bugün

makine mühendisliği

bölümün üniversitelerdeki eğitim sürecinin kısa bir tarihçesini vermek istiyorum:

cumhuriyet sonrası, istanbul darülfünunu fizik enstitüsü, makine şubesinde başlayan makine mühendisliği eğitimi sadece bu yerde devam etmiştir. 1933 yılında darülfünun tüm kadro ve kurumları ile lağvedilmiş ve istanbul üniversitesi kurulmuş ve yüksek mühendis mektebi (itü'nün nüvesini oluşturan) bu üniversitenin bünyesine alınmak istenmiştir ve fakat bu gerçekleşmemiştir.

1942-1943 yılında yüksek mühendis mektebi bünyesinde var olan elektrik ve makine şubelerine ek olarak, ayrıca uçak mühendisliği ve deniz inşaat mühendisliği şubeleri de açılmıştır.

1944 yılında yüksek mühendis okulu, istanbul teknik üniversitesi ismini alarak yeniden örgütlendirilmiştir. üniversite üç fakülte kurmuş, makine fakültesi ilk kurulan fakültelerden biri olmuştur.

diğer yandan, 1911 yılında fen memuru (kondüktör) gereksinmesini karşılamak amacıyla kondüktör mekteb-i alisi adıyla bir okul kurulmuştur. eğitim fransız ecole de conductor'ün programını örnek alan okul 1922 yılında nafia fen mektebi olarak değiştirilmiş, 1937 yılında milli eğitim bakanlığı'na bağlanarak tekrar yapılandırılmış, teknik okul ismi verilmiş ve inşaat, makine şubeleri açılmıştır. 1943 yılında yıldız teknik okulu olarak tekrar yapılandırılan okul, dört yıllık eğitim veren bir yüksek öğretim kurumu haline getirilmiştir. 1969 yılında istanbul devlet mühendislik ve mimarlık akademisi, 1982 yılında yıldız üniversitesi, 1992 yılında da yıldız teknik üniversitesi adını alan kurum özellikle 1943 yılından sonra makine mühendisi yetiştiren öğretim kurumlarının bir diğer öncüsü olmuştur.

bunlar dışında 1863 yılında amerikalı bir misyoner tarafından kurulan robert koleji aracılığıyla mühendislik eğitimi anlamında bir adım atılabilmiştir. new york eyaletinin kabul ettiği statüye göre önce bir liberal art college olarak kurulan kuruma 1912 yılında mühendislik bölümlerinin eklenmesi için çalışmalar başlatılmış, makine mühendisliği bölümünü de içeren mühendislik okulu ancak 1931 yılında kurulabilmiştir. robert koleji 1971 yılında boğaziçi üniversitesi'ne dönüştürülmüştür.

1950 ve sonrasında ortaya çıkan teknokrat kadro yetiştirebilmek için, seçilen amerikan üniversite modeli ile bölge üniversitelerinin kurulması hedeflenmiştir. 1955 yılında karadeniz teknik üniversitesi kurulmuştur. ktü makine mühendisliği bölümü 1963 yılında öğretime başlamıştır. 1955 yılında kurulan ege üniversitesi'nde ise makine mühendisliği eğitimi ancak 1968 yılında başlayabilmiştir.

mimarlık ve şehir planlama bölümü ile 1959 yılında kurulan odtü'de ise makine mühendisliği eğitimi 1963 yılında başlamıştır.

kaynakça: mmo'nun yayınladığı makine mühendisliği eğitim raporu.