bugün

johann wolfgang von goethe

goethe, alman edebiyatının büyük simalarından biridir. salt edebiyat için mi geçerli? genel manada ve bir çok bilimsel alanda yaptıkları ve ettikleriyle büyük bir insandır. edebiyatın bir çok dalında eser vermiştir en başta şiir ve roman olmak üzere. bununla birlikte, evrensel bir insan olarak nitelendirilebillir hatta kürselleşme fikrinin temelleri bile goethe'ye bağlanmaktadır.

daha doğrusu goethe'nin anlatmaya çalıştığı birbirimizi sevmesek bile bir arada yaşamamız gerektiğini daha doğrusu birbirimize katlanmamız gerektiğini belirtmiştir. bu goethe'nin tolerans anlayışıdır. eserlerinin bazılarında da bir çok fikri karşıtıyla vermesi açısından da bakıldığında bu fikirler ve karşıt fikre yaşam hakkı verilmesi olgusu, goethe'nin fikir ve yaşamında açığa çıkmaktadır.

evrensel kişiliğinden hareketle weltliteratur[dünya edebiyatı] kavramı goethe'ye aittir. belki de hafız'ı, hayyam'ı o zamana kadar, goethe gibi kimse incelememişti. ve goethe'de bilindiği gibi bir oryantalist yapı sezilir. hatta islama hayranlığı da bilinen bir gerçek. doğu-batı divanı biraz bu duygulardan hareketle yazılmıştır. bazı eserlerinde de masallardan ve kutsal kitaplardan, mitolojilerden atlayıp gelmiş kahramanlar göze çarpar[özellikle faust].

ilginç bir nokta da şudur. goethe bilindiği gibi fransız devrimi'ni coşkuyla karşılamamıştır. bunun nedenlerini de esasında bilimsel incelemelerinde bulmak mümkün. goethe toplumsal değişimlerin bir devrimle olmasını kabullenmiyordu, düşündüğü ya da olması gerekn olarak düşündüğü;yavaş yavaş evrimle şekillenmesiydi. goethe'nin bu özelliği daha doğrusu genel itibariyle bu özellikleri sonraki dönemlerde alman edebiyatının ayrı akımlara ayrılmasına neden olacaktır.