bugün

sözlük yazarlarının söylemek istedikleri

ölümden sonra hayat var mı?

orta yaşlardaki insanları bazı şeylerle avutmak mümkün olmuyor. "melekler aldı." bunu diyeni de gördüm. "melekler almış… " diye yüzüme boş boş bakan üzüntüden kendini kaybetmiş bir insanın buna nasıl inanmadığını da. "En azından bulduk, ya hiç bulamasaydık cenazelerini yapamasaydık usulünce… "Bunu diyen de oldu, ben de dedim bazen kısmen içimden. Ama söylendiğinde yine boş bakan bir çift göz gördüm., böyle olmasaydı daha iyi olmaz mıydı acaba diyen. Herkesi kaybetmeseydim. Din ölümle ne kadar özleşleştirilmeye çalışsa da yetersiz ve uzak kalıyor aslında. Belki de bu yüzden bu kadar çok göze sokuluyor, merasimler, dualar, hep bir allah tanrı kelimeleri. çünkü bir insanın en çok dinden uzaklaşacağı an aslında, geriden kalan insanın. ölümden sonra hayat var mı? varsa ben de gidip onlarla olayım yoksa bunca yaşadığımız şeyin manası ne?

pişmanlıklar, mutlu anılar, belki de’ler ve hep kederler kalıyor geriye. varsa da bir sonraki hayat, tüm bunların yükünü sırtlanıp oraya gitmek mantıklı mı peki? ya da bir buluşma ümidi için bunları hiç yaşanmamış saymak. madem böyle bir seçenek var neden daha uzun yaşamak için uğraşıyoruz değil mi? neden doktara gidiyoruz tedavi oluyoruz. bizi hayata bağlayan tek şey sonrasının ümidi değil çünkü, buradakiler sevgisi.

neden biri uykuda öldü ya da hemen anında bir şey hissetmeden öldü diye seviniyoruz? varsa da öteki bir hayat valizine daha büyük bir sıkıntı eklemedi, giderken rahat gitti diye. bazı dinlerde yaşadığı hayat kutlanıyor gidenin bazılarında yaşadığı günahlar affedilsin diye uğraşılıyor. önemi var demek ki, sonrası da olsa burası önemli. içinde olduğumuz her bir an, her yaptığımız, her sevdiğimiz ve her üzdüğümüz. ama kimse kendimize yaptıklarımız için bizi kutlamıyor ya da suçlamıyor yine de. iyi bir eşti, iyi bir anneydi, iyi bir öğretmendi. hayatı dolu dolu geçti herkesi severek, fedakarlık yaparak kutlayalım! iyi bir eşti, iyi bir anneydi, iyi bir öğretmendi. hayatı dolu dolu geçti arada bir günah işlediyse de biz kefiliz iyi bir insandı, affolsun! yaşadı yani o insan, öyle ya da böyle. senin sonrasında ne yaptığın artık önemli değil. ister kutla ister af dile. olan oldu. o yaşadığıyla ya da yaşamadıklarıyla gitti. ölümden sonra hayat olsa ne olur olmasa ne olur artık.