bugün

sudoku

Sudoku'nun isim babası, 1984 yılında Japonya'da oyunu piyasaya süren Nikoli firmasının başkanı Kaji Maki'dir. Bulmacanın ilk adı, "Rakamlar Tek Olmalı" anlamına gelen Suji wa dokushin ni kagiru idi. Bu isim daha sonra kısaltılarak, Sudoku halini aldı. Su=rakam, Doku=tek kişilik demektir.
Oyun ilk kez 1979 yılında ABDde bir bulmaca dergisinde yayınlanmış. Bunun ardından Yeni Zelandalı emekli yargıç Wayne Gould, Sudokuyu 1997 yılında Tokyo seyahati sırasında satın aldığı bir bulmaca kitabında keşfetmiş ve oyunun bilgisayar programını yazmak için altı yılını harcamış. Gouldun bilgisayar programını gönderdiği The Times gazetesi oyunu ancak 2004 yılında yayınladı. Bu tarihten sonra bu oyun ilgi görmeye başladı. Gouldun Japonyadan ingiltereye getirdiği oyun kısa sürede o kadar büyük bir hızla yayıldı ki emekli hakim bu oyun sayesinde küçük bir servet bile yapmayı başardı. Dünyada Sudokunun kitabını yayınlayan ilk kişi ise bir Türk, Nevzat Erkmen. Erkmen, zeka Oyunları Federasyonunun kurucu üyesi ve Türkiye temsilcisi, aynı zamanda Gouldun keşfinde 3 yıl önce oyunu Türkiyeye taşıyıp bizleri bu oyunla tanıştıran isim olmuştur
oyunlar zorluklarına göre sınıflandırılırlar. Oyunlarda başlangıç için verilenlerin sayısı her zaman oyunun zorluk derecesini belirlemez. Verileni az olan bir oyunun çok zor olabileceği gibi verileni fazla olan bir oyunda düşündüğümüzden çok daha zor olabilir. Bir oyunun zorluğu verilenlerinin miktarından çok verilenlerinin uyguluğu ve pozisyonlarına bağlıdır.