bugün

adanada polisin saldırganın ayağına sıkması

dünya'da en takdir ettiğim ve saygınlık duyup imrendiğim polis gücü amerika'da polis (emniyet-güvenlik) gücüdür.
embesilin biri çıkıp türk amerika yabancı hayranlığı diye saçmalamasın. konuyu uzatmak istemem ama yasa ve kanunlar açısından diyorum.

amerika'da sadece silahlı saldırılarda toplu ölümler 2020 yılında 610, 2021 yılında 690, 2022yılında 647, 2023 yılında 632 kişi öldü.
toplu katliam denilecek saldırı bunlar, 1-2 kişi öldürme değil.
2023'ün en ölümcül silahlı saldırısı, 25 Ekim'de Maine, Lewiston'da silahlı bir kişinin bir bowling salonuna ve yerel bara keskin nişancı tüfeğiyle ateş açarak 18 kişiyi öldürmesi ve 13 kişiyi yaralamasıyla meydana geldi.
2023 de polis tarafından vurularak öldürülen kişi sayısı 1438 kişi.
cinayet sayısı ise 673.
görev başında öldürülen polis sayısı 50.
bu rakamlar ilk ölüm veriler olup yaralı olanlar ve hastanede yaralarından dolayı ya da hastane çıkışı komplikasyonlar neticesi ölenler, silahlı saldırılarda bulunup intihar eden failler bulunamayan kayıp olarak istatistiklere ggeçen cinayet mağdurları failler vs bu rakamlara dahil değil.
silahlı saldırı-ölümler açısından abd de en iyi tahmin olarak yılda ortalama ölüm vakası en az 3.000 kişiyibulmakta.

fbı veya cia ya da fedaral-eyalet yetkilileri silahlı saldırı ölümlerini tam olarak anındda açıklamıyor. soruşturma araştırma vb yanı sıra hukuk süreçleri vb gerekçe-gereklilikler verilerin tam ve sağlıklı anında paylaşılmasına engel oluyor.

bunun için kurulan gva - gun violence archive çalışmaları internet portalında paylaşılmaktadır.
gun violence archive bir gereklilik olarak sunlight foundation desteğiyle ortaya çıkmıştır. sunlight foundation amerika kongre ve idaresinde şeffaflık ve hesap verilebilir denetimi artırmak için yola çıksa da daha sonra idarecilerine komplo iddiaları olan bir dizi cinsel taciz vb suçlamaları yapıldı.
özellikle teknoloji alanında uzmanlığı olan clay Johnson sunlight fundation da başkan olmasıyla federal ve eyalet idarecilerinin halktan bazı şeyleri saklamaması üzerine sosyal medyada yaptığı çalışmalar sonunda clay johnson - sunlight foundation hakkında yapılan taciz tecavüz iddiaları tıpkı Julian Assange - WikiLeaks davalarına benzerlik gösterir.
clay johnson istifa etmek zorunda kaldı, sonuç olarak sunlight foundation kapandı.

şunu da ek yapalım.
silahsızlanma-silah karşıtlığı diyerek yasal ruhsatlı olarak edinilmiş silahları masum insanların elinden toplamak, onların silaha erişşmesini satın almasını engellemek suçlulara suç işleme kapasitesi olanlara ruh hastası insanlara cesaret verir.
zaten insanlara zarar verecek bu tip insanlar için silahın ruhsatlı olup olmaması, satılıp satılmaması, serbest veya yasak olması mühim değil.
aksine, insanlarda silah olmaması onlara avantaj ve hareket özgürlüğü, istediğini yapmak istediği gibi yapmak özgürlüğünü verir.
delet-hükümet benim elimde silahımı alarrak beni bu psikopatlara canilere karşı korumasız bırakıyor ve benim yanımda değil de suçlulardan yana devlet tavır alıyor.
ben bugün senin arabanı çalmayı, senin evine girmeye, sana zarar vermeyi kafama koymuşsam ve bunu yapacaksam beni hangi yasa engeller?
devlet-hükümet her eve bir polis, her arabaya bir polis, her bireye bir polis koruması veriyorsa devlete silahımı teslim eder ve canımı malımı koruması için ilk hakkı ona tanırım.

özellikle okullarda toplu cinayet işlenirken, ir ıssız yerde bir kadına tecavüz edilirken, arabasında veya evinde ailesiyle olan birinin evi arabası malı parası çalınırken ortak olan tek nokta mağdurların silahsız olmasıdır.
öğretmenin silahı olsaydı ve okula silahını getirebiilseydi o saldırgan onlarca öğrenciyi öldürebilir mi?
1-2 öğrenci değil de onlarca öğrencinin katili ne kadar suçlu ise o öğrencilerin öğretmenine silah vermeyen eyalet yönetimi de o kadar suçludur.

vs. vs tartışmaları olaylar olaylar...
konu buraya nasıl geldi lan?