bugün

katana mı yatağan kılıcı mı

Arkadaşın bahsettiği gibi japon kültüründe silahlar boylarina ve işlevlerine göre siniflandirilir.

Tanto sınıfı 30 cmden kısa bıçak sınıfıdır.

Wakizashi(şoto) 30-60 arasi olan kisa kılıctir, samuraylar genellikle bir katana bir wakizashi taşırlar. Yakin mesafede en etkili ikilidir.

Daito 60 cmden uzun kılıç sinifidir, katana bu sinifa dahildir ve 60-75 cm arasi kilic ustasina ve onun boyuna göre yada stratejisine göre özel olarak tasarlanir.

No daçi 150 cmden uzun kılıç sınıfıdır. At uzerinden uzun orta mesafeli savaslar için tasarlanmıştır. Atsiz samuraylsr bu kiliclarli genellikle rakiplerini at uzerinden düşürmek için kullanmislardir. Yakin mesafe mucadeleleri icin kesinlikle uygun degil. Duruma göre kullanilan bir silahtır.

Katana diyince akla miyamoto musahsi(go rin no şo{beş çember kitabı}ve dokkodo{yalnizlik yada öz güven yolu} isimli iki adet kitabi vardi) ve yamamoto tsunetomo(hagakure{samurayın el kitabi} isimli samurayın yolunu anlatan bir kitabi vardir, ronin olduktan sonra genç bir samuraya anılarını anlatmis ve o samuray kitap haline getirmiştir) gibi efsanevi kılıç ustaları ve samuraylar gelir. Geç oldu kafam bu kadar çalışıyor hatam varsa uyarirsaniz düzeltirim.