bugün

kürtleri sempatik göstermek için söylenen yalanlar

efendim kürtler şöyle, fransızlar böyle, tarzı genellemelerin alayının fason, çakma, kolpa olduğunu zaten herkes bilmektedir. mesele o değildir. mesele en basitinden "nelerimize ortak olmuşlar" cümlesinde beliren "biz" ve "onlar" ayrımıdır. bu ülkede bu ayrım devam ettiği sürece ne azınlıklar haklarına kavuşabilirler ne de rahat edebilirler.

kürtler azınlık sayılmıyor misal. bir de bununla övünürüz biz "bizden sayıyoyuruz işte" mantığı vardır. ulan zaten senden. en az 700-800 yıldır o coğrafyada seninle birlikte yaşamış. lozan'da yeni kurulacak olan ulus-devlet problem yaşamasın diye sadece gayrımüslimler azınlık sayılmış, kürtlere azınlık hakları verilmemiştir. oysa ki bir ülkede kimin azınlık olduğuna o ülkenin devleti karar veremez. türkiye'nin de üye olduğu birleşmiş milletler'in bir azınlık tanımı vardır, bir topluluğun çoğunluktan farklı olan özellikleri o topluluk için vazgeçilmez, hayati derecede önemli ise o topluluk azınlıktır. adamın kendine has dili var ulan daha ne olsun? mustafa kemal atatürk'ün, zamanında yeni kurulan devletin dinamiklerinin zarar görebileceğini hesaba katarak-haklılığı tartışılır olsa da-zekice uyguladığı bir politikayı üstünden 80 yıl geçtikten sonra değişen konjonktüre rağmen hala sürdüren, statükoculuktan başka hiçbir planı, stratejisi olmayan bugünkü çakma atatürkçüler yüzünden bu insanlar yıllarca dillerini konuşamadılar. dillerinde eğitim göremediler. müzik yapamadılar, gazete okuyamadılar.

ayrıca şu kuruluş savaşında omuz omuza vuruşma konusuna gelelim. türk solu "allah bir" dese şüphe ederim bir kere. ayrıca bir etnisitenin vatanına sadakatini verdiği şehit sayısıyla mı ölçüyoruz? en çok şehidi bursa vermiş en sadık il bursa olsun mesela. güneydoğu bölgesinden 1000 kişi gelmiş savaşmış işte ulan ne bekliyorsun? o dönem oradaki nüfusu biliyor musun? peki kaç tanesinin askerlik yapabilecek durumda olduğunu? bunun belli bir sınırı mı var? o sınırdan daha az sayıda şehit verince ihanet mi etmiş olunuyor yani nedir?

bizden olanı ötekileştirdiğimiz sürece başımız daha çok ağrıyacaktır. devlet için en sorun çıkarmayacak vatandaş, devletten haklarını alan vatandaştır. sen insanlara haklarını vermezsen, o insanlar sana sorun çıkarır. en basitinden yukarıda bir yazarın dikkat çektiği gibi "benim kürt arkadaşlarım da var"*, "bize ihanet ettiler" gibi ötekileştirici söylemler bu yaraya tuz basmayacak, yarayı daha da derinleştirecektir. bu mantık sadece bu konu için geçerli değil. başörtü takıyor diye yüksek öğrenim hakkını vermemenin, müslüman diye azınlıktan saymayıp insanların konuştukları dillerini yok saymaktan hiçbir farkı yok.

faşizm çirkin bir şeydir. her türk asker doğmaz, her diyarbakırspor taraftarı terörist değildir, her başörtülü rejim karşıtı değildir, her milliyetçi ırkçı değildir, bu hariç tüm genellemeler yanlıştır, dayatmadır, faşizmdir.