bugün

nokia xpressmusic 5800

türkiye piyasasında 529 liraya satılan nokia cep telefonu modeli.

öncelikle cihazın eksiklerinden bahsedelim. dokunmatik ekran telefonlar, ya ekrana darbe etkisiyle (eski atm lerde olduğu gibi) ya da insan vücudundaki elektriğin ekrana dokunulduğunda oluşturduğu akım prensibiyle çalışıyor. hemen hemen tüm dokunmatik telefonlar elektrik iletimiyle (hatta iphone çoklu resisitif algı özelliğiyle aynı andaki birden fazla dokunmaya tepki verebilir, fotoğrafı iki parmakla büyütüp küçültme falan fişman) çalışırken 5800 kapasitif teknolojiye sahip. bu da 'dokun dokun' diye bas bas bağıran bir telefon için büyük eksiklik. bu çok önemli bir faktör, çünkü cihazın sesli olmayan iletişiminde birinci dereceden etkiliyor kullanıcıyı. sms ve benzeri uygulamarda, internet sörfünde zorluk çıkarabiliyor; alışma süreci zorlu olabiliyor, pc mouse'u gibi çift tıklamalar falan icab edebiliyor. telefonumuzun bir diğer eksiği ise ilk sürüm symbian yazılıma sahip olması. her daim yeni bir yazılım geliştirilirken ilk versiyonlar eksik olur malumunuz; burada da bu sıkıntıyla karşılaşıyoruz. menüler arası geçişlerde bazı beklemeler ve donmalar yaşanabiliyor; lakin bu her kullanıcının karşılaştığı bir sıkıntı değil, cihazın nasıl kullanıldığıyla da ilgili bir durum. nokia'nın daha sonra çıkan 5530 modelinde geliştirilmiş symbian yazılım ile daha sorunsuz bir kullanım mümkün. 3.2 mpixels carl zeiss kamera ise biraz hayal kırıklığı yaratabilir; aslında bu durumun sebebi cihazın mercek kalitesi ya da başka bir şey değil, sadece cihazın tam ekran piksel büyüklüğü dolayısıyla görüntüde hata var sanılıyor olması. aslında mükemmel baskı kalitesi sağlıyor cihazımız. ancak göz gördüğüne inanır misali, eksiklik sayabiliriz. başka da bir eksiği var demek ayıptır, günahtır.

artılarını saymak abes olur aslında. mükemmel bir wireless çekim gücü, 3.6 mbps 3g bağlantı hızı, koskoca bir ekran, ekran sensörü sayesinde ister yatay ister dikey ekran kullanım imaknı, ister standart alfa ister pda tuş takımı kullanma imkanı, tamamen değişirilebilir menü vs. vs. .. cihazın çok hata verip sık sık servise gittiği falan da aldatmasın; en sağlam nokia modellerden biri olarak görülüyor servise gönderim oranlarında. yüzde 35 memnuniyet de hikaye; dokunmatik konseptte yaşanan müthiş rekabet samsung gibi 2. sınıf markaların belden aşağı vurmaya itiyor malesef. kvk ve genpa gibi distribütörlerin cihaza verdiği destek çok sağlam; ayrıca nokia turkiye de bu modelin nokia'nın dokunmatik konsepte girişinin sembolü olduğunu bildiğinden müşterini kaybetmemek adına kolay kolay kimseyi mağdur ettirmiyor. telefonla birlikte 8 gb lık bir hafıza kartı geliyor ki yetsin artık allah aşkına, cep telefonu lan bu. ayrıca bu hafıza dinamik, ister müzik ister video dosyalarını depola, istersen rehberine 50.000 kişi kaydet.

şimdi gelelim en cafcaflı bölüme. bu telefonla müzik dinlemek hayattan koparabilir insanı. telefonun inanılmaz bir multimedya performansı var; xpressmusic telefonlar içinde en babası an itibariyle. ipod bunun taşşaığını yesin; kulaklıkla alınan performans ile hoparlör performansı bu kadar mı yakın olur bir müzik çaların? al wireless'ı dokunmatiğini koca ekranını; sırf bu telefon sunduğu multimedya performans için alınabilir. 'kulaklık takıp ne gezicem lan çoluk çocuk gibi sokakta' şeklinde takılan abilerimize huy değiştirtebilir alimallah.

nokia benim babamın şirketi mi? bana maaş mı ödüyor? tövbe valla. hani almayı düşünen varsa, emin değilse, ne biliyim kardeşim, okusun da karar versin işte.