bugün

mobbing ile nasıl başedilir

Mobbingi çalışanın mı, patronun mu uyguladığı önemli bir ayrıntı. Benim başıma gelen vakada ilk amirim olan ustabaşı (patronun bir numaralı yalakası) mobbing yapmıştı. Önce psikoloğa gidip neler yapabileceğim hakkında olanı biteni anlattım. Bana dedi ki "bugün yağmur yağacak diye kendini eve kapatman doğru olmaz, yağmur yağacak ise sen de ona göre önlemini almalısın, planlarını yağmura göre yapmalısın." Dedi.

Yasal itibarı olan deliller biriktirdim, benim gibi mağdur olan arkadaşlarımdan mahkemede şahit olabilecek olanlarla çeşitli diyaloglarım oldu. Velhasıl fırsat kovalamaya başladım ve bir gün geldi o fırsatı yakaladım.

Bir sabah bana hitap ederken ağzından "oğlum" kaçtı. Hemen orada tepkimi gösterdim iyi bir tartışma başlattım yüksek tondan. Sonra başladım sıralı amirlere şikayete. Önce üretim müdürü, sonra insan kaynakları, sonra fabrika müdürü, en son genel müdüre çıktım. iki saatlik bir süre içerisinde hepsine şunu dedim: "bu terbiyesiz bana hangi hakla böyle hitap edebilir? Ben sizi bir ay önce aynı konuda rahatsız etmiştim ve siz bu problemi çözemiyorsunuz. Bu andan itibaren bu problemi ben ele alıyorum, ben çözeceğim. Olacaklar için şimdiden üzgünüm. Ne yapacaksın diye sordu insan kaynakları, "ne gerekirse onu yapacağım. Konuşmaksa konuşmak, dövüşmekse dövüşmek, her şey olacağına varacak." dedim.

En son genel müdürle konuşurken bana dedi ki "senin burada mutlu olamadığını işittim, ben ekibimde negatif duygularla işe gelen kişiyle çalışmak istemem. Eğer istersen çıkış işlemlerini bir yolla halledelim, biz bir şeylerden vaz geçelim, sende biraz feragat et ve bu meseleyi çözelim." Eğer dediğiniz gibi olursa elinizi öper öyle giderim dedim.

Dümenden 'görev değişikliği' formu getirdiler, kabul etmeyip iş akdimi tek taraflı fesih ettim. Sonunda kıdem tazminatımı aldım, ihbar tazminatımı bıraktım. iş akdimi tek taraflı fesih ettiğim için işsizlik maaşına da hak kazandım.

Şimdi düşünüyorum da gerçekten işkenceden beter bir hadise mobbinge maruz kalmak. Uykularım düzeldi çok şükür.