allah varsa neden bu kadar kötülükler var

eğer genetik bir bozukluluk, akraba evliliği, ensest ilişki ürünü, anne karnında gelişim sırasında ya da doğumda veya doğum sonrası ve ileri yaşlarda bir travma-gelişim bozukluğu vb olumsuzluklar yaşamamış, sağlıklı bir beyniniz var, normal zeka seviyesine sahipseniz cevabı gayet basit.
insana verilen takdir-kaderini tayin hakkı.

konuya teolojik olarak yaklaşırsanız islam dininde insan açısından kader diye bir şey yoktur. sadece insanın seçimi-tercihi vardır.
örnekleyelim...
üzümü yaratan allah, insanı yaratan allah, insana düşünme yetisini veren allah, nefsi veren allah...
bu üzümü yeme yerine şarap yapıp içen ben.
sarhoş olup allah'ın verdiği nefsi heva ve hevese uyup bir çocuğa tecavüz eden ben. unutmadan şunu da belirtelim her 10.000 çocuk tecavüzünden anca 3-5 tanesi sarhoşluk, uyuşturucu vb etkisiyle gerçekleşmiştir. gerisi ya manastırlarlarda, kiliselerde, ya sinagoglarda, kaçak yurtlarda derneklerde vb din adına (hangi inanç türü olursa olsun) faaliyet gösteren malum vakıflarda tanrı buna izin veriyor, tanrının takdiri gerekçesiyle olmakta.
bakınız: ufacık çocuklara nikah kıymak.
neyse...
burada kalkıp üzümü beni nefsimi yaratan allah mı suçlu?
kalkıp kader diye, allah'ın izini olmadan yaprak kıpırdamaz diyerek allah'ı yaşanan insanlık suçu nedeniyle suça azmettirici planlayıcı olarak mahkemeye mi verelim? bu çocuğu benim gibi sapığın yanına kucağına aatan anne baba sistem suçsuz mu?

ben arabaya binip sürat yapıp fizik-aerodinamik-enerji-güç vb kuralları hesap etmeden önümde olan yol kenarına park etmiş tır altına girsem ya da savrulsam yol kenarına dereye uçsan veya durakta bekleyen normal trafikte seyreden başka araçlara çarpıp insanları da öldürsem, ben de gebersem kaza kader diye "öyle ya, allah bunu yazdı ya" allah'ı mı suçlayacağım yoksa arabayı yapan asfaltı yapanları mı yoksa kendi aptallığıma mı suç bulacağım?

tamam doğru da...
ya tecavüz edilen çocuk, ya durakta bekleyen veya trafikte normal seyrinde olan suçsuz insanların zarar görmesi ne mi olacak?
neden tanrı allah rab zeus bu masumları korumuyor?

siz tavuk yiyorsunuz.
kuzu eti veya dana eti ya da balık yiyorsunuz.
vegan olsanız bile sebze meyve tüketiyorsunuz. kendinize sordunuz mu, kendinizi o tavuk veya dana ya da kuzu tavada ızgarada balık yerine koydunuz mu?
doğada açan yeşeren bir ağaç, dallarında meyve onların çocukları gibidir ve tüm sebze meyveler bir canlıdır. bunları yerken pişirirken ya da buzdolabı veya saklama kaplarında yeşerdiğini, yaşamaya çalışıp ölmemeye direndiğini gördünüz mü?
onların masumiyetini düşündünüz mü?

işte öldürdüğümüz, tecavüz ettiğimiz çocuklar masumlarda yaşamda tıpkı balık kuzu tavuk dana elma armut gibi. hepsi masum...
burada eğer tanrı varsa neden çocuklar ölüyor demekle eğer tanrı varsa neden ağaçlar kesiliyor tavuklar kesiliyor topraktan havuç koparılıp soffraya konuluyor demek aynı mantıktır.

yaşamın temel olgusu bir nizama bağlıdır. bu nizam-kural olarak tanımladığınız ggerçek tam bir kaos ve belirsizliktir. kuralsızlıktır yaşam...
şu an insan aklının yaşam için tarif ettiği tüm değerler-gerçekler-olgulara ve gereklilere, kurallara uymayan şartlarda yaşam izlerine yaşamlara dünya ve evren de rastlıyoruz.
yaşam için bunlar olması gerekir derken kriterlere uymayan şartlarda yaşamlara rastlarken kalkıp yaşamın varlığını gerektirdiğimiz yaratının mantığını anlamaya çalışmak "allah varsa neden kötülük var" demek biraz absürt kalıyor.

zaten allah insanı yaratmadan önce meleklere kararını açıkladığında tüm melekler allah'ın bu kararını sorguluyor ve karşı çıkıyor. allah'a "biz sana yetmiyor muyuz da sen kan döken bozgunluk çıkaran birini yaratacaksın" diye allah'a muhalefet ediyorlar, allah'ın kararını melekler sorguluyor. allah da insanı neden yarattığını söylemiyor ve "sizin bilemediğinizi ben bilirim" diyerek tüm karşı çıkmalara rağmen insanı yaratıyor.
bu meleklerden şeytan kalkıp allah'ın emrine karşı gelerek insanlara secde edin emrine uymuyor ve haklılığını ispat - allah'ın yanıldığını ispat için süre istiyor. allah da şeytana sen mi ben mi haklıyım diye süre veriyor.

bu sırada din anlatan birine "yok olmaz öyle şey, sen yanlış düşünüyor, konuya yanlış bakıyorsun" desek dinsiz vatan haini dinden çıktı dinsiz diye boynumuzu-kafamızı keserler bizi taşlarlar.
allah'ın dini olan islam'a bak, bir de müslümanın dinine bak.