiyatrosu’nda hint yapımı slumdog Millionare'in 8 dalda birden zaferini ilan etmesiyle son buldu.

Her yıl öne sürülen spekülasyonlar, bahisler ve sızdırmaların gölgesinde bu yılda devam etti gitti. Kazananlara yol, su, hava olarak dönecek heykelcikler beklentileri pek te yanıltmadı. Pek te diyorum çünkü 13 dalda birden aday gösterilen The Curious Case of Benjamin Button 3 dalda ödül almayı başarabildi. Bu da hayal kırıklığı yaratmadı dense yalan olur. Duygusal açıdan bu sefer David Fincher'ın heykelciği kucaklamasını bekliyordum. Belki onca şahane filmine rağmen ödül alamayan Martin Scorsese'in Köstebek'le ödül alması gibi bir şey yaşanabilir diye düşünüyordum. Acı gelebilir ama gerçek akademi yine Fincher'ı heykelciğe layık görmedi. Kubrik gibi adını sinema tarihine kazıyıp Oscar'sız mı ayrılacak bu diyarlardan Fincher.

Aslında beklenenler oldu. Slumdog'un Altın Küre'den sonra Oscarda da bir çıkış yapması çokta şaşırtıcı olmadı. Bir diğer tartışılan konu da "En iyi Yardımcı Erkek" dalındaydı. Bu ödüle beklendiği gibi geçtiğimiz yıl ölen Batman: The Dark Knight'taki Joker rolü gönülleri fetheden Heath Ledger layık görüldü. Oscar tarihinde 1976 yılında Network'taki rolü ile "En iyi Erkek Oyuncu" ödülünü alan Peter Finch'in ardından öldükten sonra Oscar alan 2. kişi oldu. Ödülün verilip verilmemesi ahlaki açıdan bile tartışma konusu olan Ledger'ın kazanırsa ödülünü kim alacağı bile ortalığı karıştırdı. Ve ödül gecesi bütün meraklerı dindirdi. Ledger ödülü kazandı. Ödülünü de annesi, babası ve kız kardeşi aldı.

Ödülün tam listesini de yayınlayım tam olsun:

En iyi Film : Slumdog Millionaire
En iyi Yönetmen : Danny Boyle (Slumdog Millionaire)
En iyi Kadın Oyuncu : Kate Winslet (The Reader)
En iyi Erkek Oyuncu : Sean Penn (Milk)
En iyi Yardımcı Kadın Oyuncu : Penelope Cruz (Vicky Cristina Barcelona)
En iyi Yardımcı Erkek Oyuncu : Heath Ledger (Batman: The Dark Knight)
En iyi Özgün Senaryo : Dustin Lance Black (Milk)
En iyi Uyarlama Senaryo : Simon Beaufoy (Slumdog Millionare)
En iyi Animasyon Film : Andrew Stanton (Wall-E)
En iyi Kısa Animasyon : Kunio Kato (La Masion En Petit Cubes)
En iyi Sanat Yönetmeni : Donald Graham Burt (The Curious Case of Benjamin Button)
En iyi Kostüm : Michael O'Connor (The Duchess)
En iyi Makyaj : Greg Cannom (The Curious Case of Benjamin Button)
En iyi Görüntü Yönetmeni : Anthony Dod Mantle (Slumdog Millionaire)
En iyi Kısa Film : Jochen Alexander Freydank (Spielzeugland)
En iyi Belgesel ve Kısa Belgesel : James Marsh ve Simon Chinn (Man On Wire) ve Megan Mylan (Smile Pinki)
En iyi Görsel Efekt : Eric Barba, Steve Preeg, Burt Dalton ve Craig Barron (The Curious Case of Benjamin Button)
En iyi Ses Montajı : Richard King (The Dark Knight) ve Ian Tapp, Richard Pryke ve Resul Pookutty (Slumdog Millionare)
En iyi Kurgu : Chris Dickens (Slumdog Millionare)
En iyi Film Müziği : A.R. Rahman (Slumdog Millionare)
En iyi Şarkı : "O Saya" A.R. Rahman ve Maya Arulpragasam (Slumdog Millionare)
Özel Ödül : Jerry Lewis
En iyi Yabancı Film : Yojiro Takita (Dpartures-Japonya)
En iyi erkek oyuncu dışında çok şaşırmadığım bir ödül töreni olmuştur. Ayrıca hugh jackman'a bir kere daha bayıldık sözlük, özellikle de müzikallerde mükemmeldi diyebiliriz, keşke bundan sonra hep sen sunsan be hugh'um bizimde gözlerimiz şenlense hep böyle..

edit:sean penn kötü olduğundan değil, bilhakis milk'te mükemmel bir iş çıkarmış her zamanki gibi ama ben bu sene akademinin tekrar yükselen karizma mickey'e vericeğini düşünüyordum heykelciği özellikle golden globe'dan sonra. Ama tabi ne oldu, entry elimizde patladı. neyse sağlık olsun diler, seneye alırız be yiğidom, mickey'im sen üzülme diyerek bu yazıyı sonlandırırız.
- benim icin oscar bitmistir. bi daha da gelmem kodak theater'a!
Heath ledger'ın en iyi yardımcı erkek oyuncu odülüne nasıl! * aday gosterdiklerini anlamadığım şey *
aralarinda alinan odulu geri ceviren bir sanatcinin olmadigi listedir.