bugün

çanakkale savaşı nın önemsizliği

dinle tarihçi iyi dinle. iyi oku iyi belle kardeşim. sana çok önemli bir gerçekten bahsedeyim. dünya askeri taktik ve stratejileri değiştirecek bir gerçektir bu kardeşim. bu gerçeğin ismi çanakkale savaşı. bu savaştan önce dünya üzerinde tek bir amfibik çıkartma taktiği vardı.

bu taktiğe göre denizden karaya çıkan askerlerin yarısı sahil mevzilerine yerleşirse çıkartma başarılı olurdu. olmadı kardeşim tutmadı. bu savaştan sonra amfibik çıkartmalarında taktiği ve stratejisi değişti. b planına ihtiyaç duyulmaya başlandı.

2. dünya savaşını hatırla güzel kardeşim. normandiya çıkartması. müttefikler fransa sahillerine çıkabildiler mi? çıkamadılar güzel kardeşim. b planı paraşütçü birlikleriydi. amerika birleşik devletleri domuzlar körfezine çıkabildi mi? çıkamadılar güzel kardeşim. çünkü sahildeki savunma çanakkale'deki savunma gibiydi.

bu savaştan sonra amfibik çıkarmaların taktik ve stratejik olarak değişikliğe ihtiyacı olduğu anlaşıldı. tüm dünya anladı bunu. sen anlayamadın güzel kardeşim.

yarın rozetini ve mahlasını masama bırak.