bugün

binyamin netanyahu

Geçen haftayı oldukça sıkıntılı geçirmiş 74 yaşındaki israil başbakanı.
Öncelikle rehinelerin aileleri ve muhalefet tarafından uzun süredir kendisine karşı yapılan protestolar kendisi tam da fıtık ameliyatı için 2 geceyi hastanede geçirdiği zamanlarda geri döndü.

En büyük siyasi rakibi ve müstakbel israil'in yeni başbakanı Benny Gantz, erken seçim çağrısında bulunarak savaş zamanında hükümetin birliğini zayıflattı. Netanyahu'nun koalisyon ortakları ise zorunlu askerlikle ilgili bir tartışma nedeniyle ona zaten tavırlı.

Gazze'de 6 yabancı yardım görevlisinin insansız hava araçlarıyla öldürülmesinden sonra yaptığı açıklamada "Savaş zamanı böyle şeyler olur" diyerek geçiştirmesi bütün dünyada öfke ve nefretle karşılandı.

Son olarak ABD başkanı Biden'in savaşın sonunu işaret edecek şekilde işlenen cinayetlerle ilgili azarlaması ile hafta bitti.

Üzerinde çok büyük bir iç ve dış baskı olmasına rağmen yine koltuğu kolayca bırakmayacak gibi görünüyor. iSmi açıklanmayan bir hükümet yetkilisi Haaretz'e yaptığı açıklamada Netenyahu'nun savaşı sürdürmekteki yegane amacının kendisine yönelik yolsuzluk suçlamalarını yenmek için zaman kazanmak olduğunu söylemiş. Suudi Arabistan'la normalleşmesi son şansı olarak görünse de bu ihtimal de giderek azalıyor.

israil Demokrasi Enstitüsü'nün yaptığı kamuoyu yoklamasına göre seçmenlerin % 57'si Netenyahu'nun savaş dönemi lideri olarak performansını ya zayıf ya da çok zayıf buluyor. % 51 ise 2026 sonbaharını beklemek yerine hemen erken seçime gidilmesini istiyor.

Buna rağmen kurduğu koalisyon kendisinin muhafazakar Likud partisi önderliğinde istikrarını koruyor. Aşırılık yanlısı ve dinci partilerden oluşan bu blok kasım 2022'de beşinci seçimi de kesin bir şekilde kazanarak israil tarihinin en sağcı yönetimini oluşturdu.

Yani erken seçim olsa bile Netanyahu'nun yeniden koalisyon kurması çok olağan. Ayrıca rakibi Benny Gantz'ın koalisyon ortakları da savaş arzularını gizlemiyorlar.

Dünya kamuoyunun ve belki bizim de anlamadığımız şey biraz da bu belki de. israil'i kim yönetirse yönetsin Gazze'deki savaş bitmeyecek gibi görünüyor. Çünkü ocak ayında israil'de yapılan bir ankete katılanların % 88'i Gazze'de yaklaşık 34 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan (o dönem 25 bin idi) savaşın haklı bir şekilde sürdüğünü belirtti. Ankete katılanların büyük çoğunluğu ise israil'in Gazze'de ya yeterli ya da çok az güç kullandığını söyledi. Yapılan başka bir ankette ise katılanların % 68'i bağımsız ve askerden arındırılmış bir Filistin istemediklerini belirttiler.

Netanyahu iktidarını kaybetse bile politik bir değişiklik çok olası değil.
(The Guardian, Bethan McKernan - Oksijen Gazetesi)

*** Kendi ülkesinde belki yolsuzluktan yargılanabilir ama asla savaş suçlusu olarak görülmeyecek.