bugün

mircea lucescu

bizlere çok şaşırtan teknik adammış, yüceler yücesi süper seviyeli basınımız sayesinde bunu da öğrenmiş olduk sağolsunlar. neymiş lucescu'nun başarısı herkesi şaşırtmış, kapak yapmış, boncuk dizmiş vs vs...

kim neye şaşırdı sormadan edemedim doğrusu! bu adam türkiye'de tamı tamına kaç sene görev yaptı? beşiktaş'taki yarım sezonu saymazsak 3 tam sezon. peki neler yaptı 3 tam sezonda?

gelir gelmez bir kısmı dağılan galatasaray kadrosuna real madrid karşısında uefa süper kupa'yı kazandırdı.

okan-emre biraderlerin takımı son haftalarda satmasına ve takımdaki kargaşaya karşın sonuna kadar şampiyonluk mücadelesi verdi. aynı sene galatasaray'a şampiyonlar ligi'nde çeyrek final oynattı. çeyrek final ilk maçında real madrid'i istanbul'da 3-2 devirdi.

galatasaray'la ikinci sezonunda takımının tamamı dağılmıştı. 4-5 as oyuncu, gerisi yedeklerden ve kiralık oyunculardan oluşan bir kadro ile önce şampiyonlar ligi ilk grubu kayıpsız geçti. ikinci grupta (ki barça'lı, roma'lı ölüm grubu olarak biliniyordu) yenilgisiz son maça kadar devam etti. ofsayttan yenen bir gol neticesinde çeyrek final kapısından döndü.

bol yedekli ve kiralık oyunculu kadro o sene türkiye şampiyonu oldu.

şampiyon yaptığı, cl'de çeyrek final oynattığı kulüpten apar topar kovuldu ve beşiktaş ile anlaştı. beşiktaş'a 100.yılında rüya gibi futbol oynatarak şampiyonluk getirdi. yıllardır avrupa'da söz sahibi olamayan beşiktaş o sene uefa kupası'nda çeyrek final oynadı.

ertesi yıl ligi açık ara (6 ya da 8 puandı sanırım) önde götürürken üst üste gelen problemler sonucu yarışta geri düşmeye başlayınca beşiktaş'tan kovuldu.

giderken bazı çok bilmiş yorumcularımız "türkiye'den ayrılırsa gidecek yeri yok" yorumunda bulunmuştu. shakhtar donetsk ile anlaşma imzaladı ve çalışmalara başladı. dinamo kiev'in her sene sallana sallana şampiyon olduğu ligde 5 sezonda 3 şampiyonluk aldı. kurduğu kadro 20 mayıs 2009 tarihinde çok sevdiği istanbul'da oynanan uefa kupası finalinde werder bremen'i yenerek son uefa kupası'nı kazandı.

gidecek yeri yok diyenler bakalım kaçacak delik bulabilecek mi?

not: türkiye'ye geldiğinde kariyer sahibi olmadığı düşünülen mircea lucescu galatasaray'a italya'da inter milan ve brescia'yı çalıştırdıktan sonra gelmişti. inter ile uefa kupası'nı da kazanmış olan lucescu 6 dil bilmektedir, üniversite mezunudur ve bir süre romanya adına ticari ateşelik yapmıştır. kendisini galatasaray'dan gönderen özhan canaydın lucescu ile yaptığı son görüşmede hocanın alacakları karşılığı elinde bulunan senet ile kontratı yırtarak kendisine verdiğini ve kulübün zor zamanlarında hakkı olan son ödemelerini almaktan vazgeçtiğini belirtmiştir.